+421 948 199 109

Skalničky - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 12. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Správne založená skalka, ktorá je vysadená vhodnými rastlinami poteší každého záhradkára a milovníka slalničiek. Jej údržba nemusí byť vôbec náročná. Prečítajte si ako na založenie skalky a pestovanie skalničiek.

Skalničky pestovanie

Založenie skalky

Napriek tomu, že založenie skalky patrí medzi najťažšie úkony v záhrade (aspoň z hľadiska správneho založenia a výberu rastlín), skalničky ako také patria medzi nenáročné rastliny na pestovanie.

Na stavbu skalky sa dajú využiť okrem prirodzených svahov aj umelé svahy nadväzujúce na stenu, múr či plot. Dokonca aj rovinatý terén sa môže vhodnými terénnymi úpravami pretvoriť na krásnu skalku, pri ktorej môže byť jazierko. A nakoniec skalničky sa dajú pestovať aj na rovine medzi plochými kameňmi, kde je tu a tam umiestnený aj masívnejší kameň alebo ich skupina. Skalka sa dá založiť vo všetkých polohách bez ohľadu na pôdne podmienky, pretože tie sa dajú v každom prípade upraviť. Najlepšie miesto je na slnku alebo v miernom polotieni.

Sadenie skalničiek

Pred vlastným vysádzaním skalky si treba urobiť plán výsadby. Najlepšie je podľa katalógu vybrať si vhodné druhy skalničiek, zakresliť ich do plánika skalky a zvoliť im vždy vhodných spoločníkov. Treba pamätať aj na farebné kombinácie kvetov a olistenia, pretože aj bez kvetov má skalka pôsobiť zaujímavo.Pestovanie skalničiek


Aktuálna ponuka skalničiek z nášho eshopu


Dôležité je, aby na skalke kvitlo vždy niekoľko druhov od jari až do jesene. Okrem rastlín určených na vysádzanie treba vždy aj vhodné náradie, medzi ktoré patria jednak záhradnícke lopatky, lyžička s dlhou rúčkou, prípadne naberačka na vyberanie zeminy. Na mieste výsadby treba dôkladne zničiť vegetatívne sa rozmnožujúce buriny. Premokrené miesta treba zdrenážovať, na suchšie miesta zabezpečiť prívod vody. Väčšina skalničiek sa darí v normálnej skôr hlinito- piesočnatej pôde. Kyslomilným druhom treba pripraviť zmes rašeliny a kremitého piesku zmiešanú s listovkou, prípadne ihličnatkou, vápnomilné druhy ocenia pridanie starej omietky alebo drveného vápenca do substrátu.

Kedy sadiť skalničky

Skalničky sa vysádzajú najlepšie na jar v období od marca až do mája, alebo na jeseň od augusta až do októbra. Rastliny v kontajneroch možno vysádzať počas celého vegetačného obdobia, s výnimkou horúcich letných dní. Po vysadení je rastliny najlepšie výdatne zaliať a zatieniť, aby sa lepšie ujímali.

Ošetrovanie

Počas roka treba skalku udržiavať čistú od burín a dbať na dostatok vlahy. Treba sa pravidelne starať o ochranu rastlín proti chorobám a škodcom. Skalničky sa zásadne nehnoja priemyselnými hnojivami. Nanajvýš staršie rastliny, ktoré sú už dlhšiu dobu na jednom stanovisku, vyberieme z pôdy, aby im bolo možné vymeniť starú pôdu za novú.

Zimovanie

Niektoré chúlostivé skalničky treba na zimu prikryť vrstvou lístia, rašeliny alebo čečinou. Na jar, keď už pominula hrozba mrazov, možno túto vrstvu odstrániť. Pri vždyzelených rastlinách sa prikrývka neodstraňuje naraz, pretože rastliny by mohlo poškodiť slnko.

Skalničky v nádobách

Skalničky môžete pestovať aj v nádobách a dokážu vzniknúť naozaj zaujímavé kompozície za predpokladu, že zvolíte správne rastliny, ktoré si navzájom nebudú konkurovať a prerastať cez seba. Tu je tip na výsadbu do väčšej nádoby, ktorú môžete umiestniť v záhrade alebo na balkóne.

Zvoľte väčšiu kameninovú alebo plastovú nádobu s odtokovým otvorom, na jej dno nasypte štrk alebo kamienky ako drenáž. Použite substrát priamo na skalničky alebo kaktusy, prípadne klasický substrát zmiešajte s pieskom a jemným štrkom. Do tejto pripravenej zmesi môžete vysádzať skalné ruže – Sempervirens, rozchodníkySedum, floxyPhlox subulata, iberky – Iberis.

Druhy, ktoré vytvárajú koberce, umiestňujte po obvode nádoby a kusy zvoľte podľa samotnej veľkosti. Vysaďte ich tak, aby jemne prevísali. Ak použijete skalné ruže samostatne, vytvorte k nim malú imitáciu krajiny. Doplňte kameň, drevené paličky, štrk, prípadne malý domček pre vtáčika alebo slimačie ulity a vaša skalka v kvetináči je hotová.

Prečítajte si aké rastliny vysadiť ak je vaša budúca skalka alebo trvalkový záhon na celodennom slnku.


Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu