+421 948 199 109

Zimozeleň pestovanie

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 14. októbra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zimozeleň, latinsky Vinca, patrí medzi vytrvalé byliny či polokry vyskytujúce sa najmä v Európe, severnej Afrike a západnej Ázii. Má jednoduché listy, ústretovo usporiadané, a päťpočetné kvety majú najčastejšie modrofialovú až bielu farbu.

Zimozeleň pestovanie

Na Slovensku sa prirodzene vyskytuje iba zimozeleň menšia. Ďalším druhom sa ale na našich záhradách darí tiež dobre.

Zimozeleň druhy

Zimozeleň menšia (Vinca minor)

jedná sa o pôvodný druh na našom území. Rastlina je pomerne nízka a rozľahlá, má fialovo modré kvety umiestnené jednotlivo. Tie sa objavujú na jar, kedy zimozeleň tvorí husté zelené koberce posiate kvetmi. Okrem estetického významu má tento druh svoje miesto aj v ľudovom liečiteľstve.

Medzi obľúbené kultivary tohto druhu patria napríklad 'Aureovariegata', 'Variegata', 'Alba' alebo 'Illumination'.

Zimozeleň väčšia (Vinca major)

ako už samotný názov napovedá, tento druh sa vyznačuje väčšími listami aj kvetmi. U nás nie je pôvodná, avšak táto nenáročná plazivá rastlina bude na vašej záhrade ako doma. Zimozeleň je vždyzelená, svoj vzhľad teda nestráca ani cez zimu. Medzi obľúbené odrody patrí napríklad 'Variegata'.

Ako pestovať zimozeleň

Zimozeleň je nenáročná plne mrazuvzdorná rastlina, ktorá príliš pozornosti nepotrebuje. Preferuje polotienisté stanovište, avšak k jej úhynu nedochádza ani pri plnom tieni. Rastlina má radšej vlhšie pôdy s vysokým obsahom živín, zálievka by teda mala byť primeraná a frekvenciu treba zvýšiť počas horúcich letných dní.

Vyhnite sa radšej kyslým pôdam - nevysádzajte ho spoločne s vresmi, čučoriedkami či rododendronmi.
Rastlinu môžeme rozmnožiť pomerne ľahko a rýchlo, pretože sa jedná o plazivý, pôdopokryvný a rýchlorastúci druh. Kedykoľvek počas roka môžeme oddeliť trsy z materskej rastliny a vysadiť ich na iné miesto. Ďalšou možnosťou je zimozeleň rozmnožiť zakoreňovaním výhonov.


Hľadáte rastlinu, ktorá vaše záhony, skalky alebo okolie chodníkov či plotov ochráni pred burinou a bude vyzerať dobre aj v zime? Húževnatá zimozeleň vás rozhodne nesklame a vybrať si môžete hneď z niekoľkých druhov a odrôd

 

Ako zasadiť zimozeleňZimozeleň druhy

Zimozeleň sa hodí na pokrytie pôdy. Je to totiž plazivý druh a rýchlo sa rozpína do šírky, do výšky však veľa nevyrastie. Jednotlivé rastliny by teda mali mať isté rozostupy, ale ako ďaleko od seba sadiť zimozeleň? Spon by mal byť 15-20 centimetrov. Takto vznikne hustý koberec, ktorým neprerastie nevzhľadná burina.

Kedy sadiť zimozeleň

Čo sa týka doby výsadby, tu záleží na spôsobe rozmnožovania. Klasické sadenice vysadíme do zeme na jar alebo na jeseň. Aj napriek mrazuvzdornosti sa vyvarujeme výsadbe v období, keď už (alebo ešte) sú teploty pod nulou. Pokiaľ sa rozhodnete ju množiť pomocou výhonov, zahrňte ich substrátom už na jar - cez leto krásne zakorení a na jeseň máte nové sadeničky.

Ako strihať zimozeleň

Rastlina sama o sebe rez nevyžaduje. V záhrade sa ale pomerne rýchlo rozrastá, a tak je pravidelné strihanie dôležité z estetických dôvodov. V prípade potreby radikálnejšieho rezu skracujeme výhony pokojne o takmer celú dĺžku a robíme tak na jar. Vďaka tomuto načasovaniu stonky rýchlo obrastajú. Počas vegetačného obdobia potom môžete s pomocou záhradníckych nožníc odstraňovať prekážajúce šľahúne.

Zimozeleň v kvetináči

Zimozeleň do kvetináča je v poslednej dobe veľmi obľúbená. Spoločne s okrasnými brečtanmi či inými kvitnúcimi rastlinami tvoria krásne previsy, ktoré ozdobia balkónové zábradlia aj vonkajšiu stranu okenných parapetov. Výhodou je, že takto osadené hrantíky nemusíte zo stanovišťa odnášať ani v zime.

Okrem kvetináčov vyzerá skvele aj v závesných kvetináčoch alebo dekoratívnych nádobách samostatne.

Zimozeleň v záhrade

Zimozeleň urobí v záhrade nepochybne plno parády, ale je dobré mať na pamäti, že sa jedná o plazivú, rýchlo sa rozrastajúcu rastlinu, ktorá sa môže ľahko vymknúť kontrole. V prirodzenom prostredí tvoria síce husté koberce, avšak ostatné rastliny mu ponechajú iba určitú plochu. Naopak pri výsadbách v záhonoch, pozdĺž stien či plotov sa môže správať pomerne invazívne a neskoršia likvidácia je náročná.
 
TIP: Kvety zimozelene sa objavujú iba na jar. Ak teda chcete mať krásne rozkvitnutú záhradu až do jesene, treba vysadiť aj ďalšie druhy. Medzi najobľúbenejšie jesenné kvety patria napríklad chryzantémy či astry. O pestovaní astier alebo pestovaní chryzantém si môžete prečítať v našich predchádzajúcich článkoch.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty