+421 2 54651414

Férové online záhradníctvo od roku 2001!   

Rajčiny z balkóna

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 22. mája 2018 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rajčiny z balkóna        Na balkóne sa darí aj teplomilnej zelenine, medzi ktoré patria aj rajčiny. Ide o liany, ktoré dokážu narásť do výšky, preto sa zaštipujú, aby stihli včas dozrieť plody a aby boli dostatočne veľké.

Ak už máte z výsevov prvé popresádzané rastliny, skôr než ich dáte na balkón, ich otužujte a privykajte na slnko. V opačnom prípade hrozí popálenie listov alebo krehké stonky zlomí silnejší vietor.

Skúšajte a kombinujte

Pokiaľ ste mali výsevy rôznych odrôd označené menovkami, nezabudnite tým vyšším dodať kolíky alebo ich priviazať k zábradliu balkóna. Odrôd rajčín je veľa a každý pestuje tie svoje obľúbené alebo začína pestovať, a preto experimentuje.

V každom prípade vyžadujú výživný substrát, dostatok vlahy aj prihnojovanie. Do jednej nádoby vysaďte vždy len jednu rajčinu. Pokiaľ obľubujete koktejlové - cherry rajčinky, môžete vysadiť aj 2 ks vedľa seba. Vysádzajú sa hlbšie než boli pôvodne pestované v malej nádobe. 

Efektne napríklad vynikne aj kombinácia žltých a červených plodov. Rajčiny za priaznivých podmienok rýchlo  rastú. Celodenné páliace slnko im však veľmi nevyhovuje. V časti balkóna, kde ich mienite pestovať, zaveste rohož alebo iný tieniaci prvok.

Správna starostlivosť je zárukou odmeny v podobe plodov

Vyštipujte prilístky, ktoré vyrastajú z pazúch listov a hlavnej stonky. Takto sa rastlina zbytočne nerozkonáruje, neženie rast do výšky a kvetov, ale silu odovzdáva práve do množstva a veľkosti plodov.

Vonku pestované rajčiny sú vystavené dažďu, slnku, vetru, a preto aj častejšie trpia rôznymi chorobami a škodcami. Neznamená to však, že tie vaše budú na balkóne v nádobách v bezpečí. Im častejšie hrozí vyschnutie, spálenie, nakoľko sú odkázané len na vašu starostlivosť.

Zber úrody však každého ženie vpred, a tak vyvíjate maximálnu snahu zabezpečiť rastlinám všetko potrebné, aby ste mali radosť z pestovania a z úrody, a potom v konečnom dôsledku aj tú pravú chuť vlastnoručne dopestovaných plodov, ktorých chuť sa nedá porovnať s tými kúpenými.

Vynikajúci je rajčinový šalát s bazalkou, či len tak ku chlebu. Malé odrody uvítajú aj deti. 

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu