+421 948 199 109

Ruže v záhrade

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ruže si všímame, až keď ucítime ich vôňu a reálne ich vidíme kvitnúť. Starostlivosť však vyžadujú už od skorej jari až do neskorej zimy. Sú stále obľúbené, i keď už nie v takom množstve ako v minulosti, kedy z nich boli vytvárané nekonečné pásy a lemy okolo celej záhrady, prípadne vznikali rozária. Dodnes ich však vidíme v rôznych historických i menej historických parkoch a záhradách.

Ruže v záhrade

Každý druh má svoje čaro. Či už  ako popínavka na oblúku pred vchodom do domu alebo okrasnej záhrady, alebo v nádobe či v skalke. Samozrejme vyniknú aj v zmiešaných trvalkových záhonoch a popri plotoch. Ich vôňa a farby sú charakteristické a mnohé dýchajú romantikou a nostalgiou.

plné i prázdne, drobné i veľkokveté, na rez, ako stromčekové, kríkové, nízke, vysoké aj popínavé. Navyše v rôznych farbách. Všetky vyžadujú zalievanie, rez, odstraňovanie odkvitnutých súkvetí, kontrolu chorôb a škodcov, nakopcovanie, prípadne priväzovanie.

Detailnejší prehľad odrôd ruží nájdete v článku "Vyznáte sa v ružiach?"

Nájdete ich vo farbách od bielej cez ružovú a červenú a ich odtiene až do žltej, oranžovej až fialovej. Biele pôsobia čisto a krásne, ale, bohužiaľ, len veľmi krátku dobu. Pokiaľ je dlhší čas daždivé obdobie, zvyknú rýchlejšie opadávať a kvetné lupienky už nemajú bielu, ale hnedkastú farbu.

Určite im nájdete miesto v skalke (to platí pre mini ruže) alebo aj na balkóne. Ste prekvapení? Áno, ruže sa dajú pestovať aj na balkóne. Popínavé vyžadujú treláž alebo oporu a samozrejme dostatočne veľkú nádobu. Aj nepekný múr v záhrade či stenu môžete pokryť práve ružami. Keďže im drevnatie stonka, dbajte na to, aby bola opora naozaj prispôsobená váhe rastline. Výhonky pravidelne k oporu vyväzujte a prichytávajte. Nevzhľadné alebo inak prečnievajúce výhonky odstraňujte.Ruže do záhrady

Výsadby ruží

Ruže môžete vysádzať počas celého roka, ale záleží na tom, či sú kontajnerované alebo sú voľnokorenné. Bez koreňového balu sa môžu vysádzať od októbra až do mája, okrem mesiacov, kedy je trvalo zamrznutá pôda.


Inšpirujte sa ružami na jesennú výsadbu z nášho eshopu


Najvhodnejšie je ich vysádzať na jeseň, kedy sa dostatočne zakorenia a do jari nastúpia so silným rastom, vďaka postupnému otepľovaniu pôdy a s dostatkom vlahy, ak je v zime sneh. Jarná výsadba je tiež vhodná, ale ruža vyžaduje vyššiu starostlivosť v oblasti závlahy, prípadne tienenia, ak je príliš horúca jar.

Od mája sa predávajú aj kontajnerované ruže, ktoré musia byť dostatočne prekorenené už v nádobe, aby sa uchytili po presadení do voľnej pôdy vo Vašej záhrade. Dôležitá je výsadba, výber stanovišťa a závlaha. Po výsadbe hneď nehnojte, až keď sa ruže zakorenia.

Pri kúpe si všímajte zdravotný stav ruže a celkový vzhľad. Slabé a ovisnuté výhony v nádobe nie sú ani estetické, ani vhodné na predaj. Rastlinu je najlepšie ponoriť na pol dňa do vedra s vodou, potom ju vybrať a vložiť do pripravenej jamy, zahrnúť zeminou a ešte dôkladne zaliať.

Miesto očkovania by malo byť 5 cm pod povrchom zeme a tak je do budúcnosti chránené pred zimnými mrazmi. Na jeseň sa musí nakopcovať a v apríli sa kopcovanie odstráni.

Vysádzať sa môžu aj kvitnúce ruže. V budúcom roku sa Vám ukážu ešte v lepšom svetle a s bohatším kvitnutím. Kontajnerované rastliny sú však náchylnejšie na vyschnutie, preto sa im náležite venujte a nepodceňujte zálievku.

Po vysadení prichádza na rad starostlivosť o rastlinky. Prečítaje si článok o tom, ako sa postarať o ruže.

Vhodné stanovište na výsadbu: slnko až polotieň, miesto s pohybom vzduchu, hlboké a výživné pôdy s humusom, dostatočná zálievka.

Nevhodné stanovište: úpal, tieň, trvalé zamokrenie, ílovité ťažké pôdy, nedostatok živín, príliš piesočnatá pôda, blízko vysadené konkurenčné rastliny a ich korene, blízkosť stromov a miesto, kde sa už v minulosti ruže pestovali.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Helichrysum angustifolia BIO / Curry bylinka, K12