+421 948 199 109

Uskladnenie, ošetrovanie a starostlivosť o cibuľoviny

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. marca 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Cibule, ktoré vysádzate na jar či na jeseň v záhrade, by mali byť vždy kvalitné a zdravé. Od kvality totiž závisí ich ďalšia existencia, či už kvalita kvitnutia, výdrž cibule na stanovisku a rozmnožovanie.

Uskladnenie cibuľovín

Jarné cibuľoviny zakúpené v jesennom období nemusíte vôbec ošetrovať. Sú pripravené na výsadbu. Preto ich dlhodobo neuskladňujte v teplých podmienkach, lebo mnohé z nich Vám do septembra až októbra môže vyklíčiť.

Ako skladovať cibule hyacintov a ďalších jarných cibuľovín? Pokiaľ sa Vám stane, že v lete kúpené cibule zabudnete vysadiť na jeseň a cibuľky nájdete v dobrom a pevnom stave, vysaďte ich do nádob alebo aj v decembri sa dajú vysadiť na záhon, pokiaľ nie je trvalo premrznutá pôda.
Rastliny v nádobe, ktoré dokvitli, nechajte zatiahnuť a uskladnite na suché a tmavé miesto až do obdobia novej výsadby alebo nového rýchlenia.Cibuľoviny uskladnenie

Ako uskladniť ľalie

Ľalie a iné letné cibuľoviny, ktoré sa vysádzajú na jar a sú novo zakúpené na jar, môžete priamo vysadiť do pôdy bez akejkoľvek starostlivosti o cibule.

Dôležitejšie je venovať sa im po výbere z pôdy v jesennom období a samotnom uskladnení.

Po výbere letných cibuľovín a hľúz z pôdy je dôležité nechať ich presušiť na suchom mieste v polotieni. Odstráňte všetky listy a skontrolujte zdravosť cibule a hľuzy.

Niektoré druhy sú však náchylné na preschnutie - cisárska koruna (Fritillaria), ľalie (Lilium), medvedí cesnak (allium ursinum) prípadne majú veľmi drobné cibuľky a krehké šupky – snežienky (Galanthus) a modrice (Muscari).

Uskladňujte len pevné, tvrdé cibule, bez akéhokoľvek poškodenia, lebo v skladovacích priestoroch sa hniloba či iné ochorenie ako je pleseň, prípadne škodcovia, rýchlo šíria a prídete o všetko.

Skladovať sa môžu v tme, ale v suchom prostredí, v pilinách hoblinách, v papierových vreckách, v piesku, v lístí. Ideálne sú debničky, plytké nádoby, koše.


Zásobte sa kvalitnými a zdravými cibuľkami z nášho eshopu


Počas zimy ich iba kontrolujte, nemusia sa zavlažovať. Na jar ich vyberte, rozdeľte podľa zdravosti a poškodené, či napadnuté cibule plesňou či hnilobou určite nepoužívajte na výsadbu. Chce to len čas, cvik a určite si zamilujete aj tento spôsob záhradníčenia, kde odmenou budú práve kvety.

TIP: Medzi nádherné letné cibuľoviny určite radíme aj gladioly. V našom článku sa dozviete všetko o výsadbe a pestovaní gladiol.

Zdieľať tento blog
0950566353 27. júna 2020 at 9:10 Odpovedať
Odkbitla mi laliamam zrezatstonky
Adriána Francová 23. decembra 2020 at 9:59 Odpovedať
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za neskoršiu odpoveď. Ak ľalie odkvitnú, ponechávajú sa zelené stonky dovtedy, kým nezačnú samovoľne schnúť, postupne znižujeme zálievku a keď sa suché časti dajú jemne rukou oddeliť od cibule, znamená to, že cibuľa sa uzavrela, načerpala živiny pre budúce kvitnutie a môžete ju nechať odpočívať do ďalšej výsadby v záhrade alebo po určitom čase zasa vysadiť von do väčšieho kvetináča a začať polievať a pestovať.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu