+421 948 199 109

Rakytník pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 25. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možno ste si mysleli, že už na záhrade pestujete všetko, ale určite sa mýlite. Poznáte rakytník? Rakytník / Hippophae rhamnoides má síce krkolomný latinský názov ale je to výborná drevina so zaujímavými plodmi, ktorá prekvapí svojim mohutným rastom, hustotou a najmä všestranným použitím práve plodov.

Rakytník pestovanie

Okrem plodov získate aj výbornú drevinu na živý plot alebo  dokonalé a husté vytvorenie pozadia. Plocha záhrady na pestovanie by však mala byť väčšia. Sú to naozaj mohutné kry a pre získanie maxima z plodov, potrebujete 2 dreviny. Samčiu a samičiu.

Rakytník samčia a samičia drevina a rozdiely

Rakytník je dvojdomá, cudzoopelivá drevina. Pre opelenie a získanie plodov potrebujete vysadiť samčiu a samičiu rastlinu. Samčia rastlina dokáže opeliť až 7 samičích rastlín. Sú vetrom opelivé, teda ak výsadba bude v smere prevládajúceho vetra, je to len výhoda. Rozdiely sú viditeľné najmä počas pučania a kvitnutia.

Samčí ker má viditeľné a veľké, zložené púčiky pripomínajúce šišku cédra, odstupujúce od výhonku. Naozaj ich neprehliadnete. Zatiaľ čo samičie puky sú podstatne menšie, menej zložené, pritisnuté priamo ku konáriku, vytvárajú akoby misku.  Na základe týchto rozdielov si budete už v záhrade istý, že máte správny pár rastlín.

So samčích sú najznámejšie opeľovače K+ a Pollmix. Samičích je oveľa viac, konkrétne kultivary nájdete nižšie. Pozrime sa teraz bližšie priamo na pestovanie rakytníka.

Kedy sadiť rakytník

Rakytník je nenáročná drevina, dobre zvládajúca akékoľvek podmienky. Dobre odoláva suchu aj teplu, darí sa mu aj vo vlhkom, nie trvalom podmáčanom prostredí. Dobre sa pestuje aj v íle. Odoláva chorobám aj škodcom, dokonca aj nízkym teplotám a mrazom.


Vyberte si samčie aj samičie rastliny rakytníka v našom eshope


Vysádza sa na jar od konca marca do polovice novembra do vopred pripravenej pôdy. Pôda by mala byť priepustná a môžete do nej pridať kompost. No aj bez neho sa bude rakytníku dariť.  Rozostupy medzi jednotlivými drevinami by mali byť dodržané na 2 m. V bežnej záhrade stačí jedna samčia a 2 samičie dreviny.  Dosahujú výšku 2-4 m, teda jeho výsadbu dobre zvážte.  Stačí mu slnko a zálievka tesne po výsadbe , kým sa zakorení. Nevyžaduje ani špeciálne hnojenie.Pestovanie rakytníka

Ako rezať rakytník

Rakytník rastie pomerne rýchlo a v krátkom čase dosiahnete veľký ker. Do rodivosti nastupuje po cca 3 rokoch pestovania, ak sú zakúpené dreviny malé.

Rez nie je podmienkou kvalitnej úrody, plodil by aj bez rezu, avšak udržať sa bez rezu nedá vzhľadom na jeho veľkosť. Už pri oberaní plodov oceníte, ak orežete celý konár a tak plody získate. Plody sú drobné, kyslé, ale plné vitamínov. Nevýhodou je, že sa zle oberajú. Majú krátke stopky, po silnejšom stačení sa rozpučia a šťava vytečie. Preto sa nechávajú prejsť mrazom a pod ker natiahnete veľkú plachtu a plody strasiete. Kry majú aj ostré tŕne aj kvôli tomu je manipulácia s plodmi ťažšia. No stojí to zato. Mnohé nové odrody sú už menej otŕnené až takmer bez tŕňov.

Rodí na jednoročnom dreve, teda pozor, skracujú sa len do 1/3 výhonky a všetky, ktoré prečnievajú, sú poškodené, suché, krivo rastúce alebo inak pre Vás nevhodné.

Rakytník často vyrastá aj od koreňa ďalšími výhonkami, teda môže sa správať aj invazívne. Preto okolie pravidelne udržiavajte a kľudne aj pokoste. Výborne sa rozmnožuje týmito koreňovými odnožami, aj odrezkami, ktoré stačí zapichnúť do zeme.

Využitie plodov

Ako sme uviedli vyššie, ak pri zbere odrežete s plodmi aj konáre, budúci rok bude úroda nižšia. Ak si dáte prácu a plody ručne oberiete, môžete ich sušiť, vytvoriť šťavu, džem, sirup, med, víno a iné.

Plody dozrievajú koncom leta ale mnohé až október – november.

Plody obsahujú množstvo vitamínov (A,C,E, B2, K, kyselina listová), karotenoidov (α, β, ð, lykopén), flavonoidov, sterolov (ergosterol, stigmasterol, lanosterol, amyrín), minerálov a antioxidantov. Plody sú vhodné na posilnenie imunity, na prevenciu, posilnenie srdca, hojenie rán, žalúdočné vredy aj kožné choroby.

Rakytník odrody

Medzi najzaujímavejšie, staršie a odskúšané odrody rakytníka patria Slniečko, Leikora, Krasavice,  medzi novšie a atraktívne Baltik, Podruga, Botanika, Žemčužina, Perčík, či Inja. Mnohé nové odrody sú už menej otŕnené, čo je ich výhoda.

TIP: Hovorí sa, že ovocia nie je v záhrade nikdy dosť. Platí to aj pre dorbné ovocie a možno vás budú zaujímať napríklad aj brusnice a ich pestovanie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu