+421 948 199 109

Netradičné ovocie v záhradách

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 13. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Tradičné ovocné druhy ako jabloň a hrušku pozná každý. Máte ešte voľné miesto na záhrade a chceli by ste pestovať niečo netradičné a zároveň zozbierať úrodu? Máte možnosť.

Netradičné ovocie v záhrade

Pestujte napríklad znovu objavené a obľúbené moruše. Dajú sa zakúpiť vo forme klasického stromu alebo navrúbľovanej previslej koruny na podpníku, ktorá sa dá využiť aj v okrasnom záhone.

Sladké mámenie

Moruša biela a moruša čierna (Morus alba a Morus nigra) má plody, ktoré sú extrémne sladké v čase zrelosti a nikto im neodolá. Ani deti. Výzorom sa podobá maline, konzistenciou jahodám, a preto sa niekedy nazývajú stromové jahody alebo maliny.

Plody obsahujú veľa vitamínov a sú vhodné na spracovanie, konzervovanie, mrazenie, sušenie i do koláčov, na sirupy a šťavy. Najlepšie však je sadnúť si priamo pod strom a plnými hrsťami sa kŕmiť týmito plodmi. Pozor však, plody výrazne farbia nielen oblečenie, ale aj dlažbu či trávnik a vtáky ich tiež vedia rozniesť. V silných mrazoch dokáže namrznúť, ale veľmi dobre regeneruje, má rada svetlo a teplo.

Kyselkavé škaredé káčatko

Významnou a menej pestovanou ovocnou drevinou je aj mišpuľa (Mespillus germanica), ktorá patrí medzi nízke stromy alebo väčšie kry, dorastá cca do 3 metrov a plody sú práve využiteľné v zimnom období na všestranné spracovanie i konzum. Je charakteristická plodmi, ktoré sú typické kališnými lístkami, ktoré zostávajú na plode.Plody netradičného ovocia

Plod je menší, podobný jablku, tvrdý, semená sa nekonzumujú. Konzumujú sa až po mrazoch, kedy zmäknú a šupka nadobudne vrásčitý vzhľad. Chutia ako kyslejšie jablká, dužina je ako pyré. Vhodné sú na priamy konzum, džemy, želé ako i na dezert. Má rada teplo, svetlo, nevyžaduje druhý strom na opelenie a navyše takmer netrpí žiadnymi chorobami a škodcami. Pestovali ju už naši starí rodičia. Vhodná je aj na oživenie záhrady, na jar keď kvitne, v jeseni, keď sa listy vyfarbujú a v zime, keď je obsypaná plodmi. 

Chutná po prvom mráziku

Krásnym stromom je aj jarabina oskorušová (Sorbus domestica), nazývaná aj ako oskoruša. Už dávno vymizla z tradičných ovocných záhrad a práve v týchto posledných rokoch sa niektorí záhradkári snažia o prinavrátenie hodnoty tejto ovocnej kráske.

Plodom je minihruška alebo minijabĺčko – malvica, ktorá je najskôr žltočervená, potom červená s výraznými lenticelami – čiže bielymi bodkami. Dozrievajú na jeseň a pred zrelosťou sú trpké. Po namrznutí alebo odležaní majú výbornú osviežujúcu chuť. Plody majú všestranné využitie: na pálenie, sušenie, na lekvár, džem, kompót, likér, čaj, mrazenie – ale pomleté. Plody sú vhodné aj pre diabetikov. Vyžaduje teplo a svetlo. Neznáša ílové pôdy a trvalé zamokrenie. Dobre znáša aj mestské prostredie. Ako strom solitér dorastá do výšky aj 15 m.

Muchovník je ker, ktorý sa okrem klasického kra dá pestovať aj v živom plote. Má sladké jedlé drobné plody určené na priamy konzum aj na spracovanie. Vyžaduje slnko až polotieň a nevyžaduje kyslú pôdu.


Všetky druhy netradičného ovocia nájdete aj v našom eshope


Čo tak skúsiť pestovať goji – kustovnicu čínsku? Je to ker, ktorého plody a ich účinky poznali už starí Číňania. Goji dorastá do výšky 2 metre a plody sú červené a podobné šípkam. Chutia ako brusnice alebo hrozienka.

Postačí malá hrsť plodov denne a Váš organizmus a telo omladne. Je to doslova vitamínová bomba. Obsahujú aminokyseliny, vlákninu a stopové prvky ako selén, železo, vápnik a iné. Až 21 stopových prvkov pre Vaše telo a množstvo vitamínov, antioxidanty, ktoré napomáhajú, aby naša pokožka bola svieža a mala mladistvý vzhľad. Okrem iného stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, zlepšuje metabolizmus, podporuje trávenie, ideálny doplnok pri chudnutí a oslabení imunity.

Vyžaduje piesočnaté, ľahšie pôdy s pH okolo 8. Do jamy pri výsadbe pridajte vyzretý maštaľný hnoj alebo čerstvý kompost. Viac informácií k tomuto netradičnému ovociu nájdete v našom článku o pestovaní goji.

Presvedčili sme Vás? Tak si ich zadovážte a budete prekvapení nie len rýchlosťou rastu, ale aj množstvom plodov, ktoré budú chutiť Vám aj celej rodine.

TIP: Ďalší menej tradičný druh je rakytník. bližšie predstavenie a spôsob ako úspešne pestovať práve rakytník, nájdete v článku venovanom tomuto ovociu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu