+421 948 199 109

mája 2021

Rozmnožovanie orchideí pomocou keiku

Autor: Ing. Adriána Francová 17. mája 2021 26 komentár

Orchidea je veľmi vďačná exotická izbová rastlina, ktorá si našla svoje miesto vo viacerých domoch a bytoch. Rozmnožovanie semenami je veľmi zložitý proces a v domácich podmienkach je takmer nemožný. Je tu však možnosť získať mladú rastlinku pomocou keiku, výhonku, ktorý vyrástol na materskej rastline.

Orchidea rozmnožovanie

Rozmnožovanie orchideí

Ako rozmnožiť orchideu

Ak orchidea nekvitne, spravidla tvorí keiky a to je príležitosť pre Vás. Je však veľmi dôležité vedieť, kedy ich z rastliny odoberať. Keik je vhodný na výsadbu, ak má už vytvorené svoje vlastné vzdušné korene.

Tieto keiky ešte nie sú vhodné na výsadbu, preto ich ponecháme na materskej rastline až do obdobia, kedy vytvoria vzdušné korene.

Množenie orchideí

Výhonok – keik odstrihneme z materskej rastliny.

Pripravíme si vhodnú, najlepšie priesvistnú, nádobu na pestovanie orchideí, substrát pre orchideu a nový výhonok vysadíme. Mierne zalejeme a ponecháme na teplom a svetlom mieste.

Keiki orchidea

Prajeme vám veľa pestovateľských úspechov a tie najkrajšie kvety, ktoré budú lahodiť každému oku!

TIP: Okrem rastlín, ktoré nás potešia svojími kvetmi, často pestujeme v domácnosti aj rastliny, z ktorých máme úžitok. V ďalšom článku sa dočítate viac o pestovaní aloe vera.

Prilákajte do záhrady opeľovačov

Autor: Ing. Adriána Francová 17. mája 2021 Žiadne komentáre

Čo majú spoločné jahody, hrášok a jablká? Na prvý pohľad sú úplne odlišné. Ani na jedných by sme si však nepochutnali, ak by sa o opelenie kvetov nepostaral drobný hmyz. Ak ho prilákame do svojich záhradiek, nebudeme sa musieť obávať toho, že daždivé počasie zníži naše šance na bohatú úrodu.

Prilákajte do záhrady opeľovače

Ako prilákať opeľovače do záhrady

Čmeliaky

I keď sú na pohľad zavalité, čmeliaky sú v opeľovaní skutočnými rekordmanmi. Za nektárom vylietavajú zo svojich skrýš v čase i nečase. Neúnavne prečesávajú vo svojom okolí kvietok po kvietku a pri hľadaní dobroty nevedomky opeľujú kvety, ktoré nám prinášajú úrodu. Vraví sa o nich, že sú usilovnejší ako domestikované včielky žijúce v úľoch.

Prichýliť vo svojej záhradke malú kolóniu čmeliakov nie je zložité. Stačí im len vo včasnej jari podstrčiť na tienisté miesto drevený čmelník a vyčkať, kým ho niektorá zo samičiek hľadajúcich úkryt objaví. Potrvá niekoľko týždňov, kým odchová prvú generáciu robotníc a čmelník začne žiť svojím tajomným životom. Po celú sezónu z neho budú vylietavať usilovné robotnice, aby nachovali nových potomkov a keď príde neskorá jeseň, všetci sa vytratia a prežijú iba kráľovné zahrabané hlboko v zemi.Opeľovače v záhrade

Ako vyzerá čmelník? Je to malá drevená debnička s rozmermi približne 25 x 30 x 15 centimetrov, ktorá je vo vnútri vyplnená machom, hoblinami, surovou vlnou alebo bavlnou. Vletový otvor s priemerom 15 - 20 milimetrov je pri zemi. Aby imitoval opustené myšie hniezdo, vo vnútri naň nadväzuje približne polmetrová hadica či rúrka. Spraví ho každý šikovný domáci majster.

Včely Samotárky

Kým čmeliaky tvoria malé rodiny, včielky samotárky sa spoliehajú pri zachovaní rodu iba na seba. Každý rok naplnia niektorý z drobných otvorov niekoľkými bunkami, z ktorých sa v budúcoročnej sezóne vyliahnu ďalšie pracovité včeličky.

Aby ste ich prilákali do svojej záhrady, stačí skutočne málo. Zväzok bambusových rúrok alebo drevené poleno s navŕtanými otvormi s priemermi od 3 do 10 milimetrov.

To, či včielky našli svoje nové útočisko, zistíte v priebehu sezóny jednoducho. Niektoré z dierok budú uzavreté hlinou, iné voskom, živicou alebo pilinami. Každý druh používa svoje vlastné materiály a má iné načasovanie kladenia vajíčok.

Od jari do neskorej jesene možno pozorovať, ako sa voľné otvory zapĺňajú a od nasledujúcej jari budete vidieť, ako sa mladé včielky vyhryzávajú von.

V čom sú samotárky také úžasné? Neodletia z vašej záhrady, ani keby na blízku bolo rozkvitnuté pole so zlatožltými kvetmi. Zostávajú verné svojmu rodisku.


Inšpirujte sa aj lúkou plnou kvetov alebo použite kvitnúce trvalky


Nektár po celý rok

V máloktorej záhradke sa však nájde toľko druhov kvitnúcej zeleniny a ovocia, aby mali čmeliaky a samotárky postarané o nektár na celú sezónu. Preto pri ozdobnej výsadbe dbáme na to, aby sme siahli po kvetoch, ktoré priam prekypujú nektárom. Sú to zvyčajne tie, ktoré majú drobnejšie kvietky v bohatých súkvetiach, ktoré nás tešia po celú sezónu.

Dostatok nektáru zabezpečí výsadba papuliek (Antirrhinum majus), nechtíkov (Calendura officinalis), krasuliek (Cosmos bipinnatus), prvosienok (Primula), železníkov (Verbena), slnečníc (Helianthus), šalvií(Salvia officinalis), rudbekií (Rudbeckia), cínií (Zinnia) floxov (Phlox).

Tip: Prečítajte si aj ako si založiť kvetinovú lúku.

Fakľa vs fakľovka

Autor: Ing. Adriána Francová 14. mája 2021 Žiadne komentáre

Obe rastliny patria medzi dominantné trvalky a ich názvy sú často zamieňané. Prečítajte si ako ich od seba rozoznáte a aké sú rozdiely v ich pestovaní.

Fakľovka v trvalkovom záhone

Eremurus pestovanie

Fakľa (Eremurus) je trsovitá trvalka pochádzajúca z Ázie. Vytvára mohutné bezlisté kvetné stonky a každá vytvára hustý klas hviezdicovitých bielych, ružových alebo žltých kvetov s nápadnými tyčinkami, ktoré sú vyhľadávané včelami a motýľmi.Fakľovka a fakľa rozdiely

Pre bohaté kvitnutie potrebujú studenú zimu, ktorá navodí kvitnutie. Mladé jedince sú však citlivé na mráz. Vyžaduje suché, priepustné pôdy, pestovanie na plnom slnku v trvalkovom záhone.


Vyberte si kvet fakle z ponuky eshopu


Na jeseň je nutné ich nastlať kompostom, ale koreňovú hlavu nechať voľnú. Rozmnožujú sa delením trsov po odkvitnutí.

Kniphofia pestovanie

Fakľovka (Kniphofia), nazývaná aj Kleopatrina ihla, je podzemkatá trvalka pochádzajúca z Afriky. Väčšinou sú to stálozelené rastliny, existujú však aj opadavé druhy.

Rovnako vytvárajú  bezlisté pevné stonky ukončené dlhými súkvetiami klasovitých kvetov so strapcami. Kvety bývajú červené, oranžové, biele i žlté, aj kombinované. Výškou dosahujú od 50 –180 cm.


Fakľovka v našej aktuálnej ponuke


Rastline nevyhovuje zimná vlhkosť. Citlivé druhy sa musia pestovať s nástielkou, ktorá im vyhovuje, alebo v chladnom skleníku. Vyžaduje hlboké, priepustné, suchšie pôdy na plnom slnku alebo v čiastočnom tieni.

Vynikne v trvalkovom záhone aj ako solitéra. Rozmnožuje sa delením trsov skoro na jar. V čase kvitnutia sú plné čmeliakov, včiel a iného hmyzu.

Pokiaľ chcete prilákať hmyz do záhrady, určite začnite pestovať tieto dominantné trvalky, ktoré Vám rozpália záhradu ako pochodne, ktoré pripomínajú práve tieto kvety.

Tip: Poznáte kaméliu a jej nároky na pestovanie?

Pestovanie zeleniny v tieni

Autor: Ing. Adriána Francová 13. mája 2021 Žiadne komentáre

Záhrada nám poskytuje relax aj úžitok. Určite ste si práve v nej všimli, že počas celého roka sa mení a taktiež sú viditeľné aj zmeny počas samotného dňa a to vďaka množstvu svetla alebo tieňa. Nie je tieň ako tieň.

Pestovanie zeleniny v tieni

Je nutné vedieť ho rozlišovať. Len vtedy sa bude Vašim rastlinám dariť. Pokiaľ si myslíte, že sa v tieni nedá nič pestovať, mýlite sa. Mnohé rastliny i zelenina pestovaná v tieni je kvalitnejšia a zásobenejšia vitamínmi a šťavou oveľa viac ako pestovaná na slnku, kde sa zbytočne suší a prehrieva.

V prvom rade sa musíte naučiť rozlišovať tiene. Pokiaľ si nie ste istý, vyskúšajte pestovať zeleninu v nádobách a podľa toho, ako sa jej bude dariť, ju premiestňujte z tieňa na slnko a naopak. Pokiaľ zistíte, že zelenina neprosperuje alebo chradne, premiestnite ju. Berte to ako experiment.Zelenina do tieňa

Nebudeme sa zaoberať teraz plodovou zeleninou ako rajčiny, tekvice, melón, tie naozaj obľubujú slnečné stanovište a nemôžeme ich zaradiť do tieňomilnej zeleniny..

Ale sú také druhy, ktoré dokážu rásť tak na slnku, ako aj v tieni. Skúste uhádnuť, ktorá z nich Vám bude chutiť viac. Tá, ktorá je vystavená viac ako 7 hodín priamemu prudkému slnku, kde sa listová plocha prehrieva, pôda okolo rýchlo vysušuje alebo zelenina pestovaná v polotieni, kde sa dlhšie udrží vlhkosť a slnko nie je také intenzívne?

Určite nemôžeme vymenovať všetky druhy zeleniny. Ponúkame vám však tie najzákladnejšie, ktoré dokážete pestovať aj v polotieni, hoci predtým ste si mysleli, že to nie je vhodné miesto a plochu radšej vysadili heucherami, papraďou a funkiami.

Typy tieňa :

Polotieň – 5 - 6 hodín denne poludňového slnka, kedy býva najsilnejšie. Rastliny nebudú celodenne vystavené slnku, budú aj v polotieni - a to ráno, zvyšok dňa budú na slnku. Nebudú rásť rýchlo, ale stále budú rásť normálne. Výhodnejšie je zalievať skoro ráno. Pôda cez noc vychladne, ráno sú rastliny v tieni.

Mozaikový tieň – spôsobený korunami stromov, keď už majú listy. Je to ľahký, prirodzený tieň, ktorý rastliny akceptujú. Svetlo prejde cez listy a koruny stromov, nie je také prudké. Výsledkom je iba menej svetla.

Plný tieň, tieň, hlboký tieň – spôsobený budovami a pevnými bodmi v záhrade, prípadne hustou kulisou stromov. Nie je vhodný na pestovanie zeleniny. Pokiaľ sa tam slnko nedostane vôbec, nie je možné vypestovať zdravé priesady ani zeleninu. V takomto hlbokom tieni sa darí len niekoľkým okrasným rastlinám.


Vyberte si z ponuky priesad zeleniny alebo zo semien zeleniny v našom eshope


Zelenina do tieňa

Pokiaľ už viete, aký tieň v záhrade máte, môžete sa pustiť do výsadby zeleninových priesad alebo aj do výsevov. Teraz Vám ponúkneme zoznam zeleninových druhov, ktorým stačí niekoľko hodín slnka na to, aby poskytli kvalitnú úrodu aj na mieste, o ktorom ste si doteraz mysleli, že je nevhodné na pestovanie.

5 - 6 hodín poludňajšieho slnka vystačí pre: brokolicu, kel, ružičkový kel, kapustu, karfiol

4 - 5 hodín: fazuľa, mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, repa, hrášok, reďkovka

3 - 4 hodín: rukola, šalát, kel, špenát (listy sú zdravšie, nekrútia sa, nie sú horké, prehriate)

3 hodiny: bylinky pre kulinárske varenie a dochucovanie

2 hodiny:  ázijské druhy listovej zeleniny a šalátov. V našich podmienkach sa pestujú menej.

Veríme, že sme Vám pomohli ujasniť si termín tieň a tiež vyriešiť takéto miesto v záhrade napríklad aj na pestovanie listovej zeleniny.

TIP: Cesnak ako tradičná zelenina sa pestuje pomerne často. V článku sa dočítate viac o pestovaní cesnaku, jeho výsadbe a odrodách.

Popínavé rastliny na balkón

Autor: Ing. Adriána Francová 12. mája 2021 Žiadne komentáre

Balkón nie je len o sedení alebo pestovaní 3 rastlín v malom kvetináči. Určite ste v nejakom časopise alebo na internete už videli plný a bohatý zelený balkón, ktorý sršal energiou a sviežosťou. Na takýto balkón však musíte mať aj čas - zalievať rastliny, prípadne hnojiť, zatieňovať a niekedy sa im aj prihovoriť.

Popínavé rastliny na balkón

Nie vždy musí ísť o pestovanie klasických balkónových druhov ako muškáty, petúnie, begónie ale aj o bylinky či pár kusov zeleniny.Skúste namiesto roliet a zatienenia vytvoriť prirodzenú zelenú clonu z popínavých kvetov na balkón alebo rastlín, ktoré vám vedia priniesť aj plody.

Popínavé kvety na balkónIde o jednoduché pestovanie jednoročných rastlín, ktoré sú vo vhodných podmienkach schopné vyrásť aj do 2 – 3 metrov.  Potrebujete len dostatočne hlbokú nádobu (minimálne 30 cm) - do nej vysejte semená fazule záhradnej, okrasnej fazule, hrachoru voňavého, kapucínky  alebo povojníka. Všetky tieto rastliny vyžadujú oporu. Môžete vytvoriť mrežu z drôtov alebo špagátov, prípadne drevenú a kovovú treláž, po ktorej sa budú rýchlosťou popínať.

Tieto rastliny sú vhodné na slnečné stanovište. Po vyrastení Vám poskytnú úchvatné zatienené miesto, kedy sa k Vám slnko prederie len cez niektoré veľké listy. Okrem zelenej plochy Vás tieto liany potešia kvetmi od konca jari až do jesene a dokonca aj jedlými plodmi v prípade kapucínky a neskôr aj strukmi na fazuli. Môžete vysiať aj hrášok.

Fazuľa je veľmi vďačnou rastlinou. Kvitne bielymi i červenými kvetmi a tvorí jedlé struky, ktoré môžu byť rôznej farby od zelenej, červenej, strakatej, fialovej až čiernej.


Menej tradičné črepníkové kvety na balkón z našej ponuky


Povojník Vás očarí veľkými farebnými kvetmi bielej, ružovej či fialovej farby.

Jedinou nevýhodou týchto rastlín je, že ich musíte vysievať každoročne. Má to však aj svoje výhody. Odpadáva nepraktické zazimovanie v byte alebo v pivniciach, čo u panelákových bytoch býva naozaj problém. Na jeseň jednoducho zozbierate úrodu, strhnete liany a listy a zasa na jar vysejete nové semená.

Rastliny sa nepredpestovávajú, ale priamo vysievajú do nádob. Okrem jednoročných rastlín viete pestovať aj trvalky.

Náš tip: Doplnte výsadbu na balkóne vhodným ihličnanom v kvetináči.

Opadavé listnaté stromy na živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 11. mája 2021 Žiadne komentáre

V dnešnej modernej dobe majú mnohí tendenciu obohnať sa v záhrade vysokým nepriehľadným múrom a tak si zabezpečiť súkromie. Čo tak vyskúšať živý plot, ktorý vie byť rovnako funkčný, s niektorými druhmi aj nepreniknuteľný a navyše počas roka variabilný a prírodný?

buk lesný živý plot

Dnes Vám predstavíme najkrajšie a najvhodnejšie opadavé listnaté stromy na opadavý živý plot. Aj opadavý plot môže ochrániť a ohraničiť záhradu, a to spleťou hustých konárov počas neskorej jesene a zimy. Niektoré druhy však svoje listy strácajú až počas jarného rastu nových listov, a tým je drevina zaujímavá vyfarbovaním počas celého roka.

Vhodnými druhmi sú buk lesný (Fagus sylvatica), hrab obyčajný (Carpinus betulus) a javor poľný (Acer campestre). Do výsadby môžete zvoliť jeden druh alebo pokojne nakombinujte aj tri druhy. Dreviny sa dobre navzájom znášajú, dopĺňajú sa a vytvárajú zaujímavý živý plot.Opadavé listaté stromy

Na celkový efekt si samozrejme niekoľko rokov počkáte, ale výsadba je trvalá a naozaj funkčná. Uvedené dreviny sú vhodné  na strihané živé ploty. Druhy rastú priemerne rýchlo.

Ročný prírastok je cca 30 – 40 cm. Rašia už skoro na jar. Listy sa na jeseň vyfarbujú do žlta, oranžova, červena až hneda. Vytvárajú príjemnú kulisu, ktorá zároveň poskytuje úkryt a potravu mnohým vtákom, hmyzu a včelám.

Dreviny sú vhodné do modernej záhrady, ako aj pre lesné záhrady a romantické zákutia. Neznášajú sucho, kyslé a chudobné pôdy. Sú mrazuvzdorné, dobre odolávajú vetru a znášajú aj prašné mestské prostredie.

Aj živý plot vyžaduje závlahu, ideálne je, ak zabezpečíte kvapkovú, ktorá sa dá regulovať. Výsadbu uskutočnite na jar alebo jeseň do trojsponu. Budete prekvapení rastom, vzhľadom i celkovou funkčnosťou, i keď na túto krásu si budete musieť počkať.


Všetky listnaté stromy z našej ponuky


Z buku a hrabu viete vytvoriť aj stenu vysokú 4 metre. Dbajte na správnu výživu, strihanie a tento plot bude určite dominantou Vašej záhrady a navyše bude naozaj prírodný.

Ak dávate prednosť kvitnúcim drevinám, môžete zvoliť kvitnúci živý plot.

Odkvitajú cibuľoviny - čo potom?

Autor: Ing. Adriána Francová 10. mája 2021 Žiadne komentáre

I keď patrí mesiac máj medzi najkrajšie jarné mesiace, je to aj obdobie odkvitania niektorých druhov cibuľovín, ktoré v záhone už nevyzerajú lákavo a je potrebné ich nahradiť. My Vám teraz poradíme ako a čím.

Zakvitnuté cibuľoviny

Starostlivosť o odkvitnuté narcisy, tulipány

Určite to neskúšajte tým spôsobom, že rastliny vytrháte alebo im ostriháte listy. Každá cibuľovina potrebuje zatiahnuť, čiže je nutné počkať na obdobie, kedy im zožltnú listy, cibuľa sa uzavrie - čiže už nabrala dostatok živín a energie na budúcoročné kvitnutie.

Dovtedy je nutné rastliny zalievať. Najmä vtedy, ak je jar suchá. Po zaschnutí by sa mali listy a stonky dať jemne odstrániť rukou. Cibule je potom vhodné vybrať z pôdy, nechať presušiť a uskladniť na vzdušnom a teplom mieste a na jeseň opäť vysadiť. Alebo môžete do toho istého miesta vysadiť letničkové priesady, ktoré nemajú kolovitý koreň.Kvitnúce jarné cibuľoviny

Zatiahnutie cibuľovín môžete urýchliť odstraňovaním odkvitnutých súkvetí a zároveň aj odstránením semenníka, ktorý by cibule zbytočne vyčerpával. Listy však vždy ponechajte, pretože cibuľa potrebuje vytvoriť kvetné základy.

Pokiaľ budete myslieť dopredu, v jeseni môžete vysadiť dvojročné rastliny – sadenice, ktoré súčasne s jarnými cibuľovinami zakvitnú a ich kvitnutie trvá oveľa dlhšie. Takto zostane záhon zaplnený aj po odkvitnutí narcisovtulipánov.

Ideálne kombinácie sú s nezábudkami alebo sirôtkami. Po zatiahnutí a zožltnutí cibuľovín môžete vysadiť na miesta po cibuliach letničkové priesady. Napríklad aksamitnice – drobnokvitnúce, vytvárajú kompaktný tvar a sú žltej a oranžovej farby. Zaujímavé sú aj agerátum a sanvitálie. Tie sa predovšetkým pestujú v nádobách, kde vytvárajú pekné previsy, ale dajú sa pestovať aj na záhone, v jeho prednej časti.

Nezúfajte, hoci jarné cibuľoviny dokvitajú, začne ďalšie krásne kvitnúce obdobie iných rastlín a kvetov v záhone. Stačí si len vybrať a kombinovať. Cibule je dobré po niekoľkých rokoch z pôdy vybrať. Najmä tie, ktoré sa nepestujú v košíkoch na cibuľoviny, nakoľko majú tendenciu zaťahovať hlbšie do zeme, a tým je ovplyvnené aj ich kvitnutie.

Platí to pre narcisy a tulipány. Vyberajú sa po zožltnutí listov a znovu sa vysádzajú na jeseň.


Všetky cibuľoviny z nášho eshopu*, vyberte si podľa  vhodného termínu výsadby

* dostupnosť jednotlivých druhov sa líši podľa ročného obdobia vhodného na výsadbu.

TIP: Vedeli ste, že aj z cibuľovín sa dá vytvoriť nádherný záhon? Prečítajte si článok o tom ako vytvoriť záhon z letných cibuľovín, možno sa inšpirujete.

Kvitnúce stromy na balkóne a terase

Autor: Ing. Adriána Francová 7. mája 2021 Žiadne komentáre

Túžite po rozkvitnutej záhrade, ale nemôžete si ju dovoliť? Váš balkón a terasa je tiež vhodným miestom, kde vás jar dokáže privítať a zaplaviť vôňou, kvetmi a informáciou, že zima pominula a blížia sa dni, kedy sa môžeme tešiť z prírody, ktorá sa prebúdza.

Kvitnúce stromy na balkón a terasu

Stromy na terasu

Dreviny sa dajú pestovať aj v nádobe. Musíte im však dopriať čas, na to, aby si tam zvykli, lebo popravde, nie je to pre ne prirodzené. Majú obmedzené miesto, nemôžu sa rozrastať a preto ich rast je spomalený. Navyše sa substrát rýchlejšie prehrieva, stráca živiny, rýchlejšie presychá, ale všetko sa to dá zvládnuť.Stromy na terasu

Vyžaduje to len veľké nádoby, kvalitný substrát a starostlivosť vo väčšom merítku ako vo voľnej pôde. Pred zimou sa tieto dreviny pestované v nádobách musia zazimovať, a to pritisnutím k záveternej strane, prípadne sa nádoba vkladá do ešte väčšej nádoby alebo debničky, ktorá je vystlaná lístím, fóliou, slamou či senom.

Dreviny, ktoré sa dajú pestovať v nádobe, nie sú striktne vymedzené. S obľubou sa pestujú kmienkové previsnuté formy vŕb, moruší, jedlé stromčeky ako ríbezle, egreše, stĺpovité formy ovocných stromov, okrasné čerešne, mandle, škumpa, magnólia, rododendron, hortenzieletný orgován. Určite Vám napadne oveľa viac rastlín, ktorými sa môžete obkolesiť.


Sortiment kvitnúcich stromov v našom eshope


Výhodou pestovania v nádobách je to, že môžete dreviny kedykoľvek premiestniť do iného rohu terasy či balkóna a vytvoriť tak úplne inú kompozíciu. V okolí kmienka drevín môžete rovnako pestovať nižšie druhy letničiek, trvaliek alebo dvojročných rastlín.



Vyberte si aj  z aktuálnej ponuky črepníkových rastlín


Pozor však na druhy, ktoré majú plytký koreňový systém a nemajú radi akýkoľvek zásah do oblasti koreňov. Napríklad magnólia a rododendrony. Navyše vyžadujú polotieň a pestovanie v rašeline.

Rozkvitnutá čerešňa alebo japonská sakura patria medzi dominantné dreviny v nádobe najmä počas jari. Po odkvitnutí sú zaujímavé previsnutým vzhľadom a množstvom zelených listov, ktoré sú naozaj kvalitné a pekné len vtedy, ak majú všetko to, čo rastlina potrebuje. Všímajte si ich. Potrebujú viac starostlivosti ako dreviny vysadené vo voľnej pôde. 

Tip: Chcete si dopestovať svoje vlastné paradajky na balkóne? Prečítajte si článok o pestovaní paradajok na balkóne.

Malá terasa a balkón s jedným stromom

Autor: Ing. Adriána Francová 6. mája 2021 Žiadne komentáre

Túžite po dokonalej malej záhrade aj na malej ploche balkóna a terasy? V tom prípade musíte mať určite vysadený strom, najlepšie už vyšší na kmienku, ktorý svojou korunou poskytne aj tieň.

Stromy na balkón a terasu

Strom na balkón

Vhodnými drevinami sú práve druhy, ktoré sú na kmienku a do výšky už rásť nebudú. Budú zväčšovať len svoju korunu, ktorá sa dá upravovať strihom. Väčšinu druhov s guľovitou korunou už nie je potrebné ošetrovať rezom, nakoľko vytvárajú guľu prirodzene, bez strihania. Preto si vyberte konečnú výšku stromu napr. 1,5 –2 metre.Stromy vhodné na balkón

Pokiaľ túžite len po oživení priestoru, môžete do nádoby vysadiť aj previslú formu brezy či vŕby. Do zatieneného prostredia sa hodia aj druhy javora na kmienku s guľovitou korunou alebo okrasný červený buk.

Na slnko sa hodia katalpy, javory so zelenými listami, okrasné čerešne a jablone.

Tip: Pozrite si aj prehľad kvitnúcich stromov  vhodných na balkón a terasu.

Pokiaľ chcete, aby bol strom efektný a počas celého roka zelený, vyberajte z ihličnatých a vždyzelených druhov. Zaujímavé sú kmienkové tvary skalníkov, cezmíny, cédrov, smrekovcov a iných strihaných ihličnanov.

Nezabúdajte, že stromy vysadené v nádobe majú obmedzené podmienky pre rast i prijímanie živín a vody a neustále vyžadujú Vašu starostlivosť.

Korene sa viac prehrievajú, je potrebné dopĺňať živiny nielen vo forme hnojív, ale aj výmenou substrátu. Postupným rastom musíte meniť aj nádoby, čo sa týka veľkosti.

Ako podrast môžete vysadiť kvitnúce trvalky alebo pôdopokryvné rastliny, ktoré vytvoria jemný previs. Na jeseň vysaďte jarné cibuľoviny, ktoré po zime  balkón výborne rozžiaria a prevoňajú.

Levanduľa druhy

Autor: Ing. Adriána Francová 5. mája 2021 Žiadne komentáre

Levanduľa patrí medzi najobľúbenejšie aromatické trvalky so širokým využitím.  Levandulí je viac ako 30 druhov a asi 60 kultivarov, v  niekoľkých atraktívnych farebných prevedeniach, ktoré rozžiaria každý záhon.

Levanduľa druhy

Levanduľa pochádza zo Stredomoria a od toho sa odvíjajú aj jej podmienky na úspešné pestovanie. Vyžaduje množstvo svetla, tepla, slnka, priepustnú pôdu, ktorá nemusí byť bohatá na živiny. Dobre zvláda aj chudobné a piesčité pôdy, kde je výborne zabezpečený odvod prebytočnej vlahy a priepustnosť. Ak dodržíte tieto podmienky, určite sa jej bude u Vás dariť.

Mnohí ju pestujú aj v nádobe, ale nikdy nebude taká krásna a nikdy nebude tak dlho kvitnúť ako na záhone zasadená v pôde. Levanduľa pomerne rýchlo rastie, preto jej vytvorte aj podmienky dostatočného priestoru. V krátkom čase prerastie aj do šírky 50 cm. Dorastá do výšky 50 cm, v čase kvitnutia sú súkvetia aj vyššie.


Všetky farebné odrody levandule nájdete aj v našom eshope


Druhy levandule

Poznáme niekoľko druhov, ktoré sa líšia nie len farbou kvetov.Druhy levandule

Fialová levanduľa

Ako klasika v záhradách je najčastejšie pestovaná odroda vo fialovej farbe. Nemusíte však pestovať len túto fialovú levanduľu (Lavandula angustifolia). Pozrime sa aj na iné, nie menje príťažlivé farby.

Ružová levanduľa

Lavandula angustifolia Rosea dorastá podobne ako fialovo kvitnúca levanduľa do výšky 50 cm. Tento ružovo kvitnúci kultivar vás očarí jemnosťou farieb. Je vhodné ju umiestniť do zmiešaných výsadieb, na okraje

Biela levanduľa

Lavandula ´Nana alba´ je výnimočná bielym súkvetím. Všetky levandule sú medonosné a priťahujú včely a hmyz. Je z nich aj výborný med. Skúste vysadiť kombináciu farieb pozdĺž záhona alebo ako obrubu, nízky živý plot. Určite ju budú obdivovať všetci naokolo. Umiestnite ju však ďalej od miesta sedenia, opaľovania sa alebo od bazéna. Včely a čmeliaky budú na kvetoch každý deň až do večera. Vynikne aj s inými trvalkami a strihanými krami ako sú krušpán, bršlen, rozmarín, tymian. Súkvetia využijete do bylinných vrecúšok a nezabudnite pozbierať semienka, ktoré využijete na jarné výsevy.


TIP: Pozrite sa aj na iné dlho kvitnúce trvalky.


Levandule nikdy nie je dosť a v ponuke nášho e-shopu máme ešte niekoľko ďalších odrôd v bielej farbe.

Francúzska levanduľa

Samostatnou kráskou je aj francúzska levanduľa (Lavandula stoechas), ktorú počas leta môžete pestovať v záhone, na zimu je však nutné ju vykopať a presadiť do nádoby. V našich podmienkach neprezimuje. V miernej zime sa jej to samozrejme môže podariť ale nie je zvyčajné ju pestovať vonku. Patrí medzi atraktívne levandule. Listy sú väčšie aj širšie, rovnako ako aj kvety. Mnohí ju nazývajú aj španielskou levanduľou. Má zaujímavé kvety, ktoré pripomínajú krídla motýľov sediacich na kvete. Vynikne dlhodobo aj v nádobe na terase. Nezabudnite, že zalievať netreba veľa a radšej jej dopriať väčšiu nádobu.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu