+421 948 199 109

októbra 2021

Príprava úžitkovej záhrady na zimu

Autor: Ing. Adriána Francová 14. októbra 2021 Žiadne komentáre

Hoci je slnka menej, do trvalého zamrznutia pôdy nám zostáva ešte nejaký čas na to, aby ste záhradu pripravili na obdobie odpočinku a zimy. Je to vhodné obdobie na odburinenie a porýľovanie všetkých voľných plôch po kvetoch a zelenine.

Príprava úžitkovej záhrady na zimu

Príprava pôdy na zimu

Na jeseň pôda vyžaduje hlboké prekopanie. Pokiaľ ste vysiali rastliny pre zelené hnojenie, je nutné ich pokosiť a koreňové baly pomocou rýľu poprevracať a nechať v pôde. Bez zeleného hnojenia by mala pôda do zimy zostať prázdna, čistá, odburinená a očistená od všetkých kameňov a koreňov. Len tak bude pôda pripravená na jar. Pokiaľ máte kompost a už je v ňom vhodne rozložený substrát, môžete použiť aj ten.Plody jesene

V tomto období sa stále dajú vysádzať ovocné stromy a kry. Do vopred vykopaných jám môžete použiť kompost na spodnú časť, vysadiť stromčeky, dať k nemu oporu a zasypať.

Korene väčšinou bývajú už upravené rezom. Korunku strihať nemusíte. Dostatočne zalejte. Opory sa ku stromom dávajú v prípade, že vysádzate vo vyšších polohách alebo v severných oblastiach Slovenska, či na príliš veternom mieste. Pamätajte však na to, že v závetrí sa stromčekom bude dariť viac.

Okolo kmeňu ponechajte odburinenú plochu, tzv. misu, ktorá vám umožní pohodlnejšie a efektívnejšie zalievanie priamo ku koreňom rastliny, možnosť prevzdušnenia pôdy a lepšieho hnojenia, či prístupu ku kmeňu.


Inšpirujte sa ponukou ovocných stromov z nášho eshopu


Pokiaľ sa váš sad nachádza v blízkosti lesa alebo poľa, počítajte s tým, že v prípade nespoľahlivého oplotenia vám stromčeky môže ohrýzť lesná zver. Kmeň obaľte pletivom na stromčeky a skontrolujte oplotenie. V čase bez dažďa a bez mrazu zalievajte najmä novovysadené ovocné stromy a kry.

Ak sa na stromoch nachádzajú ešte listy a vy už chcete mať všetko na zimu pripravené, opatrne ich straste a pohrabte. Nie je to na tom nič zvláštne, hoci sused sa môže na vás pozerať a krútiť hlavou. Vy budete mať čistú záhradu a stromy sa skôr pripravia na zimu.

Na stromoch a kroch však predsa len môžete ponechať niekoľko plodov ako poďakovanie vtáctvu a drobným živočíchom za prácu v záhradke, bez ktorých by ste sa nezaobišli. Vtáky vám spríjemňovali deň takmer celý rok veselým štebotaním. Bohužiaľ pre nich neprichádza práve hostinné obdobie. Ak necháte časť jabĺk na strome, potešia sa. Nezabudnite na vtáčie kŕmidlá a domčeky, kde nájdu útočište počas najnepriaznivejšieho počasia. Ak máte v záhrade hustú výsadbu krov alebo živý plot z ihličnanov a k tomu im pridáte slnečnicové semienka do kŕmidla, určite zostanú u Vás aj v zime. A máte ďalšiu príčinu vyjsť si do záhrady aj počas nepriaznivého zimného počasia.

Pokiaľ na záhrade máte ešte nejakú zeleninu ako mrkvu, petržlen, paštrnák, či zeler, je najvyšší čas ich vybrať z pôdy a uskladniť. Zelenina by mala byť vybratá z pôdy, keď je pôda aspoň mierne presušená. Lepšie sa vám s ňou bude pracovať. Vňať nerežte príliš hlboko a uskladňujte ju v piesku alebo v novinách, v debničkách, v suchých a vetrateľných priestoroch. Počas zimy pravidelne kontrolujte a samozrejme spracovávajte.

TIP: Ak sa chystáte na výsadbu ovocných drevín, prečítajte si napríklad náš článok o tom kedy a ako vysádzať ovocné druhy.

Popínavé rastliny - návod na pestovanie

Autor: Adriána Francová 13. októbra 2021 Žiadne komentáre

Ešte skôr ako sa začnú vysádzať popínavé rastliny treba vybrať najvhodnejšie druhy vzhľadom na to, či treba zakryť celú plochu alebo prizdobiť iba jej časť. Treba tiež zobrať do úvahy ich nároky na polohu, pôdu a klimatické podmienky, ale aj ich vzrastové vlastnosti.

Plamienok pestovanie

Dôležitým je tiež spôsob prichytávania rastlín na podporu. Niektoré majú prichytávajúce korienky alebo terčíky, iné zas ovíjavé úponky a pod. Väčšinu popínavých rastlín treba   aspoň zo začiatku usmerňovať prípadne vyväzovať. Režú sa iba vtedy, keď prerastajú vymedzené miesto. Niektoré druhy sa môžu vysádzať nad svahmi a vysokými terasami, z ktorých potom voľne ovísajú dolu.


Kompletný sortiment popínavých rastlín z ponuky nášho eshopu


Pri pestovaní popínavých drevín pri murovaných plotoch alebo pri múroch domov je dôležité vysadiť rastliny tak, aby ich koreňový systém bol v dosahu zrážkovej vody. Brečtan má rád dostatok vlahy. Darí sa mu na slnku i v tieni. Pestrolisté kultivary brečtanu treba v zimnom období v koreňovej oblasti chrániť prikrývkou   proti mrazu.

Pestovanie clematisu

Ozajstnými skvostami medzi popínavými rastlinami sú plamienky (Clematis). Vysádzajú sa na slnečnom mieste a korene sa nastielajú vhodným nastielacím materiálom, príp. nižšou výsadbou, ktorá   udržuje korene vlhké. Clematis druhyNajvhodnejším termínom na výsadbu plamienkov je jeseň alebo začiatok jari. Kontajnerované rastliny možno vysádzať v ktorejkoľvek časti roka, treba im však zabezpečiť pravidelné zavlažovanie. Väčšina plamienkov potrebuje svetlo a slnko, ale ich korene majú radšej chlad, preto sa nastielajú rozličným materiálom.

Ak sa plamienky sadia k stene, umiestnia sa asi 30 cm od nej, pretože pôda pod stenou je vo všeobecnosti veľmi suchá. Na dno jamy sa pred sadením odporúča dať vrstvu kvalitného záhradného kompostu. Stonky novovysadených plamienkov sa priväzujú k opore.

Clematis druhy

Plamienky kvitnú v rôznom čase a rôzne sú aj ich potreby na rez. Podľa strihania sa rozdeľujú do troch hlavných skupín:

Plamienky kvitnúce na jar

Nevyžadujú rez iba občasné presvetlenie. Radíme sem Clematis alpina (´Columbine´, ´Constance´, ´Pink Flamingo´, ´Ruby´), Clematis macropetala (´Blue Bird´, ´Lagoon´, ´Markham´s Pink´), Clematis montana (´Rubens´, ´Freda´, ´Mayleen´)

Plamienky kvitnúce na jar a v lete

Vyžadujú hlbší rez niekoľkých silnejších ročných výhonov. Patria sem veľkokveté hybridy: ´Alabast´, ´Dr. Ruppel´, ´Duchess of Edimburg´, ´H. F. Young ´, ´Kőnigskind´, ´Lasurstern´, ´Nelly Moser´, ´Niobe´, ´Piilu´, ´Snow Queen´, ´The Presiden´, ´Miss Bateman´

Plamienky kvitnúce od polovice leta

Tieto druhy vyžadujú hlboký rez. Do tejto skupiny patria Clematis viticella ´Mary Rose´, ´Black Prince´, ´Comtesse de Bouchaud´, ´Huldine´, ´Venosa Violacea´, Clematis tangutica, Clematis integrifolia a Clematis rehderiana.

Všetky veľkokveté hybridy, ktoré kvitnú začiatkom leta patria do druhej skupiny. Do tretej skupiny patrí obľúbený plamienok   tangutský, ktorý sa skoro na jar úplne zrezáva.


Vyberte si z ponuky plamienkov v  našom eshope


Clematis strihanie

Postup pri strihaní clematisu podľa druhov

obr. a. Jemný presvetľovací rez u na jar kvitnúcich druhov 

obr. b. Strihanie plamienka - hlbší rez niekoľkých silnejších výhonov u druhov kvitnúcich na jar a v lete  

obr. c. Hlboký rez u druhov kvitnúcich od polovice leta

Rez vistérií

Tu si môžete pozrieť aktuálnu ponuku vistérií

Rez vystérie po výsadbe

obr. 1: Po výsadbe skrátime hlavný výhon asi 1 meter nad zemou. Bočné skrátime o niečo viac.  

obr. 2: V lete vyväzujeme postranné výhony k natiahnutým drôtom a skracujeme ich na štyri očká. Skrátením povzbudíme tvorbu kvetných pupeňov. 

Rez vistérie v zime 

obr. 3: V zime skrátime hlavný výhon a spodné postranné výhony vyviažeme vodorovne na natiahnuté drôty.      

obr. 4: Krátke výhony postranných konárov zaštipneme na štyri očká. Najspodnejšie novo vyrašené výhony odstránime.

Rez vistérie nasledujúce roky  

obr. 5: Postranné konáre skrátime o tretinu. Horné konáre vodorovne upevníme. Hlavný výhon skrátime tiež.      

obr. 6: V nasledujúcich rokoch pravidelne zrezávame postranné výhony v zimnom období po odkvitnutí. 

TIP: Prečítajte si aj článok o ďalších zaujímavých popínavkách, ktorými môžete vhodne doplniť výsadbu.

Vyberáme hľuzy a letné cibuľoviny z pôdy

Autor: Ing. Adriána Francová 12. októbra 2021 Žiadne komentáre

Koniec októbra a mrazíky sú predzvesťou prichádzajúcej zimy a preto treba povyberať z pôdy všetky letné hľuzy a cibuľoviny. Neprekáža im povrchný mráz, ale práve ten, kedy už premŕza  pôda.

Vyberáme hľuzy letných cibuľovín

Kedy vyberať gladioly zo zeme

Všetky gladioly, georgíny, tigrídie a acidantery je nutné z pôdy vybrať včas. Hľuzy begónii, ktoré ste pestovali v nádobách je nutné tiež uskladniť, zrezať a vybrať z pôdy alebo ponechať v nádobách, kde je substrát úplne preschnutý. Počas slnečných dní trsy letných cibuľovín vykopte, nechajte preschnúť a potom odstráňte všetky listy.

Nikdy neuskladňujte hľuzy poškodené, mäkké, plesnivé alebo preseknuté počas vykopávania. Pleseň alebo iné hubové ochorenie, by sa rýchlo prenieslo aj na iné hľuzy a cibule. Cibule a hľuzy môžete uskladniť v suchých hoblinách, pilinách, v bublinkovej fólii v pivnici, kde neklesá teplota pod 0°C. Nemusia mať ani svetlo, ani závlahu počas celej zimy. Pokiaľ máte množstvo hľúz, môžete trsy rozdeliť.Cibule letných cibuľovín

Vo februári ich skontrolujte a ponechajte v pivnici. Všímajte si len hľuzy begónii, ktoré je nutné v tom období vysadiť do nádob. Nezabudnite si všetky trsy označiť, lebo gladioly a acidantery sú veľmi podobné, nakoľko patria aj do rovnakej skupiny. Ak ich ešte nepestujete, na jar si ich môžete zakúpiť.


Jar bude ideálne obdobie na obohatenie záhrady o nové letné cibuľoviny


Pestujú sa jednoducho ako jarné cibuľoviny, len ich treba vyberať vždy na jeseň z pôdy.

To isté platí aj pre kany, niektoré veternice, orientálne ľalie, kornútovky, kaly a frézie.

Vysadené cibule zorníc je nutné tiež presadiť do nádob a naďalej pestovať v byte. Letnené cibule na záhonoch zosilneli, nabrali dostatok živín a určite aj narástli.

V zimnom období a začiatkom jari sa Vám  preto odvďačia kvetmi. Ľalie nie je nutné vyberať z pôdy, naše zimy prežijú. Náchylné na vlhkosť sú však orientálne druhy. Tie preto vyberte do nádob alebo ich hneď od začiatku pestujte v nádobách.

TIP: Chcete zo svojho trávniku urobiť na jar nádhernú lúku, plnú farieb? Prečítajte si článok o tom ako vytvoriť rozkvitnutú lúku pomocou jarných cibuľovín.

Výsadba cesnaku

Autor: Ing. Adriána Francová 11. októbra 2021 Žiadne komentáre

Cesnak je zeleninou, bez ktorej sa nezaobíde žiadna kuchyňa. Cítiť ho v plackách, polievke i mäse.  Vynikajúce sú aj nátierky. Je to afrodiziakum a zároveň účinne bojuje proti chrípke. Pokiaľ nájdete miesto v záhrade, určite si ho vysaďte v  článku sa pozrieme práve na to ako sa sadí cesnak.

Výsadba cesnaku

Pestovanie cesnaku

Príprava cesnaku na sadenie nie je vôbec zložitá, lebo nie je náročný na pestovanie a vyhovuje mu takmer každá pôda, okrem ťažkej podmáčanej pôdy.

Cesnak sa rozdeľuje podľa pestovateľskej odrody na jarné a jesenné. Sadenie jesenného cesnaku prebieha spravidla od konca októbra do trvalého zamrznutia pôdy, podľa podmienok aj do polovice decembra.  Ďalšie rozdelenie je z botanického hľadiska:

Paličiaky – s kvetnou stonkou a pacibuľkami. Pokiaľ chcete získať väčšie strúčiky, kvetné stonky je nutné vylamovať. Aj z pacibuliek získate cesnak. V prvom roku vyrastú jednostrúčikové guľaté hlávky, ktoré sa v druhom roku rozdelia a získate klasický cesnak.

Nepaličiaky – nevytvára kvetnú stonku a cibuľa je viac zložená

Výsadba cesnaku

Vysádza sa do vopred pripravenej, odburinenej a prekopanej pôdy, čerstvo nehnojenej maštaľným hnojom. Ideálne po uhorkách, hlúbovinách a zemiakoch. Nevhodnými predplodinami sú strukoviny a cibuľa.  Pravidelným striedaním plodín zamedzíte výskytu škodcov a chorôb a podporíte aj zdravší rast.

Pozor na plytké sadenie cesnaku. Cesnak vysádzajte hlboko 8 - 10 cm do riadkov, podľa veľkosti strúčikov. Jednotlivé rozostupy by mali byť 10-15 cm od seba, rady 20 - 30 cm.

Stáva sa, že cesnak do zimy ešte vyrastie. Mnohí majú skúsenosti, že to nie je prekážkou, ale nemalo by sa to stať. Pravdepodobne sa jednalo o plytšiu výsadbu. Hrozí omrznutie. Počas teplého obdobia počas zimy a dostatočných zrážkach sa však tomu mnohí nevyhnú ak je cesnak vysadený plytko.


Vyberte si z našej aktuálnej ponuky sadbového cesnaku na jesennú výsadbu


Pokiaľ z nejakého dôvodu jesennú výsadbu nestihnete, každý cesnak sa dá vysadiť aj na jar. Väčšinou to nemá vplyv na výšku výnosu. Počítajte však s neskorším zberom.

Pozor aj na okopávanie, aby sa nepoškodila výsadba. Cesnak má prvé listy krehké. Preto odporúčame len prekyprenie okolo a samozrejme počas mája a júna mu vyhovuje bohatšia zálievka. Pre cesnak je dôležitá prevzdušnená pôda aspoň 3x za sezónu.Odrody cesnaku

České a slovenské odrody cesnaku

Teraz, keď už vieme ako sadiť cesnak, pozrieme sa bližšie na našu ponuku odrôd cesnakov. Nájdete v nej napríklad aj tieto vynikajúce odrody:

Lukan

je nepaličiak, s veľmi ostrou a zároveň príjemnou chuťou. Obal je biely s jemne fialovým nádychom. Výborne sa skladuje. V jednej hlavičke môže mať 8-17 strúčikov.

Vekan

je paličiak, s príjemnou ostrou chuťou. Obal je sivobiely s výraznými fialovými škvrnami. Skladovateľnosť je dobrá, dá sa zberať aj za zelena. 8-12 strúčikov v hlavičke.

Záhorský II

je nepaličiak so širokými listami. Obalové suknice sú sivobiele. Má dobrú skladovateľnosť a ostrú ušľachtilú chuť. V hlavičke sa môže nachádzať 8-15 strúčikov.

Mojmír

je slovenská odroda cesnaku. Je to nepaličiak. Vytvára stredne pevné až pevné cibule. Obal je sivobiely, s riedkym výskytom fialových škvŕn. Chuť je príjemná, ušľachtilá.

Matúš

je ďalšia slovenská odroda cesnaku. Je to paličiak, ktorý sa vyznačuje ostrou, príjemnou chuťou. Obalové suknice sú biele s fialovými škvrnami a hnedými žilkami.

Neváhajte a využije našu ponuku. Získate zdravý sadbový materiál. Cena cesnaku na pultoch v obchodných reťazcoch stúpa. Pokiaľ máte priestor, dopestujete si množstvo cesnaku na domáce využitie. Doma vypestovaná zelenina chutí najlepšie.

TIP: Prečítajte si ako je potrebné postarať sa s príchodom jesene o teplomilnú zeleninu.

Ovocné stromy v okrasnej záhrade

Autor: Ing. Adriána Francová 8. októbra 2021 Žiadne komentáre

Alternatívne pestovanie ovocných stromov a krov v okrasnej záhrade je novší spôsob pestovania ovocných druhov priamo na záhone spolu s okrasnými drevinami a trvalkami. Osvieži to celkový záhon a plody môžete oberať z nízkych stromov a krov priamo pri ošetrovaní trvaliek a okrasných tráv.

Ovocné stromy v okrasnej záhrade

Vhodnými drevinami na výsadbu do záhonov sú napríklad broskyne. Na jar krásne kvitnú, v lete poskytnú šťavnaté plody a na jeseň vyfarbia svoje listy do nádhernej červenej. Výhodou je, že ušetríte priestor, nemusíte manuálne obhospodarovať samostatnú úžitkovú časť a samozrejme esteticky zvýšite hodnotu Vašej záhrady.Ovocné strromy do okrasnej záhrady


Krásne kvitnúce broskyne alebo priestorovo nenáročné zakrslé ovocné stromy sú vhodné do okrasných záhonov


Každý strom či ker sa dá pestovať aj v záhone medzi trvalkami. Niektorým sa možno nebude páčiť opadnuté lístie na kameňoch či kôre, ale dnešné moderné stroje a vysávače dokážu zázraky aj na záhonoch. Vaša záhrada už nebude obyčajná, ale zaujímavá.

Pestovanie ovocných drevín a krov si vyžaduje aspoň základné odborné vedomosti pri spôsoboch ošetrovania a starostlivosti, strihania, pri aplikácii postrekov a hnojív. Na malú plochu sa snažte sústrediť adekvátne množstvo rastlín, nejdete predsa zakladať ovocný sad, ale chcete osviežiť záhradu o plody.

Zaujímavé sú napríklad druhy na kmienku. Nezaberajú toľko miesta, pod ich korunkou sa dajú pestovať trvalky alebo bylinky. Vhodné sú moruše previsnuté na kmienku, ríbezle a egreše kmienkové, nízke tvary jabloní a broskýň, zemolez kamčatský, čučoriedky aj brusnice a figovník.

Altánok a pergolu môžete nechať porásť fazuľou, tekvicami alebo viničom, aktinídiou alebo černicami.

Trávnik tiež nemusí zostať bez kvetov. Na vyhradenom mieste môžete založiť jedlú lúku. Vysadením skorocelu, sedmokrások, púpavy a podbeľu obohatíte šalát o množstvo zelených listov a trávnik už nebude fádny.

Je to len na Vás. Možností ako tvoriť a zveľaďovať záhradu je veľa. Možno si vyberiete práve niektorú z nich.

TIP: Figovník je jedna z rastlín, ktoré sú vhodné na pestovanie v okrasných záhonoch. Prečítajte si viac o pestovaní figovníku.

Čo sa oplatí pestovať v ovocnom sade

Autor: Ing. Adriána Francová 7. októbra 2021 Žiadne komentáre

Nie všetci obľubujeme len okrasnú záhradu so zeleným trávnikom a okrasnými krami. Veľa z nás, najmä z tých, čo pochádzajú z vidieka a napriek tomu sa ocitli v mestskom prostredí, túži po ovocnom sade.

Domáci ovocný sad

Čo sa oplatí pestovať

Samozrejme v prvom rade to, na čo máte Vy a Vaši blízki chuť, čo chcete spracovávať, konzervovať alebo uskladniť na zimu a zároveň vhodné odrody podľa pestovateľskej oblasti.

Niekedy však nestačí len toto. Musíte brať ohľad aj na veľkosť pozemku, smer prevládajúcich vetrov, orientáciu svetových strán. Vždy pred samotnou kúpou ovocného stromčeka uvažujte o jeho umiestnení a aj o čase, ktorý musíte stráviť so samotnou starostlivosťou k nemu.Čo sa oplatí pestovať

Patrí sem zálievka, hnojenie, rez, prebierka plodov, zber ovocia, postreky. Prípadne si môžete zaobstarať osobného záhradníka, ktorý sa rád za finančnú odmenu o váš súkromný sad postará.

Pokiaľ máte dostatok voľného priestoru pre výsadbu ovocných stromov, dodržiavajte rozostupy, zvoľte výber podpníkov, čo sa týka rýchlosti rastu a výšky koruny v dospelosti, zvoľte pestovateľský tvar a v konečnom dôsledku vyberajte z odrôd podľa toho, ktoré Vám napríklad chutia, ktoré Vám odporučia alebo sú vhodné do pestovateľskej oblasti, v ktorej sa nachádzate.

Domáci ovocný sad

Správna voľba prinesie ovocie

Každý sad by mal obsahovať jablone, letné a zimné. Letné na spracovanie a konzum, zimné na spracovanie a uskladnenie. Niektoré odrody sú vhodné na zber od  októbra a vydržia uskladnené až do apríla. Skôr ich samozrejme zjete.

Potom sú to hrušky. Niekto preferuje mäkké a voňavé odrody, niekto na spracovanie tvrdé plody. Je potrebné zabezpečiť viac kusov na vhodné opelenie.


Základ ovocného sadu tvoria ovocné dreviny, nezabudnite ani na drobné ovocie a stále obľúbenejšie druhy netradičného ovocia


Marhule, broskyne a tiež slivky sú väčšinou samoopelivé. Prítomnosť 2 kusov je však vítaná. Pestujú sa predovšetkým v teplých pestovateľských oblastiach, ale je možné vybrať aj z odrôd, ktoré sú vhodné do všetkých, aj chladnejších, pestovateľských oblastí, kde však počítajte s menšou, či neskoršou úrodou. Prípadne sa musíte postarať o vhodné miesto na výsadbu mimo mrazových kotlín a prúdeniu severného vetra. Skôr zvoľte miesto pri múre, stene, vo vhodnej vzdialenosti.

Stromy v ovocnom sadeČerešne a višne sú aj samoopelivé aj cudzoopelivé, treba si vybrať podľa dozrievania, možnosti využitia plodov a priestoru. Orech a gaštan sú stromy, ktoré dorastajú do obrovských rozmerov, preto je potrebné naozaj zvážiť veľkosť záhrady. Tiež je nutné mať vhodného opeľovača pre oba druhy

V niektorých prípadoch musíte zvoliť aj vhodného opeľovača. Mnohé druhy sú samoopelivé, ale podpora druhej odrody, ktorá v rovnakom čase kvitne, zabezpečí vyššie výnosy a kvalitnejšiu úrodu. 

Potom si môžete vybrať aj podľa toho, či chcete plody tvrdé, šťavnaté, zelené, červené, sypké, dužinaté, na konzervovanie, na priamy konzum.

malom sade si môžete dovoliť len menšie množstvo druhov ovocných stromov, prípadne samoopelivé odrody alebo stĺpovité formy, ktoré nezaberajú príliš veľa miesta v korunnej časti. Počítajte však s nižšími úrodami.

Správna agrotechnika a ošetrovanie má priamy vplyv na veľkosť, kvalitu a množstvo úrody. Bez závlahy, správneho rezu a hnojenia to určite nepôjde.

Preto, ak máte pochybnosti, nechajte si poradiť a pýtajte sa skúsených ovocinárov, kým si nezabezpečíte dostatok informácii aspoň o základnej starostlivosti o ovocný sad, z ktorého chcete vyťažiť maximum. 

V dnešnej dobe je množstvo kultivarov, ktoré sa dajú pestovať takmer vo všetkých pestovateľských oblastiach. Výnimkou sú mrazové kotliny a extrémne svahové stanovištia s extrémnymi podmienkami. A tiež si viete vybrať z pomedzi rezistentných odrôd, kde nemusíte aplikovať toľko chemických postrekov.

TIP: Prečítajte si aj článok o opeľovaní ovocných stromov a nezabudnite pri kúpe drevín zohľadniť aj vhodný podpník.

Astry pestovanie

Autor: Adriána Francová 6. októbra 2021 Žiadne komentáre

Podľahli ste kráse jesenných astier? Nie sú náročné na pestovanie. Sú dekoratívne najmä v jesennom období a kvitnú do prvých mrazov, kedy už mnohé trvalky odkvitli. Preto sú tak výnimočné a obohatia každý záhon bohatým kvitnutím

Astry trvalky

Dokvitnú spolu s aksamietnicami, cíniami, rudbekiami a chryzantémami. Jesenné astry nájdete v rôznej podobe a v rôznych farbách aj keď ich farebná škála je čiastočne obmedzená.

Napriek tomu rozžiaria každý trvalkový záhon. Odtiene ružovej, purpurovej až červenej, fialovej, modrej a bielej. Milujú slnko, počas roka dostatok vlahy a priepustný výživný substrát. Môžete ich nájsť v nízkej i vysokej forme. Patria medzi dlhoveké trvalky a dokonca sa aj rýchlo rozmnožujú pomocou semien, či koreňovými výbežkami. Sú výborné pre opeľovače.Astry druhy

Astry druhy

Astry nájdete v rôznej podobe. Od nízkych skalkových až po stredne vysoké alebo vysoké, dominantné trsy do pozadia záhona.

Nízke astry

Používajú sa najmä pre pestovanie v skalke alebo do nádob.

Aster alpinus – astra alpínska, nájdete v rôznych farbách. Na nízkych stonkách vyniknú nádherné kvety, ktoré si zamilujete.

Aster dumosus - astra nízka, krovitá

Vyniknú najmä ružové, biele a fialové odtiene. Vyznačuje sa kompaktným a bohatým kvitnutím. Hodia sa na lemy a výplň záhona v prednej časti s rozchodníkmi a nízkymi okrasnými trávami.

Vysoké astry

Tie vyššie ako Aster novae – belgii alebo Aster novae-angliae, je nutné každý tretí rok deliť, pre vitálnosť rastu a tvorbu kvetov. Tiež je potrebné ich vyväzovať, nakoľko ide o vyššie druhy a mohli by sa polámať svojou vlastnou váhou. Dosahujú výšku aj 1,5 m, preto zvoľte aj správnu výsadbu do pozadia.

Jesenné astryAster ericoides – vresovcovitá. Pestuje sa menej často ale zaslúži si obdiv. Nádherná je tiež v jeseni.

A.ericoides ´Snowflurry´ Vám doslova vyrazí dych. Bohatý a previsnutý bochník, obsypaný bielymi drobnými kvetmi vynikne v nádobe alebo prevísajúco cez múrik. Vyplní tiež každú plochu v záhone.Nenáročná na podmienky a pestovanie. Na jar suché výhonky ostriháte a každoročne od koreňa vyženie nové.

Vysoké kultivary napr. Prostratum dominujú tiež bielymi kvetmi, so žltým stredom, výška okolo 1m.


Astry nájdete v našej ponuke medzi jesennými trvalkami


Kedy sadiť astry

Astry v ponuke sa predávajú kontajnerované, teda sa môžu vysádzať počas celého roka, okrem trvalo zamrznutej pôdy. Na jar po delení trsov získate množstvo trsov na ďalšiu výsadbu.

Výborne sa kombinujú s jarnými cibuľovinami, nakoľko neskoro pučia a preto majú cibule dostatok priestoru pre rast a aj vyniknú.

Neskôr, keď jarné cibuľoviny odkvitnú a zatiahnú, naplno svoju krásu prejavia zelené drobné listy astier a v jesennom období kvety.

Astry môžete využiť aj do jesenných kytíc a do rôznych aranžmánov. Nízke formy môžete pestovať aj v nádobách na balkóne alebo terase. Samozrejme vo veľkých nádobách a s oporou môžete pestovať aj vysoké druhy.

TIP: Prečítajte si aj článok ako vytvoriť záhon z dlho kvitnúcich trvaliek.

Zber zeleniny a ovocia

Autor: Ing. Adriána Francová 5. októbra 2021 Žiadne komentáre

Jesenný čas predurčuje k zberu zeleniny a ovocia. Prichádza obdobie, keď sa naplno prejaví výsledok našej starostlivosti a snahy v úžitkovej záhrade.

Zber zeleniny a ovocia

Zbierajú sa posledné plody dozrievajúcich a zdravých paradajok, ktoré dozrievajú s poslednými teplými slnečným dňami. Tiež je najvyšší čas pozbierať papriku. Posledné kusy tiež dozrievajú práve vo fóliovníkoch a skleníkoch.

Zber koreňovej zeleniny

Na hriadkach sa nachádza ešte zeler, paštrnák, mrkva a petržlen, ktoré tento mesiac musíte vykopať, očistiť od listov a uskladniť. Na vňati si môžu pochutnať králiky. Z vňatí zeleru a petržlenu si naviažte a vysušte dostatočné množstvo na zimu, časť môžete dať nasekanú zmraziť.Jesenné ovocie a zelenina

Mnohým  sa osvedčilo urobiť si aj balíčky miešanej koreňovej zeleniny, ktorú počistenú a nakrájanú namiešajte do vreciek a dajte zamraziť. Časť môžete vysušiť v sušičke a vyrobiť si tak domácu „Vegetu“ a príchute do polievok.

Neskoré kaleráby – giganty uskladnite v pivniciach. Uskladniť koreňovú zeleninu môžete zabalenú v novinovom papieri a kartónoch, alebo ju popichať do vedier a debničiek s vlhkým pieskom.

Sklad zeleniny musí byť bez nadmernej vlhkosti a plesní, môže byť aj bez svetla.

Ovocie zozbierané z jesenných a zimných odrôd jabloníhrušiek vyžaduje na skladovanie rovnaké podmienky. Hrušky vydržia aj do februára. Niektoré odrody jabĺk až do apríla.


Odrody zimných jabloní nájdete aj v našom eshope


Uskladňujte len zdravé a tvrdé plody bez poškodenia. Pokiaľ máte čas a podmienky, môžete jednotlivé najkrajšie kusy ovocia samostatne zabaliť do papiera a uskladniť naukladané vedľa seba v debničkách. Vydržia oveľa dlhšie ako jablká naukladané na sebe v debničke. Takéto krásne kúsky využijete najmä na vianočný stôl.

Tiež pozbierajte všetky plody malín 2x rodiacich odrôd. Veľakrát sa stáva, že aj pod slabou snehovou pokrývkou nájdete nejaké plody malín.


Pozrite si našu kompletnú ponuku na jesennú výsadbu ovocných drevín alebo drobného ovocia


Orechy zbierajte po silných vetroch a sušte na sitách alebo v pevných vreciach na suchom a teplom mieste. V zime ich môžete postupne vylúpať a uskladniť. V mrazničke vydržia v hermeticky uzatvorených obaloch 3 mesiace. Máme skúsenosti aj s uskladnením do zaváracích pohárov.

TIP: Okrem úžitkovej záhrady nezabúdajte ani na okrasnú časť. Obľúbené jesenné rastliny sú napríklad vresy. Prečítajte si článok o úspešnom pestovaní vresov nie len v jesennej sezóne.

Magnólia pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 4. októbra 2021 Žiadne komentáre

Na jar Vás určite očarí tento atraktívny strom v nejednej predzáhradke. Je niekoľko druhov magnólii a každá je svojim spôsobom nádherná najmä vďaka kvetom. Kvitne ešte pred olistením. Kvety sa majestátne vypínajú na strome a nikto ich neprehliadne.

Magnólia pestovanie

Ak je na jar krásne počasie bez mrazov, vydržia na strome naozaj dlho a postupne všetky puky rozkvitnú. V prípade mrazivých nocí či rán sa pripravte na smutný pohľad, ale žiaľ je to príroda. Preto výber vhodného miesta a chránená uzavretá poloha môže strom ochrániť.

Je to veľký ker alebo malý strom, plytko koreniaci a nevyžadujúci žiadny rez. Teda zároveň nenáročný na pestovanie. Patrí medzi opadavé listnaté stromy ale momentálne sú aj druhy stálozelené. Obľubuje slnko ale nie celodenné a vyhovuje jej aj polotieň. Prosperuje vo výživných, priepustných kyslejších pôdach. S južnou chránenou expozíciou.Pestovanie magnólie

Kedy kvitne magnólia

Magnólie kvitnú od marca až do mája, podľa druhu, niektoré až v júni. Máte ju už niekoľko rokov, ale nekvitne? Môže to mať viacero dôvodov. Príčinou môže byť napríklad zlé stanovište. Magnólia vyžaduje kyslú pôdu, bezveterné stanovište, slnko až polotieň, žiadny podrast a okopávanie, žiadny rez.

Druhým prípadom môže byť to, že máte semenáč, ktorý kvitne až vtedy, keď dosiahne určitý vek. Môže to byť aj 5 až 8 rokov. Začnite prihnojovať fosforečnatými hnojivami na podporu kvetov, niekedy ju tak oklamete. Pokiaľ plánujete kúpu magnólie, zakúpte si už väčší strom, ker, najlepšie už kvitnúci.

Medzi prvými magnóliami rozkvitá už v marci magnolia hviezdokvetá (Magnolia stellata). Pokiaľ ju chcete pestovať, doprajte jej samostatnú plochu, nakoľko neznáša konkurenčné rastliny v oblasti koreňov ani okopávanie. Má plytké korene. Vyžaduje slnko až polotieň, výživné kyslejšie pôdy a keďže pomalšie rastie, je vhodná do menších záhrad alebo aj do nádob. 

Magnóliu môžete obdivovať vo farbách biela, krémová, ružová, purpurová, fialová, žltá aj zelenkavá. Kvety drobné aj veľké. Nádherne voňajú a lákajú prvé opeľovače.

Magnólia hnojenie

Hnojenie nie je dôležité ale môžete ju prihnojiť počas roka od marca do septembra rozpustným hnojivom NPK a fosforečnatými hnojivami.  Stačí raz za 3 mes, na podporu kvitnutia v marci, potom v lete a na jeseň pre vyzrievanie pletív hnojivom s vyšším obsahom draslíka.

Magnólia strihanie

Magnólia druhyNevyžaduje pravidelný ani špeciálny rez. Odstraňujú sa len poškodené konáre alebo inak nevyhovujúce, esteticky nevhodne rastúce. Kvitne každoročne, ak neomrznú kvetné puky.

Magnólia druhy

Najznámejší a obľúbený je Magnolia x soulangeana. Má veľké dominantné kvety a používa sa na výsadbu do väčších priestorov a parkov.

Magnolia liliflora má úzke ľaliovité kvety. Patrí medzi atraktívne druhy a veľmi často sa používajú do predzáhradky alebo na menšie plochy v záhone.

Magnolia stellata – drobnokvetá, zaujímavá a atraktívna pre jarný efekt. Pochádza z Japonska a určite si ju zamilujete pre jej jednoduchú krásu.


Vyberte si z magnólií v ponuke nášho eshopu


Magnolia denudata – M. holá s atraktívnymi a veľkými bielo - krémovými kvetmi.

Magnolia sieboldii - menej tradičný druh, ktorý kvitne už pri plnom olistení na prelome mája-júna.

Hoci na jeseň magnólie opadávajú, strom zdobia neskôr zaujímavé semená. A aj kostra stromu a kôra vynikne aj v zimných mesiacoch.

Magnolia grandiflora je jediná stálozelená magnólia, ktorá okrem listov vynikne aj lesklými tmavými listami počas celého roka. Mierny opad je v poriadku. Je mrazuvzdorná do -20 stupňov a vyžaduje chránenú polohu. Darí sa jej na juhu Slovenska. Obrovské krémové kvety kontrastujú s tmavými voskovými listami.

TIP: Inšpirujte sa aj článkom o najkrajších kvitnúcich stromoch do záhrad.

Záhrada v októbri

Autor: Ing. Adriána Francová 1. októbra 2021 Žiadne komentáre

Záhrada v októbri má svoje čaro. Počas babieho leta patrí medzi tie najkrajšie. Vyniká trvalkami, ktoré bežne počas roka nekvitnú. Pokiaľ ste zvolili správne druhy a kultivary, prekvapí Vás aj v jeseni. Vynikajú jesenné astry vysoké i nízke, previsnuté astry, vresy a vresovce, rozchodníky. Stále dokvitajú posledné letničky, motýlí orgován a okrasné kapusty.

Záhrada v októbri

Jesenná záhrada

Samozrejme typicky jesenným kvetom je chryzantéma. Sú zaujímavé svojou vôňou, farbou i veľkosťou kvetov. Bohužiaľ prvé intenzívne mrazy ich vedia poškodiť a kvety zhnednú. Pokiaľ si ich krásu chcete zachovať čo najdlhšie, musíte si dať prácu s prikrývaním porastov. Postačí vám na to biela textília. Tie v nádobách umiestnite čo najbližšie k stene alebo pod strechu. Čiastočne ich ochránite a budú dlhšie kvitnúť.

V tomto období je vhodný čas na výsadbu ovocných stromov a krov, zakladanie trvalkových a zmiešaných záhonov a tiež zakladanie živých plotov z ihličnanov a opadavých krov. Listnaté dreviny by mali byť už bez listov. Samozrejme, pokiaľ počasie dovolí, budete mať na to čas ešte aj v novembri.

Ďalším kráskami záhonov sú práve okrasné trávy, na ktoré ste čakali až do tohto obdobia. Teraz sú najkrajšie. Kvitnú a husté súkvetia sa jemne pohojdávajú vo vetre. Nastrihajte si pár do vonkajších aranžmánov. Koncom mesiaca ich môžete už pripraviť na zimu zviazaním do snopov. Okrasné trávy sa strihajú až na jar. Zviazaním ich ochránite pred vymrznutím, prebytočnou vlhkosťou aj vyhnitím.


V jesenných záhonoch vyniknú okrasné trávy a nádherne sfarbené okrasné kríky


Dekoratívne sú aj okrasné kry, ktorým sa práve vyfarbujú listy aj plody. Na niektorých si pochutnajú vtáci, niektoré potešia Vás v rôznych aranžmánoch.Októbrová záhrada

Trávnik pokoste na vyššie, už ho nehnojte a vyhrabte opadané lístie zo stromov. Pokiaľ ste nestihli jarnú vertikutáciu, začiatok mesiaca je posledným vhodným termínom, kedy hustý trávnik preriedite a prevzdušníte. Na jar bude opäť svieži a zelený.

Čo robiť v záhrade v októbri

V okrasnej záhrade je asi najviac práce, pokiaľ ste sa rozhodli založiť nový trvalkový alebo drevinový záhon, či vysadiť živý plot. Okrem toho niektoré rastliny vyžadujú pristrihnutie, odstránenie odkvitnutých súkvetí alebo zazimovanie. Nezabudnite vybrať z pôdy letné cibule a hľuzy, ktoré zimu u nás v pôde neprežijú. Tu je niekoľko ďalších tipov a rád, ktoré určite v záhrade využijete k tomu aby vaša okrasná záhrada v jeseni bola stále krásna:

  • - vysádzajte jarné cibuľoviny ( tulipány, narcisy, hyacinty, šafrány a iné cibuľoviny)
  • - dokončite výsadbu dvojročných rastlín
  • - kríkové ruže nakopcujte, odrežte odkvitnuté súkvetia, poškodené a polámané výhonky
  • - pravidelne zavlažujte vždyzelené listnáče a ihličnany
  • - vysádzajte najmä opadavé dreviny a živé ploty z opadavých druhov
  • - z trávnika vyhrabte lístie a poslednýkrát pokoste navysoko
  • - už nehnojte
  • - včas vypustite vodu z nádob na zalievanie a uložte hadice
  • - likvidujte letničky v nádobách a nádoby vyčistite a uložte
  • - zazimujte rastliny na terasách a balkónoch
  • - podľa potreby ich zrežte a skontrolujte ich zdravotný stavJesenná záhrada
  • - uložte všetky rastliny do bytu, domu, ktoré ste ešte ponechali na chránených miestach vonku
  • - trvalky pestované v nádobách a odolné mrazom pripravte na prezimovanie vonku, dobre ich zavlažte,
  • - obaľte nádoby do vrecoviny, juty alebo obložte slamou, bublinkovou fóliou
  • - kvitnúce chryzantémy pestované v nádobách pred mrazmi skryte, alebo umiestnite  čo najbližšie k stene
  • - chryzantémy pestované na záhonoch prikryte bielou textíliou, dlhšie si tak ponechajú svieže a farebné kvety
  • - georgíny, ktoré ešte v septembri kvitli, môžete vybrať z pôdy až keď ich listy spáli mráz
  • - vyčistite všetky vodné plochy od napadaného lístia, môžete ich prikryť aj fóliou, kým všetko lístie naokolo neopadá
  • - na trvalkové záhony a k drevinám prisypte vrstvu kompostu
  • - okrasné trávy koncom mesiaca zviažte na viacerých miestach, neostrihajte ich, zabezpečíte im vhodné prezimovanie a nenamrznú
  • - koncom mesiaca na záhradu umiestnite kŕmidlá pre vtákov
  • - pozbierajte zo záhonov keramické plastiky a iné dekoračné materiály, ktoré by mohli poškodiť silné mrazy a sneh
  • - chúlostivé druhy nakopcujte, prikrývajte pilinami, kôrou alebo listami
  • - vyčistite všetky záhony trvaliek od suchých súkvetí, odstráňte všetky letničky
  • - niektoré súkvetia na záhone môžete ponechať pre jesenný a neskôr zimný efekt, budú aj potravou pre vtáctvo
  • - drevo, ktoré plánujete na  vybudovanie altánku alebo pergoly, treba vhodne uskladniť, prikryť alebo premiestniť do dielní, či pod strechu

V ovocnej záhrade je vhodný čas na výsadbu ovocných stromov, krov i menej známeho ovocia. Vyberte si vhodné obdobie, dobrú obuv a náladu. Pokiaľ zakladáte menší alebo väčší ovocný sad, vysádzajte dreviny podľa vopred vypracovaného plánu výsadby. Nemusíte už bezhlavo pochodovať po záhrade so stromčekom v ruke a s myšlienkou, kam ho vysadiť. Dodržujte spon a jeho výšku a šírku koruny v dospelosti.

  • - ukončite zber zimných jabĺk a hrušiek
  • - zdravé nepoškodené plody uložte, ostatné využite na rýchlu konzumáciu alebo spracovanie
  • - opadané plody pozbierajte
  • - poškodené plody, napadnuté a choré zlikvidujte, aby neboli zdrojom nákazy
  • - v druhej polovici októbra, po opade listov, vysádzajte nové ovocné stromčeky a kry
  • - pred samotnou výsadbou upravte koreň
  • - korunka už od predajcov býva väčšinou upravená rezom
  • - dreviny voľnokorenné namáčajte na 6 – 12 hod do vody
  • - intenzívne zavlažujte novovysadené stromy
  • - zabezpečte ochranu stromom pomocou pletiva, kolíky voči vyvráteniu

Aj v zeleninovej záhrade budete pomaly finišovať. Na záhonoch je posledná zelenina, ktorá čaká na uskladnenie. Potom už len stačí pôdu prekopať, odburiniť a vysadiť na správne miesto jesennú sadbu cesnaku. Pripravená pôda a záhony si oddýchnu, aby na jar, bolo políčko opäť pripravené na výsevy a výsadbu.

  • - pozbierajte hlúboviny a koreňovú zeleninu na zimné uskladnenie
  • - vysádzajte jesenný cesnak
  • - koncom mesiaca vysaďte väčšiu cibuľku - sadzačku na jarný zberOkrasná záhrada v jeseni
  • - prerieďte husté riadky šalátu, špenátu a cibule
  • - pažítku pripravte na zimné rýchlenie, vykopte celé trsy s balom a na chránenom mieste nechajte zaschnúť a premrznúť
  • - zbierajte teplomilnú zeleninu v skleníkoch  a fóliovníkoch
  • - hriadky vyčistite, prekopte

Osvetlenie a solárne lampy

Hra svetla a tieňa v záhrade má podstatnú úlohu. Umocňuje jednotlivé kompozičné prvky a záhradné partie. Iný pohľad sa Vám naskytne na trvalkový záhon, keď je cez deň zaliaty slnkom a iný večer vďaka večernému osvetleniu. To isté môžete docieliť, ak chcete po večeroch zviditeľniť dominantu záhrady, strom, plastiku, záhony, alebo si posedieť v príjemnom osvetlení na terase či balkóne. Medzi obľúbené letné osvetlenie patria solárne lampy. Určite poznáte a možno aj používate tie zapichovacie, rôznych veľkostí a v rôznych prevedeniach.

Zaujímavé sú aj sklenené gule a lampy s mozaikou a rôzne svietiace predmety, ktoré sa nahrejú pôsobením slnka a začnú svietiť po jeho západe. Životnosť je až 1500 nabití. Je to alternatíva klasického osvetlenia, ktoré je finančne nákladnejšie aj keď trvalejšie. Svetlá samozrejme osvetľujú len na krátku vzdialenosť ale vjazd do garáže alebo do vzdialenejšej časti záhrady vám určite dokážu zvýrazniť. S klasickými reflektormi a osvetlením v trávniku či v dlažbe by ste mali počítať už na začiatku realizácie stavby chodníkov a terénnych úprav záhrady. Osvetliť sa dá aj bazén alebo jazierko. Na to sú však špeciálne osvetľovacie prvky, ktoré zvládnu aj ponorenie do vody. Ich inštaláciu však ponechajte na odborníkov. Nešetrite na kvalite. Zapichovacie solárne prvky pôsobia dekoratívne. Ich funkčnosť je tiež skôr pre potešenie. Pohodu vytvoríte aj zápalnými fakľami a sviečkami, kde okrem klasického ohňa vynikne aj okolie. Tiež vás čiastočne ochránia pred hmyzom. Existujú aj špeciálne svietiace lapače a lampy na chytanie lietajúceho hmyzu. Určite ste si všimli, že svietiace predmety večer lákajú nočné motýle, komáre a hmyz, ktoré dokážu byť nepríjemné počas sedenia na terase alebo v záhrade.

 

Vyberajte s citom. Všetky doplnky do záhrady by mali mať svoj význam a mali by mať aj svoje miesto. Pokiaľ chcete zachovať ich životnosť, na zimu ich povyberajte zo záhona. Stačí až v období snehovej pokrývky a nízkych teplôt pod bodom mrazu.

Osvetlenie na balkóne má tiež svoje opodstatnenie a čaro. Na stolíku, kde popíjate čaj, by nemala chýbať lampa so sviečkou alebo na baterky. Štýlové sú lucerny alebo petrolejové lampy, či lampy na olej, ktoré aj v tejto dobe našli opäť svojich priaznivcov. V modernom dizajne sú známe aj svietiace kvetináče, nádoby, stolíky.

Jesenné dekorácie

Možno uvažujete o tom, ako skrášliť balkón a terasu po odkvitnutí muškátov a petúnii. Niektoré vám ešte určite kvitnú, ale už čoskoro bude čas ich zazimovať alebo existujúcu výsadbu nahradiť typicky jesennými rastlinami, ktoré vám skrášlia okolie až do prvých intenzívnych mrazov a snehu. Vhodnými rastlinami na nákup sú spomínané vresy, vresovce, starček, brečtan, chryzantémy a zakrpatené ihličnany alebo kompaktné pomaly rastúce druhy.

 

Ideálne rastliny na jesenné dekorácie na balkón sú napríklad brečtany alebo zakrpatené ihličnany

 

Okrem rastlín však použite aj rôzne doplnky a aranžmány, ktoré vám spríjemnia posedenia na terase. Stačí sa len poobzerať po záhrade, po okolí, ak budete na prechádzke. Do tvorby môžete zapojiť aj deti, ktoré väčšinou majú rady tvorivé práce, z ktorých aj hneď vidieť výsledky. Zozbierajte farebné listy zo stromov, drobné vždyzelené konáriky a konáriky s plodmi, ktoré práve dozrievajú. Sklenenú číru vázu naplňte farebnými listami a do nej zapichnite vetvičky skalníka, hlošiny, súkvetí okrasných tráv a šípok.

Farebné listy môžete použiť aj na zazimovanie rastlín, ktoré zostanú počas zimy na terase, tak si ich nazbierajte viac aj do zásoby. Okrem kytíc a venčekov môžete vytvoriť aj farebné postavičky a spolu s tekvicami vytvoriť zaujímavý rozprávkový svet. Použiť môžete aj rôzne zväzky kukurice, farbené feferóny a chilly navlečené na niti, alebo farebnú cibuľu, cesnak, makovice.

Ak Vám zostanú okrasné tekvice zo záhrady, naaranžujte ich do prúteného koša spolu s feferónkami a listami. Aranžmán vynikne v blízkosti lampáša, z ktorého sála teplo a pokoj.

Skontrolujte si podľa nášho predošlého článku, či ste stihli všetky práce v mesiaci september a pomaly sa pripravte na novemberové práce v záhrade.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty