+421 948 199 109

Vavrínovec pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 28. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vavrínovec (Prunus laurocerasus) patrí medzi architektonicky hodnotné vždyzelené dreviny. V zime neopadáva, veľmi dobre regeneruje po mrazoch a reze, rýchlo rastie. V krátkej dobe docielite zaujímavú zelenú stenu.

Vavrínovec pestovanie

Obklopte sa zeleňou a ako druh určite zvoľte stálozelené dreviny samostatne alebo v kombinácii s inými neopadavými drevinami alebo dokonca s kvitnúcimi drevinami. Kvitne bielymi kvetmi na jar.

Najviac dekoratívne sú však lesklé, svetlé alebo tmavozelené listy s voskovým vzhľadom. Tvorí aj červeno-čierne plody, ktoré sú nejedlé. Jedovaté sú listy a samotné semená, preto je dôležité zvážiť pestovanie v blízkostí detí.

Dosahuje výšku od 1m po 4 m, v závislosti na kultivar. V našich podmienkach je mrazuvzdorný, pri nižších teplotách ako je -21 stupňov však môžu koncové konáriky namrznúť, ale po reze na jar veľmi dobre regeneruje.Prunus laurocerasus

Vavrínovec druhy

Je niekoľko kultivarov, ktoré sa okrem výšky líšia aj veľkosťou listov či farbou olistenia.

Prunus laurocerasus ´Caucasica´

-          najčastejšie pestovaný

-          výška 3-4 m

-          mrazuvzdorný do -27 stupňov

-          úzke listy zelenej farby

Prunus laurocerasus ´Etna´

-          pre nízke živé ploty

-          výška do 2 m

-          sfarbenie mladých výhonkov do medenej farby

-          mrazuvzdorný do -27 stupňov

Prunus laurocerasus ´Rotundifolia´

-          veľké okrúhle listy tmavozelené

-          výška cca 3 m, šírka 1,5 m

-          mrazuvzdorný do -21 stupňov

Prunus laurocerasus ´Novita´

-          rýchlorastúci vavrínovec

-          výška 3-5 m, šírka 2 m

-          mrazuvzdorný do -30 stupňov

-          podobnosť s Rotundifolia

Prunus laurocerasus ´Otto Luyken´

-          kompaktný nižší kultivar

-          výška 1,2 – 2 m

-          vhodný pre nižšie živé steny

-          úzke listy

-          mrazuvzdorný do -24 stupňov

Prunus laurocerasus ´Mano´

-          sýtozelená farba listov

-          výška do 2 m

-          okrúhle lesklé listy

-          mrazuvzdorný do -23 stupňov

Prunus laurocerasus ´Kleopatra´

-          lesklé, svetlozelené listy

-          výhonky v mladosti medené

-          výška do 2 m max.

-          mrazuvzdorný do -21 stupňov

Prunus laurocerasus ´Zabeliana´

-          výška max 1,3 m

-          vhodný pre nízke steny a pôdopokrývanie

-          vyniká skôr šírkou 2,5 m

-          úzke listy

-          mrazuvzdorný do -24 stupňov


Vyberte si odrody vavrínovca z ponuky nášho eshopu


Vavrínovec sadenie

Vavrínovec sa môže vysádzať kontajnerovaný počas celého roka okrem trvalo zamrznutej pôdy. VK – voľnokorenné druhy alebo s koreňovým balom sa sadia obyčajne skoro na jar marec – apríl alebo október – november.Vavrínovec druhy

Sadí sa do vopred pripravených jám ako solitérne druhy samostatne alebo do skupín. Často sa však vysádza ako živý plot. Rozostupy od 0,50 – 0,80 cm.

V ílovitej pôde zvoľte drenáž z piesku alebo štrku. Obľubuje polotieň. Krátkodobo zvládne aj slnko ale nie celodenný úpek. Slnko škodí najmä listom, sú bledé, vytiahnuté a spálené.

Ako strihať vavrínovec

Po výsadbe už nepotrebuje okrem zálievky a hnojenia nič špeciálne, okrem strihania. Hlavný rez sa vykonáva vždy na jar. Resp. skorá jar – obdobie vegetačného pokoja, kedy už nehrozia žiadne mrazy.

Počas roka je potrebné len odstraňovať estetické vady alebo nevhodne rastúce konáre. Ak je hnojený viac, viac aj rastie a je dosť možné, že ho musíte ostrihať aj koncom leta. Tiež záleží, či chcete kvitnúci voľne rastúci živý plot alebo prísne strihaný úzky plot či stenu.

Odobraté odrezky sa dajú zakoreniť. Zakoreňujú v perlite alebo vo vlhkom substráte za 3-4 týždne. Počas zakoreňovania môžu prísť o listy.

Vavrínovec v kvetináči

Vavrínovec môžete pestovať aj v kvetináči na terase a balkóne. Vynikne z nej aj celoročná stena v nádobách. Nádoby by mali byť dostatočne veľké, keramické, betónové alebo keramické.

Dreviny udržiavajte v kompaktnom tvare pravidelným rezom. Uprednostnia polotieň pred celodenným slnkom. Ak je slnka viac, doprajte im dostatok vlahy a mierne tienenie v lete. Na dne kvetináča by mala byť drenáž, kvetináče vyberte dôkladne.  Dreviny sú stálozelené, preto je nutné ich zalievať počas zimy a dní keď nemrzne.

Vavrínovec hnojenie

Správnym hnojením podporíte rýchlosť rastu, primeranú výživu ku koreňom a vitalitu. Miera hnojenia však ovplyvňuje aj farbu listov. Prehnojenie sa prejavuje zmenou farby listov. Korene nevedia spracovať nadbytok hnojenia a rastliny sú naopak citlivejšie aj náchylnejšie na choroby a škodcov.

Hnojenie sa odporúča na začiatku vegetácie hnojivo štart, prípadne s vyšším obsahom dusíka, a na jeseň s vyšším obsahom draslíka pre vyzrievanie pletív. Horká soľ je tiež vhodná pre správnu farbu a ochranu voči chorobám a škodcom.

Vavrínovec na kmienku

Okrem krovitých foriem sa dá pestovať aj na kmienku. Rovnako na záhrade ako aj v kvetináči. Nie je tu žiadny rozdiel v pestovaní. Korunka však musí byť vypestovaná na silnom základe. Preto odporúčame ukotvenie kolíkom a uviazanie. Korunku treba pravidelne strihať a tvarovať.

TIP: Vedeli ste, že vavrínovec a vavrín nie je tá istá rastlina? O jedlom vavríne sa dočítate v našom článku o pestovaní bobkového listu.

 

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu