+421 948 199 109

Subtropické rastliny - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 8. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

S príchodom zimy sa pozornosť časti pestovateľov prenáša do interiéru a k rastlinám pestovaným v týchto mesiacoch v bytoch alebo zimných záhradách. ak medzi vaše záľuby patrí pestovanie subtropických rastlín, prečítajte si náš návod k ich pestovaniu.

Subtropické rastliny

Nároky na prostredie 

Do tejto skupiny patrí väčšina črepníkových solitérov, subtropické  liečivé a aromatické rastliny, subtropické ovocné rastliny  a subtropické ihličnany. Hoci sú tieto rastliny tvarovo veľmi rozmanité,  ich nároky vychádzajú z prostredia, z ktorého pochádzajú  konkrétne druhy. Stredomorie, Južná Afrika, subtrópy Severnej  a Južnej Ameriky, ale aj Austrália a subtropická Ázia sú v základných  klimatických podmienkach podobné. 

Nároky na svetlo 

Všetky tieto rastliny milujú slnko - zvlášť náročné na slnečné  svetlo sú druhy s chĺpkatými, tvrdými kožovitými alebo striebristými  listami. Na priame slnko umiestňujeme eukalypty, čajový strom,  myrty, granátovníky, vavríny, olivy, rozmarín ale aj ľuľok jazmínový  a mnohé ďalšie.

Niektoré druhy s mäkkými listami (napr. Abutilon,  Datura) sa však budú lepšie dariť v polotieni. Pokiaľ rastliny pestujeme  v tieni, musíme rátať nielen s vytiahnutým rastom, ale aj  so zhoršeným kvitnutím, a celkovo slabým zdravotným stavom  rastlín. Na dostatok svetla nesmieme zabúdať ani v zime. Zimujeme  ich preto na čo najsvetlejšom mieste - presklených chodbách,  verandách, átriách a pri väčších oknách. Pokiaľ rastliny v zime nemajú  dostatok svetla, musíme podstatne znížiť aj teplotu v pestovateľskej  miestnosti.  Nároky na teplo  Druhom zo subtropického pásma vyhovuje výrazný rozdiel  teplôt medzi letom a zimou.


Pozrite si aj ponuku rastlín, ktoré sú vhodné na pestovanie v črepníkoch


Zatiaľ čo v lete znášajú teploty 30 a viac °C na slnečnej verande, balkóne či terase, v zime sa uspokoja  s teplotami len okolo 5 - 10 °C, pri ktorých sa zastaví rast a rastliny  prejdú do fázy vegetačného pokoja. Táto fáza trvá asi od konca  októbra do konca februára. Vtedy je väčšina druhov veľmi chúlostivá  aj na prepolievanie a platí pravidlo, že v chlade je menej vody  niekedy viac.Subtropické rastliny pestovanie

Nároky na zálievku 

Jednotlivé druhy subtropických rastlín sa líšia hlavne nárokmi  na vlahu. Väčšina však v letnom období vyžaduje pravidelnú  a bohatú zálievku. Množstvo vody, ktoré rastlina v tomto období  prijme priamo vplýva na rast, kvitnutie a prípadne pri ovocných  druhoch aj na vývin plodov. Nedostatočne alebo nepravidelne  polievaná rastlina bude aj horšie kvitnúť, niekedy môžu kvety ešte  v štádiu pukov opadať, a sucho môže spôsobiť aj opad novonasadených  plodov.

Zalievame odstátou, najlepšie mäkkou vodou  s teplotou, aká je v prostredí, kde rastlina rastie. V zimnom období  však zálievku obmedzíme na minimum. Polievame len toľko, aby  substrát bol mierne vlhký. Druhy ako bugenvilea, sukulenty a kaktusy,  prípadne opadané a zatiahnuté rastliny (granátovník, stévia)  polievame naozaj len minimálne, asi len raz za mesiac.

Veľký pozor  treba dávať najmä pri rastlinách pestovaných v substrátoch na  báze vláknitej rašeliny, ktoré dobre viažu vodu, a substrát na prvý  pohľad na povrchu suchý môže byť vo vnútri i premočený.

Čajovník čínsky je rastlinou s veľmi špecifickými požiadavkami  na pestovanie, ktoré z neho robia jednoznačne rastlinu pre  pokročilých pestovateľov. Náročný je najmä na primeraný zálievkový  režim, pričom koreňový bal nesmie nikdy úplne preschnúť,  ale nesmie byť ani premokrený. Čajovník sa preto najlepšie udržuje  v kyslom vláknitom substráte na báze rašeliny, napr. substrát  Grunt, a v neglazovanej keramickej nádobe, ktorá zabezpečí rýchle  odparenie prebytočnej zálievkovej vody a umožní aj prístup  vzduchu ku koreňom. 

Nároky na hnojenie  

Pokiaľ chceme aby subtropické rastliny skutočne dobre rástli, bohato kvitli a prípadne i rodili, nezaobídeme sa bez pravidelného  prihnojenia, ktorým rastline dodáme základné prvky nevyhnutné pre rast, i mikroelementy pre posilnenie zdravotnej kondície rastlín. Používame tekuté viaczložkové hnojivá, ale hnojiť môžeme aj na list, najmä pri rastlinách s mäkšími listami a veľkou listovou plochou. Listové hnojivá aplikujeme zásadne za podmračného  počasia, bez priameho slnečného žiarenia.

TIP: Prečítajte si aj článok o tom ako sa postarať aj o ďalšie kvety počas zimného obdobia.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty