+421 948 199 109

Pestovanie drobného ovocia

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 13. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Drobné ovocie – ako každá rastlina – vyžaduje istú starostlivosť aby sme sa dočkali bohatej úrody. Množstvo a kvalita úrody na ovocných kroch je závislá od kvality pestovateľského prostredia, výživy a samozrejme ju priamo ovplyvňuje aj správny rez.

Pestovanie drobného ovocia

Rez drobného ovocia

Často sa stáva, že zoberieme do rúk nožnice a hurá do záhrady strihať vetvičky, keď je jar. A týmto nepremysleným ťahom, jedným strihom odstránite tohtoročnú úrodu. Nie všetky dreviny kvitnú a plodia na jednoročných výhonoch. Ponúkame Vám praktický prehľad o drobných kroch ovocia a základných strihoch, aby ste úrodu podporili a neoberali sa o ňu.

Ako strihať maliny

Maliny sú známe ako raz rodiace a dvakrát rodiace. Maliny treba vystrihať na jar, kedy je isté, ktoré výhony sú staré, odrodené a suché.Drobné ovocie pestovanie

Raz rodiace maliny už budúci rok na jar uvidíte ako suché, bez obrastu nových lístkov, ktoré jednoducho vystriháte a z koreňov vyženú nový výhon.


Ponuka malín v našom eshope


Dvakrát rodiace maliny prvýkrát rodia v dolnej polovici výhonu, ktorý sa skráti a znovu zarodia na novom obraste, z toho istého výhonu. Niekto reže už na jeseň, keď je zjavné, že maliny už nebudú rodiť. Často sa však stáva, že ešte z pod snehu na výhonkoch vidieť červené plody. Lepšie riešenie je tak na jar. Nestrihajte celé. Celé vystrihajte len suché či inak poškodené výhony.

Prečítajte si článok o pestovaní malín.

Rez egrešov

Egreše rodia na jednoročnom dreve, preto je dôležité odstrániť minuloročné výhony v predajrí, pred pučaním, najneskôr v marci. V neskoršom veku je potrebné zmladenie. Ponechajte na rastline 3 – 4 základné konáre a ostatné odrežte od bázy.


Ani chutné egreše nechýbajú v našom sortimente drobného ovocia


Ak pestujete menej tradičné goji - nie je náročné na pestovanie. Vyhovuje jej štandardná zemina v záhrade, nič špeciálne. Nakoľko ide o veľmi kvalitný menej známy ovocný druh s množstvom vitamínovzdraviu prospešných látok, na dosiahnutie úrody zvoľte aspoň dve rastliny. Pre rýchlu rodivosť je potrebné vysadiť aspoň 3-ročný ker a venovať sa mu. Najskôr je nutné vytvoriť akoby kmeň a z neho vychádzajúce konáre. Pre plodivosť je dôležitý rez na jar, najneskôr začiatkom júna. Zvoľte dostatočný priestor, slnko, vlhkú, priepustnú pôdu s dostatkom humusu a pH 8.

Viac na túto tému nájdete v našom podrobnejšom návode na pestovanie goji.

...a čo jahody?

Vyžadujú správnu výsadbu, slnko až polotieň, sadenice nesadiť na rovnaké miesto, kde už boli jahody pestované. Srdiečka jahodových sadeníc musia byť zasadené nad zemou. Nezabudnite na zalievanie, hnojenie, odstraňovanie dcérskych poplazov, ktoré materskú rastlinu vyčerpávajú. Môžete ich použiť na nové výsadby. Tiež im odstraňujte suché a poškodené listy a kontrolujte prípadných škodcov a choroby. Majú radi prekopaný, odburinený substrát.
Na našom blogu nájdete všetko o pestovaní jahôd.

Tip: Prečítajte si aj článok o reze ríbezlí.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu