+421 948 199 109

Sťahovanie izbových rastlín

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 16. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Aj terasa a balkón sa menia vzhľadom na pokročilé leto a blížiacu sa jeseň. Niektoré druhy izbových a exotických druhov je nutné na konci septembra umiestniť bližšie k stene alebo rovno premiestniť do bytu.

Izbové rastliny na balkóne

Už vopred si pripravte miesto. Pokiaľ ste si nakúpili nové väčšie rastliny, určite ste mysleli aj na ich prezimovanie. Ideálne zazimovanie rastlín je v svetlých miestnostiach s teplotou do 18°C. Pamätajte na zníženú zálievku a stále dostatok svetla.

Kaktusy a sukulenty umiestnite z vonkajších priestorov pod strechu. Ešte stále môžu zostať do konca mesiaca vonku. Oleandre, anjelské trúby a iná exotická flóra môžu zostať na terase do teploty 5°C. Po tomto teplotnom bode ich už umiestnite na chodbu alebo do miestností, kde nemrzne. Klasické izbové rastliny, orchidey, už uložte na svoje miesto v byte.Izbové rastliny na balkóne

Kontrola zdravotného stavu rastlín

Pred tým, ako máte v pláne preniesťletné izbové a exotické rastliny v nádobách do vnútorných podmienok, dôkladne skontrolujte ich zdravotný stav. Veľakrát sa stáva, že niektoré rastliny sú napadnuté voškami, puklicami alebo je substrát plný lariev a červíkov a v bytových podmienkach sa začnú prejavovať a páchať škody, prípadne môžu napadnúť aj iné rastliny.


Inšpirujte sa ponukou rastlín na balkón


Veľké oleandre skontrolujte najmä na listoch a kmienku. Môžu tam byť spomínané puklice (štítničky). Pokiaľ ich je málo, použite lieh alebo alkohol a vyčistite postihnuté miesta vatovým tampónom namočeným do roztoku. Môžete zvoliť aj chemický postrek.

Pokiaľ sa vám zdá, že niektoré rastliny vyzerajú mdlo, uvädnuto aj napriek tomu, že ste venovali pozornosť zálievke, skúste ich vybrať z pôdy a skontrolovať substrát a koreňový systém. V prípade výskytu lariev, podozrivých červov a smútiviek vymeňte substrát.

Čiastočný opad niektorých listov je normálny jav. Jeseň sa blíži a takto to pociťujú aj rastliny. Znižujú odparovacie plochy a pripravujú sa na odpočinkové obdobie. Rešpektujte tieto prirodzené javy a znížte zálievku, zastavte hnojenie. Hnojivá používajte len u druhov, ktoré budú kvitnúť práve v zimnom období – vianočné hviezdy, orchidey. Pokiaľ listy rastlín opadajú viac ako je bežné, skontrolujte svetelné podmienky, množstvo vlahy a prievan.

Rastliny ako kaly a begónky, ktoré ste pestovali na balkóne a terase ešte ponechajte a až o mesiac ich zrežte. Kalám znížte zálievku a počkajte na zožltnutie listov. Až potom ich umiestnite do pivnice.Rastliny na balkóne

Rastliny, ktoré ste vonku letnili, by sa mali po lete doniesť na to isté mieste, kde ste ich pestovali predtým.

Pokiaľ vám prerástli cez hlavu a nezmestia sa na pôvodné miesto, skráťte ich, prípadne rozsaďte. Môžete s rozsadením však počkať aj na vhodnejšie obdobie, teda na jar.

Neesteticky vyzerajúce rastliny, žlté a poškodené, či ohryzené listy odstráňte. Vrchnú vrstvu substrátu nahraďte čerstvou.

Nádoby oprášte, umyte a položte na miesto, kde ich pestujete v zimnom období alebo uložte do svetlej pivnice, kde nehrozí pokles teplôt pod 0°C. ideálna teplota na prezimovanie je okolo 10°C.


Pozrite si náš sortiment okrasných rastlín, z ktorých si môžete vybrať aj tie vhodné na balkón


Existujúce rastliny nahraďte sezónnymi rastlinami, ktoré urobia dojem až do prvých mrazov. Vhodné sú chryzantémy, vresy, vresovce, starček, brečtan, nízke ihličnany a vždyzelené dreviny. Pokiaľ túžite po väčšej drevine, zadovážte si ihličnan alebo vždyzelené dreviny na kmienku.

TIP: Ak doma pestujete orchideu a chcete si ju rozmnožiť, prečítajte si náš návod o rozmnožovaní orichideí pomocou keiku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty