+421 948 199 109

Veternica pestovanie - skrášlite svoju záhradu

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 18. marca 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zahaľte svoju záhradu do závoja pestrofarebných kvetov. Pusťte sa do pestovania sasaniek, ktorých kvety sa môžu v závislosti od konkrétneho druhu sfarbovať do najrôznejších odtieňov.

Kvet ružovej veternice v záhone

Ich pestovanie je navyše nenáročné a hravo si s ním poradia aj začiatočníci.

Charakteristika veterníc

Veternica (latinsky Anemone, inými slovami aj anemonka) je zaujímavá trvalka, ktorá pochádza prevažne zo severnej pologule. Táto rastlina je charakteristická svojim nízkym až vyšším vzrastom, ktorý sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 90 cm. Niektoré druhy disponujú hľúzami, iné majú plazivé podzemky, alebo zväzkovité korene.

V závislosti od konkrétneho kultivaru môžu kvety vyrastať jednotlivo aj v súkvetiach. Zároveň môžu hýriť rôznymi farbami, ako je napríklad biela, žltá, červená, ružová či modrá.

 

Chcete aj svoju záhradu doplniť o nádherné kvety veterníc? Vyberte si v našom e-shope vhodnú odrodu a pustite sa do pestovania

 

Veternica druhy

S veternicou sa bežne stretneme pri prechádzke jarným lesom, kde spravidla žiaria jej krásne biele kvety. Avšak tieto trvalky sú dostupné v mnohých rôznych druhoch, ktoré môžu svojimi pestrofarebnými kvetmi skvele ozvláštniť každú okrasnú záhradu.

Detail kvetu veternice v bielej, ružovej a fialovej farbePodľa doby kvitnutia sa sasanky rozlišujú na tie, ktoré kvitnú na jar (napr. veternica hájna) a tie druhy veterníc, ktoré svojimi kvetmi zaujmú predovšetkým v lete a na jeseň (napr. veternica japonská).

Veternica biela

Tou pravdepodobne najznámejšou veternicou s bielou farbou kvetov je veternica hájna. Okrem toho môže ísť aj o veternicu lesnú, veternicu baldenskú či veternicu trojlistú.

Veternica červená

Krásnymi červenými kvetmi si vaše srdce určite získa veternica červená Anemone 'Hollandia'. Tá sa pýši červenými kvetmi s charakteristickým bielym pásikom v spodnej časti okvetného lístka. Ďalšou možnou odrodou v tejto kategórii je napríklad veternica vencová Governor. Do tejto kategórie môže patriť aj veternica hupehenská, ktorej kvety majú rôzne odtiene červenej, ružovej či bielej.

Veternica žltá

Zo žltých veterníc stojí za zmienku napríklad veternica iskerníkovitá, ktorá kvitne krásnymi žltými kvetmi. Je skvelou voľbou najmä do záhrad lesného charakteru.

Veternica modrá

Medzi veternice modrej farby sa radia tie, ktorých kvet sa sfarbuje do krásnej modrofialovej farby. Ak po takej rastline túžite aj vy, môžete sa rozhodnúť napríklad pre odrodu Anemone 'Lord Lieutenant'. Krásny modrý kultivar sa skrýva aj pod označením Anemone 'Mr. Fokker'.

Veternica ružová

Chcete svoju záhradu rozžiariť ružovými kvetmi? V tom prípade vás možno zaujme Anemone Hupehensis 'Serenade'. Táto romantická trvalka poteší pestovateľov krásnymi kvetmi počas celého leta až do polovice jesene. Ružovú farbu kvetov môže získať aj anemonka japonská.

Pokiaľ sa nedokážete rozhodnúť pre jednu farbu veterníc, môžete staviť na mix farieb. Zmes Anemone 'DE CAEN' zaujme kvetmi v modrej, červenej a bledo ružovej farbe.

Pestovanie veterníc

Podmienky pre pestovanie veternice sa líšia podľa toho, pre akú konkrétnu odrodu sa rozhodnete. Jarné odrody sa vyžívajú skôr na slnečnom mieste, veternicám kvitnúcim neskôr sa darí skôr v polotieni. Odporúčame sadiť cibuľky veterníc do zhruba dvojnásobne až trojnásobne väčšej hĺbky, než aká je ich vlastná veľkosť.

Umiestnenie veterníc sa líši v závislosti od konkrétneho druhu. Niektoré sú vhodné do skalky, iné sa hodia skôr pod stromy a kríky a ďalšie sú určené na záhon.

Z hľadiska zálievky je vhodné pristúpiť k pravidelnej miernej zálievke, a to až do zatiahnutia listov. Staviť môžete aj na prihnojenie živinami. Veternice kvitnúce na jar sa prihnojujú na jeseň, naopak tie kvitnúce na jeseň sa prihnojujú na jar.

Kedy kvitnú veternice

Doba kvetu závisí od zvoleného druhu veternice. Pri jarných odrodách sa kvety objavujú medzi februárom a aprílom. U neskôr kvitnúcich odrôd je to zhruba na konci leta.

Prezimovanie veterníc

Ku koncu jesene listy veternice prirodzene zhnednú. Vtedy nastáva ideálny čas na ich zastrihnutie a zároveň rastlinu prestávame zalievať. Na zimu je vhodné rastlinu zakryť ľahkým krytom. Na tento účel môže poslúžiť napríklad slama, stará tráva či čečina.

Ako vidíte, pestovanie veterníc nie je nič zložité a určite si s tým poradíte. Na oplátku sa vám tieto rastliny odvďačia svojimi krásnymi kvetmi, ktoré perfektne ozdobia vašu záhradu.

TIP: Medzi ďalšie krásne jarné kvety sa radia aj pivonky. Odhaľte, ako na úspešné pestovanie pivoniek a vytvorte si vo vašej záhrade krásne scenérie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu