+421 948 199 109

júla 2021

Letný rez ovocných stromov

Autor: Ing. Adriána Francová, Rastlinky.sk 15. júla 2021 Žiadne komentáre

Po zbere úrody je dôležité najmä na kôstkovinách vykonať letný rez. Presvetlíte korunu a tiež zabezpečíte úrodu v nasledujúcom roku. Vykonáva sa na slivkách, marhuliach i broskyniach.

Letný rez ovocných stromov

Odstraňujú sa odrodené výhonky a aj tie, ktoré sa pod váhou plodov poškodili a zlomili. Ďalej sa odstraňujú vlky a výhony vyrastené do stredu koruny, ktoré ju zbytočne zahusťujú. Tým strom presvetlíte a zamedzíte tak aj vyššiemu výskytu chorôb a škodcov. Strom ďalej nebude tvoriť husté obrasty, na ktorých možno len veľmi ťažko očakávať úrodu. Upravený strom rezom pôsobí vždy upravene a zdravo.


Aktuálna ponuka ovocných drevín z nášho eshopu


Pri väčších konároch používajte pílku. Na menšie konáre postačia nožnice. Veľké rany môžete potrieť voskom. Rez sa musí vykonať do konca septembra, aby rany vyzreli a nebola možnosť vymrznutia pletív a následne poškodenie celého stromu.Letný rez ovocných drevín

Letný rez broskýň, marhúľ

Augustový rez a strihnie sú typické a známe najmä pre broskyne a marhule, kedy sa konáre skrátia o 1/3. Pozastavíte tak bohatý rast výhonkov.

Letný rez jabloní

Letný rez sa vykonáva menej na jadrovinách. Neplatí to však na jabloniach pestovaných ako štíhle vreteno. V tomto prípade sa rez vykonáva od augusta do septembra.

Pokiaľ ste si všimli letorast nad plodmi, ten môžete zakrátiť. Strom tak dodá silu plodom a nie do tvorby výhonkov a letorastom za plodmi. Plody sú potom väčšie, lepšie vyfarbené, nakoľko majú aj viac svetla a zároveň netrpia tak hubovými ochoreniami, ktoré je typické pre prehustené koruny vďaka množstvu listov.

Letný rez vykonajte aj na černiciach. Mladé nerodiace výhonky skráťte na polovicu. Ak ich je veľa vyberte najsilnejšie a ostatné odstráňte odspodu. Černica by mala byť pestovaná na konštrukcií nie len pre ušetrenie miesta a lepšie ošetrovanie, ale aj pre estetický vzhľad a lepší zber plodov. Na jednej rastline ponechajte maximálne 6 silných prútov.

Podrobnejší popis rezu jednotlivých drevín počas roka nájdete v článku rez ovocných drevín.

TIP: Rez potrebujú okrem ovocných stromov aj živé ploty. Viac sa dozviete v článku o tvarovaní žívého plotu.

Kedy strihať živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 14. júla 2021 Žiadne komentáre

Rez patrí k starostlivosti o akékoľvek výsadby. Pokiaľ ste sa rozhodli pre voľne rastúci živý plot, rez aplikujte podľa vysadených druhov. Koniec júla a najmä august je vhodné obdobie na rez a strihanie živých plotov a zaujímavých solitérnych rastlín, najmä z ihličnatých drevín. V dnešnom článku vám ponúkame pár rád ako to zvládnuť a dosiahnúť krásny tvar rastlín a hlavne im rezom neublížiť.

Kedy strihať živý plot

Doprajte pred strihaním drevinám dostatočne veľkú a pravidelnú závlahu a nezabúdajte na ňu ani po reze. Snažte sa rezať počas zamračeného dňa. Podmienkou kvalitného rezu okrem termínu sú aj dostatočne ostré nožnice a kvalitné náradie, ktoré nie sú znečistené alebo kontaminované chorobou alebo škodcom po predchádzajúcom strihaní napadnutých drevín.

Dreviny nikdy v tomto letnom období nerežte hlboko do dreva. Na to je určené jarné obdobie.

Ako strihať živý plot

V prvých rokoch života po výsadbe je rez častý, aby sa kry zahustili, rozvetvili. Listnaté druhy sa strihajú aj 3x do roka, v období vegetačného pokoja, v júni a raz koncom júla alebo začiatkom augusta. Počítajte s množstvom rastlinného odpadu v podobe vetiev a listov.


Aktuálna ponuka rastlín na živé ploty


Na jar kvitnúce listnaté kry sa strihajú po odkvitnutí, to je zhruba v máji až júni. Jedná sa najmä o zlatý dážď (Forsythia intermedia), tavoľník van houtteho (Spiraea van Houtteii), dulovec (Chaenomeles japonica), tamarišku (Tamarix), orgován (Syringa vulgaris).

Ako strihať živý plotHlboký rez aplikujte vyslovene len vtedy, ak sa jedná o starý živý plot, ktorý potrebujete zmladiť a podporiť mladé výhony zo starého kmeňa.

Dreviny kvitnúce v lete (budleja, tavoľníky, ibišteky a pajazmín) sa strihajú v zime až v predjarí (koniec februára až do marca, kým nezačnú rašiť).

Vždyzelené kry upravujte od septembra až do prvých mrazov


Vytvorte si živý plot z okrasných kríkov


Strihané živé ploty sa musia udržiavať, strihať pravidelne a správne už od mladého veku, aby ste dokázali vytvoriť naozaj hustú a rovnú stenu alebo plot.

Kedy strihať tuje

Ihličnany v strihanom živom plote, napríklad tuje, sa strihajú až po dosiahnutí požadovanej výšky. Ak plánujete živý plot vo výške 2 metre, tuje zrežte, až keď dosiahnu výšku 2 metre.

Pokiaľ chcete plot nižší, zrežte nižšie. Živé ploty z ihličnanov tvarujte len na jeseň alebo v predjarí. Používajú sa špeciálne plotové nožnice alebo krovinorezy. Dbajte na to, aby boli  steny šikmé a aby bol živý plot dolu o 20 – 50 cm širší ako hore.

Kedy sa strihajú ihličnany

Ihličnany sa strihajú minimálne. Odstraňujú sa len nepekne rastúce vetvy, čiže sa jedná skôr o kozmetickú, estetickú úpravu.

Smrek je potrebné rezať opatrne. Pokiaľ sa Vám to nepodarí, chybu už ťažko napravíte a aj to bude na plote vidieť. Nikdy nerežte do dreva, ale režte v období rastu mladých výhonkov.

Tvarovanie živých plotov

Okrem týchto klasických tvarov môžete vyskúšať aj tvarovanie drevín do gule, ihlanu, špirál a štvorcov. Ideálne je na to použiť krušpán, bršlen. Tieto dreviny môžete tvarovať a strihať už od mája, kedy uvidíte prvé výhonky. Pokiaľ si netrúfate na to, môžete použiť rôzne predlohy vyhotovené z pletiva. Mnohé iné tvary v podobe vtákov a zajačikov sa dajú bežne zakúpiť v záhradníckych potrebách. Stačí ich navliecť na kry, ponechať ich tam počas celého roka a zostrihávať len prerastené výhonky. Konštrukcia celá prerastie a už sa neodstraňuje z kra.

Zo známeho krušpánu dokážete vytvoriť rôzne veľké zvieratá a gule, ktoré nemusia byť umiestnené a vysadené len v pravidelných záhradách. Prípadne rovnú zostrihanú časť ihličnanu v rohu môžete osviežiť strapatou korunou alebo drevinou tvarovanou do gule.

Ako na tvarovací rez do špirály:

  • - rastlina musí byť aspoň jeden meter vysoká
  • - musí mať rovný a pevný kmeň
  • - na kužeľ oviňte povraz v plánovanej forme odspodu na vrchol
  • - krátkymi nožnicami strihajte podľa povrazu odspodu hore
  • - v ďalších rokoch obnovujte špirálu pravidelným rezom

Návod ako vytvoriť zajačika z krušpánu:

  • - na dostatočne veľký ker natiahnite pletivo s malými okami
  • - vytvarujte ho do tvaru zajačika alebo iného zvieratka
  • - pre začiatok si zvoľte jednoduchý tvar
  • - ostrihajte všetko čo prečnieva cez pletivo
  • - odstráňte hrubé konáre, aby ste podporili rast mladých výhonkov zo stredu
  • - pravidelne strihajte a tvarujte


Dávate prednosť skôr klasickému alebo voľne rastúcemu živému plotu? Skúste napríklad jedlý živý plot alebo sa inšpirujte ďalšími drevinami z našej ponuky, spolu s ich návodom na pestovanie.

Pestovanie drobného ovocia

Autor: Ing. Adriána Francová 13. júla 2021 Žiadne komentáre

Drobné ovocie – ako každá rastlina – vyžaduje istú starostlivosť aby sme sa dočkali bohatej úrody. Množstvo a kvalita úrody na ovocných kroch je závislá od kvality pestovateľského prostredia, výživy a samozrejme ju priamo ovplyvňuje aj správny rez.

Pestovanie drobného ovocia

Rez drobného ovocia

Často sa stáva, že zoberieme do rúk nožnice a hurá do záhrady strihať vetvičky, keď je jar. A týmto nepremysleným ťahom, jedným strihom odstránite tohtoročnú úrodu. Nie všetky dreviny kvitnú a plodia na jednoročných výhonoch. Ponúkame Vám praktický prehľad o drobných kroch ovocia a základných strihoch, aby ste úrodu podporili a neoberali sa o ňu.

Ako strihať maliny

Maliny sú známe ako raz rodiace a dvakrát rodiace. Maliny treba vystrihať na jar, kedy je isté, ktoré výhony sú staré, odrodené a suché.Drobné ovocie pestovanie

Raz rodiace maliny už budúci rok na jar uvidíte ako suché, bez obrastu nových lístkov, ktoré jednoducho vystriháte a z koreňov vyženú nový výhon.


Ponuka malín v našom eshope


Dvakrát rodiace maliny prvýkrát rodia v dolnej polovici výhonu, ktorý sa skráti a znovu zarodia na novom obraste, z toho istého výhonu. Niekto reže už na jeseň, keď je zjavné, že maliny už nebudú rodiť. Často sa však stáva, že ešte z pod snehu na výhonkoch vidieť červené plody. Lepšie riešenie je tak na jar. Nestrihajte celé. Celé vystrihajte len suché či inak poškodené výhony.

Prečítajte si článok o pestovaní malín.

Rez egrešov

Egreše rodia na jednoročnom dreve, preto je dôležité odstrániť minuloročné výhony v predajrí, pred pučaním, najneskôr v marci. V neskoršom veku je potrebné zmladenie. Ponechajte na rastline 3 – 4 základné konáre a ostatné odrežte od bázy.


Ani chutné egreše nechýbajú v našom sortimente drobného ovocia


Ak pestujete menej tradičné goji - nie je náročné na pestovanie. Vyhovuje jej štandardná zemina v záhrade, nič špeciálne. Nakoľko ide o veľmi kvalitný menej známy ovocný druh s množstvom vitamínovzdraviu prospešných látok, na dosiahnutie úrody zvoľte aspoň dve rastliny. Pre rýchlu rodivosť je potrebné vysadiť aspoň 3-ročný ker a venovať sa mu. Najskôr je nutné vytvoriť akoby kmeň a z neho vychádzajúce konáre. Pre plodivosť je dôležitý rez na jar, najneskôr začiatkom júna. Zvoľte dostatočný priestor, slnko, vlhkú, priepustnú pôdu s dostatkom humusu a pH 8.

Viac na túto tému nájdete v našom podrobnejšom návode na pestovanie goji.

...a čo jahody?

Vyžadujú správnu výsadbu, slnko až polotieň, sadenice nesadiť na rovnaké miesto, kde už boli jahody pestované. Srdiečka jahodových sadeníc musia byť zasadené nad zemou. Nezabudnite na zalievanie, hnojenie, odstraňovanie dcérskych poplazov, ktoré materskú rastlinu vyčerpávajú. Môžete ich použiť na nové výsadby. Tiež im odstraňujte suché a poškodené listy a kontrolujte prípadných škodcov a choroby. Majú radi prekopaný, odburinený substrát.
Na našom blogu nájdete všetko o pestovaní jahôd.

Tip: Prečítajte si aj článok o reze ríbezlí.

Pestovanie v nádobe

Autor: Ing. Adriána Francová 12. júla 2021 Žiadne komentáre

Táto téma bude aktuálna najmä pre tých, ktorí nemajú možnosť pestovať ovocie v záhrade. Drobné ovocie si môžete pokojne vypestovať aj v nádobe. A to nie len egreše a ríbezle, vyskúšajte akékoľvek ovocie, ktoré sa stane súčasťou Vášho balkóna na niekoľko rokov.

Pestovanie v nádobe - drobné ovocie

Vo veľkej nádobe alebo drevenej vysokej debničke vypestujete aj maliny, černice, dokonca čučoriedky, brusnice a jahody.

Popínavým druhom alebo druhom, ktoré vytvárajú vysoké výhonky, pomôžte oporouvyväzovaním. Čučoriedky pestujte v čistej rašeline a vo veľkej nádobe. Zemolez kamčatský, obdoba čučoriedky, nevyžaduje pestovanie v kyslej pôde. Vysádzajte však vhodné kultivary a zvoľte aj vhodného opeľovača a vysádzajte minimálne 2 kusy.

Maliny v kvetináči

Maliny vysaďte tie, ktoré rodia raz za sezónu. Vhodné sú odrody Polka, Medea.

Drobné ovocie na balkóneJosta – kríženec egreša a čiernej ríbezle rastie pomerne bujne, takže v nádobe bude vyzerať už neesteticky. Siahnite radšej po kmienku čiernej ríbezle s veľkými plodmi.


Aktuálna ponuka drobného ovocia


Ak sa zaujímate o pestovanie kiwi, vyberte si samoopelivý kultivar s kompaktnejším rastom a menšími plodmi. Najčastejšie sa pestujú v nádobách jahody. Môžete ich pestovať v nádobách ako muškáty.

Nezabudnite na fakt, že rastliny pestované v nádobách sú odkázané výhradne na Vás, čo sa týka zálievky. Korene rýchlejšie presychajú a nádoba nedokáže naviazať dostatok vlahy do budúcnosti.


Vyskúšajte aj netradičné druhy ovocia


V nádobe sa dobre darí aj figovníku, ktorý potom na zimu musíte zabezpečiť pred mrazmi a dlhotrvajúcemu chladu a premiestniť ho chladnej miestnosti bytu alebo pivnice. Vo vonkajších podmienkach, najmä v južných oblastiach Slovenska a na chránenom mieste bez problémov prežije aj zimu. Pokiaľ ste už vyskúšali jeho pestovanie a rastlina aj zarodila, ale mala len zelené nekonzumné plody, je to tým, že plody nestihli dozrieť z nedostatku slnka. Čiže aj chránená poloha musí byť dostatočne slnečná, aby plody do jesene dozreli.

Slnečný balkón je ideálny na pestovanie citrusových rastlín. Tiež ich nezabudnite pred prvými mrazmi ochrániť alebo hneď preniesť do priaznivejších bytových podmienok.

Opelenie musíte často zabezpečiť ručne pomocou štetca, nakoľko kvety kvitnú krátko a nie vždy sa k nim dostanú včely. Platí to najmä pri pestovaní v zasklených lodžiach alebo na vyššom poschodí.

Tip: Prečítajte si podrobný návod ako pestovať čučoriedky v kontajneroch.

Starostlivosť o popínavé rastliny

Autor: Adriána Francová 9. júla 2021 Žiadne komentáre

Tak ako žiadna rastlina v našej záhrade, ani popínavky nebudú rásť  a prosperovať bez nášho pričinenia. Vyžadujú starostlivosť rovnako ako iné rastliny, čo sa týka zálievky, vhodného miesta na výsadbu a aj špeciálnu starostlivosť podľa ročného obdobia. Tiež ich dokážu napadnúť choroby a škodcovia, preto si musíte všímať aj prvé príznaky a včas zakročiť.

Starostlivosť o popínavé rastliny

Počas leta je najdôležitejšia zálievka, najmä pre rastliny vysadené v nádobách a mladé práve vysadené rastliny vyžadujú vyššiu zálievku ako staršie rastliny. Počas horúcich letných dní, je najdôležitejšia.

Zalievajte skoro ráno, alebo večer, odstátou vodou, s vhodným hnojivom, ktoré sa však nepridáva do každej zálievky. Nepolievajte na listy a kvety, ale sústreďte vodu ku koreňom a okolo kmienka. Viacerým rastlinám, ktoré sú vysadené v rade by bolo vhodnejšie vytvoriť kvapkovú závlahu. Ušetríte tak množstvo vody, čas aj finančné náklady za vodu a rastliny budú mať vždy vlahu akú potrebujú. Pred samotnou výsadbou zapracujte ku koreňom kvalitný substrát alebo kompost.

Starostlivosť o popínavky podľa ročného obdobia

Jarná starostlivosť

- rez plamienkov podľa skupinyPopínavky starostlivosť

- výsadba popínavých rastlín cca od apríla

- odstraňovanie suchých a poškodených výhonov

- zalievanie a hnojenie

- vyväzovanie výhonov popínaviek

- sledovanie škodcov, najmä zelené vošky

- výsadba do nádob

- odoberanie mäkkých výhonov na zakoreňovanie (vistéria)

- ochrana rastlín voči slimákom

- výsev letničkových popínaviek ( kapucínka, povojník, hrachor)

- koncom jari ich vysádzajte k opore alebo do nádob


Kompletný sortiment popínavých rastlín z nášho eshopu


Letná starostlivosť

- odstraňovanie výhonov, ktoré rastú nekontrolovane alebo sú neestetické

- odstraňovanie odkvitnutých a suchých kvetov

- pravidelná zálievka a hnojenie

- odoberajte polovyzreté odrezky na zakorenenie

- kontrolujte mulč

- vyväzujte výhonky ku konštrukcii

- aplikujte postreky proti chorobám a škodcom

- skracujte vistérie

Jesenná starostlivosť

- pravidelná zálievka

- vysádzanie popínavých rastlín, najmä plamienky, ružePopínavky počas roka

- zber semien jednoročných popínavých rastlín

- odstraňovanie odumretých letničiek

- koncom jesene nakopiť mulčovací materiál k popínavých   rastlinám a najmä ku koreňovej časti

- kontrola vyviazaných výhonov

- odstraňovanie suchých a poškodených kvetov a listov

- citlivé druhy treba preniesť do skleníkov a parenísk, prípadne do bytu

- nakopcujte ruže

- hnojte hnojivom s vyšším obsahom draslíka, na vyzrievanie pletív

Zimná starostlivosť

- počas dní, keď nemrzne zalievajte

- kontrolujte výhony a ich upevnenie ku konštrukcii

- v prípade veľkého množstva snehu striasajte sneh z popínavých rastlín, ale veľmi opatrne

- kým nie je trvalo zamrznutá pôda, môžu sa rastliny aj vysádzať

- citlivejšie a mladé rastliny zazimujte vhodným obalom a mulčom

- stratifikujte semená, ktoré musia prejsť chladom

- koncom zimy môžete rozmnožovať popínavky potápaním

Veríme, že pri dodržaní týchto zásad, budú vaše popínavky ozdobou záhrady, pergoly alebo múru.

Tip: Prečítajte si kompletný návod na pestovanie popínavých rastlín.

 

Letnenie rastlín na balkóne a terase

Autor: Ing. Adriána Francová 8. júla 2021 Žiadne komentáre

Leto je príjemným obdobím, tešíme sa z množstva svetla, slnka, tepla, kvitnúcich rastlín v záhrade i na balkóne. Okrem dovolenkového obdobia je to vhodný čas na inováciu interiéru, a preto je nutné, aby ste svoje interiérové rastliny vyniesli von na vzduch. Nerobte to však len počas úprav na Vašom byte alebo počas maľovania.

Starostlivosť o kvety - letnenie

Rastlinám vyhovuje aj vonkajšie prostredie, pokiaľ im zvolíte vhodné podmienky. Balkón je ideálny, keď naň nepraží slnko. Mnohým rastlinám vyhovuje aj to, avšak len za predpokladu bohatej a pravidelnej zálievky.

Letnenie izbových kvetov

Letnenie izbových kvetovLetniť môžete kaktusy, sukulenty, palmy, citrusy a iné stredomorské stromčeky a izbové rastliny, malé i veľké. Okrem toho, že sa im bude vonku dariť, ich môžete umiestniť aj pod koruny stromov. Ak zmoknú, nevadí im to, príjemný a kyslý dážď im vyhovuje. Kaktusy takúto sprchu uvítajú práve najmä počas leta.

S letnením začnite na jar čím skôr, aby si rastliny zvykli na nové podmienky. Ideálne je začať už od teploty 18 °C – 20 °C. Dbajte na to, aby sa rastlinám neprehrievali korene. Nádoby ukladajte ešte do väčšej nádoby, najlepšie z kameniny, betónu alebo keramiky.


Prezrite si sortiment rastlín na balkón


Rastliny umiestnite na podobné miesta, ako mali v byte. Tie, ktorým vyhovuje polotieň až tieň, umiestnite na tienisté miesto bez priameho slnka, ktoré by mohlo listy spáliť. Rastliny milujúce slnko umiestnite na slnko, ale nie na celodenné.

Starostlivosť o kvety v lete

Nezabúdajte na hnojeniezalievanie, najlepšie odstátou alebo dažďovou vodou. Rastliny, na ktoré nikdy nenaprší, občas poroste alebo ponorte do vedra s vodou. Oleandre vodu milujú, preto im dajte hlboké podmisky a do nich vodu pravidelne dolievajte. Rastliny v nádobách zalievajte skoro ráno alebo večer, keď už nepáli slnko.

To isté platí aj o rosení a sprchovaní. V opačnom prípade spálite listy. Aby ste počas sprchovania vo vani nemali vaňu plnú substrátu, zabaľte nádobu do igelitky a zaviažte, vodu striekajte na listy. Nie všetky rastliny sú však vhodné na sprchovanie. Rastliny, ktoré na terase alebo balkóne letníte – juky, dracény, palmy alebo iné rastliny s pevnejšími okrasnými listami sú vhodné na sprchovanie a rosenie. Rastliny s mäkkými, plstnatými listami nie sú vhodné na sprchovanie. Správna zálievka je taká, keď voda pretečie až do podmisky a substrát je vlhký. Prebytočnú vodu zlejte.

Tienenie rastliny určite ocenia. Odvďačia sa Vám krásnymi a sviežimi listami počas celého leta a tie kvitnúce budú kvitnúť až do jesene. Letnením sa rozumie aj vysadenie niektorých inak bežne pestovaných rastlín v nádobách, do pôdy. Len ich nezabudnite na jeseň opäť s koreňovým balom presadiť do nádoby a zazimovať alebo umiestniť v byte.

Tip: Prečítajte si článok o pestovaní rastlín v samozavlažovacích nádobách.

 

Ako zachrániť buxus

Autor: Adriána Francová 7. júla 2021 Žiadne komentáre

Krušpán (Buxus) je stálozelený dekoratívny ker s drobnými lesklými listami.   Pestuje sa v živých plotoch, v nádobách aj ako solitérny ker. Výborne zvláda rez a pôsobí celoročne dekoratívne. Obľúbené sú strihané do gule alebo do kužeľa.  Dobre znáša aj slnko aj polotieň.

Ako zachrániť buxus

Okrem všetkých pozitívnych vlastností je tu predsa len jedna negatívna. Tieto dreviny sú v poslednom období často napádané invazívnou Vijačkou krušpánovou. Porast sa samozrejme aj po napadnutí dá zachrániť. Záleží od miery poškodenia, množstva húseníc atď.  Predstavme si však tohto škodcu.

Vijačka krušpánová (Cydalima perspectalis) pochádza z Ázie. Na Slovensku sa objavila okolo roku 2011 a odvtedy spôsobuje problémy na krušpánoch, prípadne bršlenoch. Je to húsenica zelená s čiernymi pásikmi, neskôr motýľ bielej alebo svetlohnedej farby. Motýle potom ďalej kladú vajíčka aj na vzdialenejších miestach a takto sa rozširuje po okolí.Postrek krušpán

Pokiaľ na krušpáne objavíte pavučinu, je už v štádiu zakuklenia sa. Veľmi dôležité je však kontrolovať porasty od začiatku sezóny.  Vijačka kladie vajíčka na spodnú stranu listov. Z nich sa vyvinú larvy. Vijačka v priaznivom roku môže založiť až 3 generácie od apríla do septembra.

Najdôležitejšie je včas zaregistrovať výskyt húseníc, ktoré začínajú požierať ker od jeho vnútra. Pravidelne kontrolujte rozhrnutím kra do strán možný výskyt húseníc, prípadne kontrolujte aj výskyt nakladených vajíčok.

Postrek na krušpán

Existujú chemické postreky, ktorým môžete zničiť húsenice a motýle. Nie je však účinný proti vajíčkam.

Vijačka dokáže prezimovať vo vnútri kra a proces sa opakuje. Pokiaľ by prišli niekoľkodňové mrazivé dni, je tu šanca, že by sa celá generácia zničila. Žiaľ, zimy v poslednom období sú mierne a to vijačke vyhovuje.

Ako sme spomenuli, požierať začínajú od stredu kra a končia na vrcholových výhonkoch.  Napadnutá rastlina postupne stráca svoj lesk listov, pôsobí sucho, zvädnuto. Listy sú zahryznuté, vo vnútri je trus húseníc a najmä pavučiny.  Nejeden živý plot dokáže množstvo húseníc doslova zo dňa na deň zlikvidovať. Preto treba pravidelne najmä súvislé plochy kontrolovať.  Treba však začať v prvej fáze. Pokiaľ uvidíte na hornej časti kra pavučinku, celý ker opatrne roztvorte a pozrite sa do vnútra. Celú drevinu poriadne vystriekajte prúdom vody pomocou hadice, čím bude tlak vody silnejší, tým lepšie. Vyplavené húsenice treba ihneď zneškodniť.


Krušpán a iné vždyzelené kríky nájdete aj v našom eshope


Po uschnutí dreviny od vody za teplého a suchého počasia aplikujte postrek Karate Zeon 5 CS, Decis AL, Dimilin 48 SC alebo môžete vyskúšať Lepinox Plus. Nakoľko sú listy krušpánu ochránené voskovou vrstvou, je potrebné použiť aj zmáčadlo. Napr. Agrovital.

Po postreku je vhodné podporiť vitalitu rastliny hojným zavlažovaním a prihnojením.

Postrek treba aplikovať viackrát a pravidelne už po prvom výskyte aplikovať na porast. Ideálne je kombinovať 2 rôzne kontaktné postreky.

Veríme, že aj keď vijačka dokáže napáchať veľa škôd, nezanevrete na tento stálozelený ker, ktorý práve v zimnom období a skoro na jar, dokáže celkovú kompozíciu v záhrade dotvoriť svojimi stálozelenými sviežimi listami.

Tip: Prečítajte si aj článok o hnednutí tují a starostlivosti o takto napadnuté rastliny.

Výsadba okolo chodníka

Autor: Ing. Adriána Francová 6. júla 2021 Žiadne komentáre

Určite ste si už kládli otázku, ako vyriešiť samotné chodníky v záhrade, ktoré Vám uľahčia pochôdzku záhradou aj počas nepriaznivých dní. Chodníky patria po stavbe domu a drobných stavbách medzi dôležité práce, ktoré sú väčšinou trvalou záležitosťou. Preto výber materiálov, tvar, líniu dôkladne zvážte.

Výsadba okolo chodníka

Pokiaľ už máte tieto práce za sebou, je tu ďalšia práca, ktorá Vás čaká – výsadba okolo chodníka. Samotnému výberu rastlín by sme mali venovať rovnakú pozornosť ako výstavbe chodníka, inak sa môže stať, že budeme nevhodne zvolené rastliny presádzať, príliš často zastrihávať a celkovo im venovať viac starostlivosti ako je potrebné.

Kvety okolo chodníka

Pokiaľ ste si zvolili v záhrade nášľapné kamene, môžete ich ukladať priamo do trávnika alebo okolo nich vysadiť nízke pôdopokryvné rastlinky a skalničky ako rozchodníky, ktoré rýchlo vyplnia priestory medzi nimi.Rastliny okolo chodníka


Vytvorte si lemujúci záhon zo skalničiek


Ak ste zvolili zámkovú dlažbu, pravdepodobne ste použili aj obrubníky, ktoré môžu tesne susediť s úzkym priestorom voľnej plochy, ktorá je ako stvorená na záhon nízkych trvaliek, ktoré budú chodník lemovať. Ideálne sú levanduľa, nízke okrasné trávy.

Trávnik a úzka plocha nejdú dokopy, nakoľko úzke a roztrieštené plochy sa veľmi ťažko udržiavajú. Určite vsaďte na kvitnúce trvalky, ktoré Vás obdarujú počas celého leta kvetmi. Okrem spomínanej levandule sú vhodné floxy, veroniky, krásnoočká, rozchodníky, astry.

Výsadbu však nemusia tvoriť iba kvety popri chodníku. Ak máte radi pravidelnosť a prísne upravené záhrady strihom, vysaďte krušpán alebo bršlen, dreviny určené na lemy a nízke ploty. Výborne sa strihajú, udržiavajú, i keď rastú pomalšie. Najmä krušpán.

Čo tak krása v prenosných nádobách

Rovnako sa dajú upraviť aj schody. Chodiť po nich potom bude naozaj zážitok. Minimalizujete tak množstvo betónovej alebo inej pevnej plochy množstvom rastlín v ich blízkosti.

Jemne presahujúce až na nášľapnú plochu nie je problémom. Všetky rastliny sa dajú zostrihať, upraviť a usmerniť ich rast a záhrada bude vypadať v každom ročnom období inak.

Pokiaľ máte radi rastliny a dreviny v nádobách, chodník alebo schody môžete skrášliť rovnakými nádobami a strihanými drevinami do tvarov gule, kužeľa alebo do nich vysaďte bylinky. Všetko sa samozrejme odvíja od stanovišťa. Bylinky preferujú slnečné stanovište.

Tip: Ak sa chystáte na výsadbu okolo chodníka použiť práve skalničky alebo jednoducho zakladáte sklalku, prečítajte si návod na pestovanie skalničiek.

Hosta pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 5. júla 2021 Žiadne komentáre

Máte na záhrade temný a prázdny kút, v ktorom nič nerastie, lebo tam slnko svieti len počas určitej hodiny cez deň? Nie je to tragédia. Existuje množstvo rastlín, ktorým sa práve darí v polotieni až tieni a na slnku neprosperujú.

Hosta pestovanie

Tiež patria medzi trvalky a ide najmä o druhy okrasné listom. V nich naozaj spoznáte variabilnosť zelenej farby v kombinácii so žltou, bielou alebo ružovou. Dokonca modrolisté kultivary dodajú priestoru úplne iný tvar a svetlosť.

Funkia (hosta) pestovanie

Funkia HostaMedzi atraktívne patria Funkie - Hosty. Tieto zaujímavé trvalky pochádzajú z Japonska, no už viac ako dve storočia ich poznáme aj v Európe, kde sa rozšírili z anglických záhrad.


Hosty z nášho sortimentu


Hostám sa výborne darí práve na tienistých stanovištiach, hoci napríklad žltolisté kultivary znesú niekoľko hodín slnečného žiarenia. Výhodou je, že svojimi listami pokryjú celú plochu a tým nedajú šancu burine.Platí tu však, že dosiahnutie tohto efektu potrebuje svoj čas a trvá to niekoľko rokov.

Základnou farbou je zelená, ale známe sú aj modré až tyrkysové kultivary, panašované, s bielym alebo žltým lemovaním. Listy majú úzke, široké, srdcovité, oválne a okrem listov mnohé nádherne voňajú. Najmä bielokvitnúce. Pripomínajú vôňu ľalii.

Od jari do jesene vás tešia listy, v lete sa rozvinú kvety a potom listy zožltnú a zatiahnu. Na mieste zostane prázdne miesto, ktoré mnohým nevyhovuje. Preto v ich blízkosti vysaďte okrasný ker do tieňa, ktorý bude mať celoročný efekt a jarné cibuľoviny pre skorý jarný efekt.

Funkie vysádzame do bežnej záhradnej zeminy, nemajú žiadne špeciálne požiadavky a nevyžadujú ani hnojenie, dokonca sa zaobídu aj bez presádzania. Uvítajú skôr vlhký substrát a nemali by sa pestovať v úplne vysušenej pôde. Práve s vlhkosťou pôdy by v tienistej časti záhrady nemal byť problém. Znesú aj mrazivé počasie, no v prípade silného mrazu by sa mali zakryť napríklad čečinou.

Veríme, že sme vás inšpirovali a možno práve hostami zaplníte tienisté miesto vo svojej záhrade.Pozrite si tiež náš aktuálny sortiment a


Vyberte si z trvaliek vhodných do tieňa


TIP: Prečítajte si aj o ďalších rastlinách vhodných do tieňa.

Stévia pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 2. júla 2021 Žiadne komentáre

Na zmenu životného štýlu a jedálnička nie je nikdy neskoro. To isté platí aj o pestovaní stévie a ďalších byliniek, ktoré využijete pri príprave jedla, nápojov, či dezertov.

Stévia pestovanie

Medzi menej známu ale v poslednej dobe veľmi atraktívnu a záhadnú bylinku patrí stévia cukrová (Stevia rebaudiana), ktorá je sladšia než biely cukor, a teda aj cukrová repa.

Ľahko sa pestuje, môže sa pravidelne a viackrát do roka strihať a zbiera sa kvitnúca vňať a listy, ktoré sa sušia alebo sa používajú svieže na prípravu nápojov a čajov, dokonca na prípravu zákuskov. Je výborná pre diabetikov a urýchľuje hojenie rán, hojí uštipnutie, zlepšuje trávenie a pomôže aj pri ústnej hygiene.Zdravé bylinky - stévia


Stévia z ponuky nášho eshopu


Jej sladkosť je závislá od pestovateľských podmienok. Sušené lístky sú sladšie než čerstvé. Jej všestranné účinky už objavili starí Indiáni, ktorí ju nazývali sladká bylina. Skúste si ju vypestovať v záhrade a vyskúšať jej účinky. Okrem toho získate zaujímavú okrasnú rastlinu do záhrady.

Zdravé bylinky

Ak to myslíte s novým životným štýlom vážne, poobzerajte sa aj po ďalších zdravých bylinkách. K tomu Vám na úvod postačia bylinky zo záhradky a ich priame použitie v kuchyni a pri grilovaní.

Okrem výnimočnej chuti zažijete naozaj zaujímavé chvíle pri ich používaní a kombinovaní. Výnimočnú chuť majú napríklad pažítka, žerucha, petržlenová vňať, pamajorán alebo oregano, tymián, materina dúška, šalvia, saturejka, rozmarín, lípia sladká, mäta, bazalka.

Ako čítate, určite ešte nie sú všetky, ale je ich veľa a každá z nich je charakteristická svojou vôňou a použitím. Niektoré použijete na nápoje, iné na mäso a ryby, do koláčov a na zdobenie, do cestovín, na chlieb a grilovanú zeleninu či do šalátu.


Vyberte si aj z kompletnej ponuky semien byliniek alebo bio semien


Nenáročné a vytrvalé

Postačí im samostatný bylinkový alebo zmiešaný trvalkový záhon, bylinková špirála, dokonca aj nádoby. Dariť sa im bude aj v chudobnejších pôdach, bez hnojenia, na priamom slnku alebo v miernom polotieni. Ak ich chcete pestovať v nádobe, pozor na preliatie.

Tip: Ak sa staráte o svoju minizáhradku na balkóne, určite si prečítajte ako pestovať paradajky na balkóne.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. BIO Vanilla planifolia / Vanilka pravá, K12