+421 948 199 109

júna 2021

Listová zelenina

Autor: Ing. Adriána Francová 15. júna 2021 Žiadne komentáre

Už podľa názvu môžeme tvrdiť, že ide o zeleninu s konzumnými listami. Listová zelenina ako taká, ma množstvo nesporných výhod pre naše zdravie. Prospieva kostiam, zubom, srdcu a v neposlednom rade aj zraku.

Listová zelenina

Preto neváhajte a dopestujte si vlastné druhy listovej zeleniny na záhrade, či balkóne. Patrí sem šalát, rukola, špenát, valeriánka, štiav a iné.

Šalát patrí medzi zeleninu s vysokým obsahom vitamínov, kyseliny listovej a tiež patrí medzi zeleninu s krátkym vegetačným obdobím. To znamená, že od výsevu po zber ubehnú len 2 mesiace a môžete sa tešiť z krásnych sviežich hlávok.

Druhy listovej zeleninyVyžaduje to však aj starostlivosť. Bez dostatočnej výživy v pôde a závlahy budú hlávky mdlé a horké. Za jednu sezónu môžete zozbierať úrodu 3 až 4-krát, ale len za predpokladu závlahy.


Vyberte si z ponuky semien listovej zeleniny


Je veľa odrôd. Niektoré vytvárajú listy a niektoré hlávky. Mnohí si nevieme predstaviť život bez listového šalátu aj iných listov a niektorí uprednostnia radšej slaninu alebo mäso. Je to však veľmi dobre stráviteľná potravina, ktorá sa výborne s hlavným jedlom kombinuje. Dokonca na tanieri dokáže byť atraktívna aj vzhľadovo.

Špenát si tiež viete vypestovať 3x za sezónu. Vyskúšali ste už špenát novozélandský? Chuťovo sa nelíši od klasického špenátu, skôr vzhľadovo. Je to vyššia rastlina s veľkými zelenými listami. Zberajte ho ešte pred kvitnutím. Dá sa použiť v čerstvom stave, ale aj dusený a často sa mixuje a mrazí. Vedeli ste, že to nie je vlastne špenát ale štvorbôčik rozložitý? Jeho pestovaním dosiahnete oveľa väčšiu hmotu zelených listov a semená, ktoré nazbierate, môžete uschovať a vysievať aj 5 rokov.

Veríme, že sme Vás presvedčili o pestovaní listovej zeleniny, nakoľko po reďkovkách, hrášku a skorých zemiakoch práve zostalo prázdne miesto, kde môžete vysiať práve šalát, špenát, rukolu. Semená novozélandského špenátu pred výsevom namočte na 2 dni do vody. Urýchlite tým klíčenie. Vyskúšajte tiež odrody šalátu: Dubáček, šalát rímsky, Kráľ Mája.

Tieto rastliny nezaberajú veľa miesta, dajú sa vypestovať aj v debničkách na parapete a balkóne. Musíte však dbať o zálievku. V nádobe koreňový systém presychá viac ako vo voľnej pôde.

S obľubou si na nich pochutnávajú aj slimáky a slizniaky, preto venujte pozornosť aj týmto malým tvorom a zamedzte prístup k rastlinám či už pomocou rastlín, ktoré dokážu mierne eliminovať výskyt škodcov (napr. aksamietnice) alebo vsaďte na staré osvedčené škrupiny z vajíčok, granule alebo pivo v nádobe.

Tip: Doplnte svoju záhradu alebo balkón aj popínavými druhmi zeleniny.

Zaujímavé popínavky

Autor: Adriána Francová 14. júna 2021 Žiadne komentáre

Podľahli ste čaru romantických záhrad, kde dominujú popínavé rastliny a neviete si vybrať? Tiež tu platí pravidlo výberu podľa stanovištných podmienok. Ponúkame vám prehliadku niektorých zaujímavých druhov, ktoré oslovia vďaka vzhľadu, vôni i nenáročnosťou pestovania a rýchlosťou rastu.

Zaujímavé popínavky

Potom už záleží na Vás, či chcete dekorovať alebo skryť nepekné miesta.

Popínavé rastliny na slnko

Vhodná popínavka na slnečné stanovište je napríklad plamienok (Clematis). Platí tu však pravidlo, korene v tieni, hlava rastliny na slnku. Prečítajte si viac o pestovaní plamienkov.

Úžitok v podobe plodov budete mať z ďalšej popínavky - aktinídia (Actinidia, A.kolomikta). Medzi klasiku, ktorá nikdy nesklame patria popínnavé ruže, taktiež aj pavinič (Parthenocissus quinquefolia, Parthenocissus tricuspidata), mučenka (Passiflora caerulea), jazmín (Jasminum officinale), hortenzia (Hydrangea anomala- petiolaris), vistéria (Wisteria floribunda)

Popínavé rastliny do polotieňa

PopínavkySem môžeme zaradiť opäť plamienok, berberidopsis (Berberidopsis corallina), kobea (Cobaea scandens), lapagéria (Lapageria rosea), zemolez (Lonicera x heckrottii), brečtan (Hedera helix) – panašované kultivary. Aj všetky vyššie uvedené druhy bez problémov prežijú ľahký polotieň

Popínavé rastliny do tieňa

Medzi vhodné ťahavé rastliny do tieňa môžeme zaradiť brečtan.

Popínavé jednoročky

Vhodná je tunbergia krídlatá alebo čiernooká Zuzana (Thunbergia alata), kapucínka (Tropaeolum majus), hrachor voňavý (Lathyrus odoratus), povojník (Ipomoea), kobea (Cobaea scandens) u nás pestovaná ako jednoročka.

Pozor na invázne a rýchlo sa rozrastajúce sa druhyChmeľ obyčajný (Humulus lupulus), Trúbkovec koreňujúci (Campsis x radicans), pohánkovec alebo krídlatka (Fallopia baldschuanica)

Hoci majú niektoré aj svoje nevýhody, lebo rýchlo rastú a je ich ťažké zbaviť sa , vynikajú množstvom kvetov a listov, ktoré v krátkom čase dokážu zakryť škaredé múry, steny, dokonca konštrukcie na ukrytie smetiarskych nádob alebo skladisko.

Mnohé naozaj lákajú hmyz svojimi dokonalými, farebnými a voňavými kvetmi. Viaceré vyfarbujú na jeseň a mnohé zároveň zostávajú zelené počas celého roka.


Aktuálny sortiment popínavých rastlín z nášho eshopu


U viacerých sa vyvíjajú aj plody, ktoré sú nejedlé. Nájdu sa aj druhy, ktoré rodia jedlé plody. Tie vyniknú najmä v eko záhradách a na plochách, kde je dostatok slnka a miesta na pestovanie. Teraz si už určite vyberiete.

Okrasné stromy do malej záhrady

Autor: Ing. Adriána Francová 11. júna 2021 Žiadne komentáre

Aj malá záhrada sa koncepčne dá vyriešiť tak, aby spĺňala všetky predpoklady dokonalej záhrady, ktorá má poskytovať miesto pre relax a oddych. Na malom priestore však nie je miesto pre chyby, ktoré sa neskôr naozaj ťažko odstraňujú.

Okrasné stromy do malej záhrady

Stromy patria medzi výborné dominanty záhrady, ktoré okrem tieňa a estetickej stránky poskytujú dokonalú ochranu proti vetru, prachu, poskytujú útočište pre mnohé vtáky, drobné zvieratá a počas ročných období dokonale premenia záhradu. Vo veľkej záhrade je miesto pre niekoľko stromov, v malej záhrade vynikne aspoň jeden dominujúci strom a krovitá výsadba.

Stromy do malej záhrady

Vybrať sa dá z rôznych foriem – okrasné listnaté stromy do záhrady, skôr tie malé s guľovitou a dáždnikovitou korunou alebo previslé stromy, stálozelené i opadavé druhy s farebnou kôrou, prípadne farebnými listami počas jesene. Malé stromy dotvoria priestor, obohatia trávnik, ale musia byť vhodne umiestnené.


Okrasné stromy do malých záhrad môžete vyberať aj zo stĺpovitých stromov


Dbajte okrem výberu aj na svetové strany, blízkosť susedného pozemku a oplotenia, typu pôdy, veternosť, odolnosť voči chorobám a škodcom. Výber naozaj zvážte, lebo ak budete vyberať strom len podľa toho, že sa Vám páči, v budúcnosti Vám aj ostatným vie znepríjemniť život, dokonca Vás ohroziť na živote a tiež môže poškodiť majetok.Malé stromy

Príliš vysoký strom alebo so širokou korunou a jemnými vetvami sa počas búrky nakláňa do všetkých strán a vie byť naozaj nebezpečný. Do malej záhrady patria malé okrasné stromy, ktoré sú niečím zaujímavé.

Vyvarujte sa vysokým a rýchlo rastúcim parkovým stromom, stromom so širokou rozloženou korunou a jemnými vetvami, stromom s farebnými plodmi, ktoré vedia znečistiť pevné plochy, oblečenie. Ak máte deti, nepoužívajte ani jedovaté a pichľavé druhy, ktoré deti lákajú aj nejedlými plodmi.

Pokiaľ je záhrada naozaj malá, vyberte si skôr ihličnatý strom, z ktorého je oveľa menej odpadu ako z listnatých druhov.


Aktuálna ponuka ihličnanov


Listy sú výborné na kompostovanie. Záhrada aj malá môže byť poňatá aj úžitkovo. Každý si ju vytvára podľa svojho obrazu a praktického využitia. Pre niekoho je relax práca v záhrade, pre niekoho leňošenie pod stromom.


Solitér do malej záhrady môžete vyberať napríklad z týchto druhov:

Na slnečné miesta: Betula pendula Nana – breza nízka, trpazlíčia

                             Acer platanoides Globosum – javor mliečny guľovitý

                             Cedrus atlantica – céder atlantský

                             Cornus mas – drieň obyčajný

                             Catalpa bignonioides Nana – katalpa bignóniovitá nana - guľovitá

                             Prunus serrulata Kanzan – čerešňa pílkatá, sakura

                             Laburnum x watereri pendulum – štedrec

                             Magnolia grandiflora, Magnolia x soulangiana – magnólie

                             Salix pendula – vŕba previsnutá

                             Prunus subhirtella pendula rubra – višňa previsnutá

                             Malus – jabloň, aj okrasné

                              Platanus acerifolia Alphens Globe – platan javorolistý, guľovitý


Do polotieňa:          Acer japonicum – javor japonský

                             Acer palmatum – javor dlaňovitolistý

                             Fagus sylvatica  purpurea pendula – buk lesný, previslý

                             Acer platanoides Drummondii – javor mliečny Drummondii

 

Ihličnany:                Picea omorika – smrek omorikový

                             Thuja occidentalis Globosa – tuja západná, guľovitá

                             Thuja occidentalis Smaragd – tuja západná Smaragd

                             Picea abies Nidifirmis – smrek obyčajný

                             Pinus leucodermis Compact – borovica bielokôra

                             Larix kaempferi Stiff weeper – smrekovec japonský na kmienku 


Tip: Prečítajte si aj článok o zaujímavých kríkoch do záhrady.

Rastliny do tieňa

Autor: Ing. Adriána Francová 10. júna 2021 Žiadne komentáre

Možno aj Vy patríte medzi tých, ktorí nedisponujú slnečným pozemkom. Aj na zatienenom pozemku však viete vytvoriť dokonalú atmosféru starých záhrad popretkávaných popínavými lianami a nádhernými obrovskými a zároveň dominantnými listami trvaliek.

Rastliny do tieňa

Potom už len umiestniť lavičku do tejto nádhery a relax môže začať. Nie je umenie vytvoriť záhradu na holom pozemku na slnku. Umenie je vytvoriť záhradu s existujúcim porastom, dominantnými stromami a v tieni alebo polotieni.

Väčšina majiteľov záhrad obľubuje rovinatý pozemok s množstvom voľnej plochy s trávnikom a usporiadanými záhonmi. Sú však aj takí, ktorí chcú dať existujúcej zeleni šancu, aby zapadla do novej kompozície, ktorá sa prispôsobí súčasnému stavu.

V prvom rade zatienenú záhradu neberte ako problém, ale ako pozitívum nevšednej krásy a romantiky, kde sa kedykoľvek schováte pred páliacim slnkom a vychutnáte si odpočinok aj v tom najhorúcejšom dni. V takomto prostredí menej cítite výkyvy počasia, pôda sa neprehrieva a zostáva dlhšie vlhká a starostlivosť o rastliny je teda minimálna.Rastliny v tieni

Musíte však vybrať tie správne rastliny, ktoré nevyžadujú dostatok svetla, suchú pôdu a nevadí im konkurencia v koreňovej časti.

Takýchto rastlín nie je vôbec málo. O niektorých ste možno ani nevedeli, že majú radi tieň a zbytočne sa trápia na slnku v už existujúcich záhonoch na záhrade.

V takejto záhrade vykvitnú aj drobné cibuľoviny. Väčšina z nich rastie v prirodzenom prostredí pod korunami stromov, v lesoch, kde vynikajú v čase, keď ešte nie sú na stromoch listy. Medzi ne patria aj snežienky (Galanthus), veternice (Anemone), nezábudky (Myosotis), bledule (Leucojum), konvalinky (Convallaria), pľúcnik (Pulmonaria)...


Kompletná ponuka cibuľovín


Medzi ďalšie rastliny do tieňa patria niektoré dominujúce trvalky, ktoré sú atraktívne listami.


Výber trvaliek do tieňa


Dominujú paprade, funkie (Hosta), brunera (Brunnera), zimozeleň (Vinca). Mnohé rastliny v tieni aj kvitnú: zvončeky (Campanula), srdcovka (Dicentra), orlíčky (Aquilegia), hluchavky (Lamium) a mnohé iné. Z popínaviek spomenieme brečtan. Medzi kríkmi dominuje rododendrony (Rhododendron), no v ponuke sú aj ďalšie.


Okrasné kríky do tieňa nájdete aj v našom eshope


Nezabudnite, že záhony v zatienenom prostredí treba vysádzať tak, aby boli čoskoro zapojené, aby jeden druh nepotláčal druhý a aby tie rastliny, ktoré zaťahujú na jeseň, neboli vedľa seba, a tak nevzniklo prázdne miesto.

Tip: Zaujíma vás, ktoré ihličnany sú vhodné do tieňa?

Stálozelené dreviny

Autor: Ing. Adriána Francová 9. júna 2021 Žiadne komentáre

Pre tých z Vás, ktorí chcú byť zelenou farbou obklopení počas celého roka, ale opadavé živé ploty Vám nepripadajú pohľadné najmä počas zimy, môžete si vybrať stálozelené dreviny. Vďaka ich listom sa obohatíte o pohľadnú záhradu počas celého roka, no zároveň sa ochudobníte o premenu počas jesenného vyfarbovania.

Stálozelené dreviny

Vo väčšine prípadov sa na výsadbu používajú ihličnany ako tuje, cyprušteky, smreky, tisy. V mnohých prípadoch je potrebné dôkladne zvážiť výber drevín kvôli deťom. Jedovaté plody, ktoré rastú aj na ihličnanoch, by ich mohli lákať. Preto sa vyvarujte najmä tisu (Taxus baccata).

Pokiaľ chcete vytvoriť vysoký živý plot a chcete ho vytvoriť z ihličnanov, vyberajte druhy, ktoré sú zaujímavé tvarom, rýchlosťou rastu alebo farbou. Z ihličnanov sú vhodné tuja západná Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), cypruštek lawsonov (Chamaecyparis lawsoniana) alebo cyprusovec (Cupressocyparis).


Ďalšie stálozelené rastliny zo sortimentu ihličnanov nájdete v našom eshope


Z listnatých stálozelených druhov môžete uvažovať nad vavrínovcomvtáčím zobom, ktoré sú počas celého roka zelené s minimálnym úbytkom listov počas zimného a skorého predjarného obdobia.

Stálozelené rastlinyMôže sa stať, že dreviny počas zimy namrznú, ale po správnom ošetrení a reze môžete udržať naozaj zaujímavý živý plot.

Ihličnany nie sú len zelené, majú rôzne odtiene zelenej, sivej, modrej, striebornej až zlatej. Kombinujte, vyberajte a obklopte sa farbami.

Aj živý plot z tují môže byť zaujímavý a nemusí to hneď vyzerať ako cintorínová výsadba, ako si viacerí myslia. Stačí skombinovať viaceré druhy, farby a všetko vyznie úplne inak.


Ponuka vždyzelených okrasných kríkov


Samozrejme pozor na množstvo farieb. Aj výsadba by mala podliehať architektúre domu a typu záhrady, aby na seba plynulo nadväzovali a vzájomne sa dopĺňali.

Ak sa rozhodnete pre krušpán (Buxus), počítajte síce s pekným hustým plotom, ale pomaly rastúcim. Možno z neho vytvoríte živý plot podľa svojich predstáv (nízky lem alebo vysoký plot so strihanými oblúkmi a rôznymi otvormi), len mu to bude niekoľko rokov trvať.

Tip: Ihličnany môžete vhodne doplniť neopadavými listnatými stromami.

Zber prvých plodov a práca v záhrade

Autor: Ing. Adriána Francová 8. júna 2021 Žiadne komentáre

Jún v ovocnej záhrade prináša prvé plody našej práce. Nie je to už len o zalievaní a hnojení či aplikácii nutných postrekov. V tomto mesiaci sa môžete tešiť na skoré čerešne, zber zemolezu kamčatského, prvých sladkých jahôd.

Zber prvých plodov

Zberajte v čase slnečného počasia, keď plody nie sú mokré. Plody by mali byť v zrelosti podľa toho, čo s nimi plánujete robiť. Tvrdšie plody sú vhodné na spracovanie, zaváranie. Mäkké plody v konzumnej zrelosti sú obyčajne mäkké, chutné a sladké. Niektoré prezreté plody využite skôr na spracovanie džemov, marmelád, štiav a na výrobu pyré. Letné ovocie je vhodné použiť aj do koláčov, zákuskov, ovocných pohárov a šalátov.Prvé plody v záhrade


Sladká ponuka jahôd do záhrady


Jahody zbierajte s asi centimetrovou stonkou. Vydržia dlhšie čerstvé. Poškodené a nahnité plody odstraňujte a likvidujte. Zamedzíte výskytu hmyzu, ktorý priláka sladká vôňa. Nebezpečné sú potom osi a sršne.

Tip: Ak ste z Bratislavy alebo máte cestu okolo, využite príležitosť nazbierať si chutné jahody priamo u nás.

V záhrade by ste mali vždy pestovať len toľko ovocných stromov, ktoré reálne aj využijete a dokážete množstvo plodov spracovať. Ideálne je, ak máte vysadené ovocné stromy s postupným termínom dozrievania. Tým docielite, že vždy bude v záhrade niečo chutné na konzum a aj stihnete ovocie spracovať. Opadané ovocie zo zeme zbierajte.

Trávnik Vám bude vďačný a rovnako Vaša kosačka. Estetické hľadisko snáď ani nemusíme vyzdvihovať. Zberom sa rozumie oberanie ovocia zo stromov a krov. V niektorých prípadoch musíte použiť aj rebrík. Oberať ovocie preto môže byť aj nebezpečné. Deťom, ktorým chutia čerešne, nikdy nedovoľte vyliezať na vysoké stromy.


Prvá úroda v záhrade, vyberte si z odrôd - zemolez kamčatský


Jún je charakteristický aj samovoľným opadom plodov, po ktorom nasleduje ešte ručná prebierka. Platí to najmä u jabloní, hrušiek, broskýň. Množstvo plodov na konári môže samotný konár poškodiť, zlomiť a nie je ani vhodné mladé stromčeky nechať prerodiť. Na jednom mieste obyčajne vyrastá aj 5 kusov jabĺk. Minimálne 3 z nich odstráňte. Najskôr však počkajte, či samé neodpadnú. Plody po prebierke budú väčšie. Plody by sa nemali ani dotýkať navzájom.

TIP: Ak ešte zemolez nepoznáte, v našom článku vám ho predstavíme a vysvetlíme ako zemolez pestovať.

Starostlivosť o zeleninové planty v nádobách

Autor: Ing. Adriána Francová 7. júna 2021 Žiadne komentáre

Začína to nákupom semien a obyčajne končí zberom skvelej úrody. Aby ste sa k nej však dopracovali, musíte sa o sadeničky dobre postarať. Prečítajte si návod ako na to.

Starostlivosť o zeleninové planty

Po dosiahnutí dvoch pravých listov je nutné ich presadiť do väčších nádob. Postačia nádobky z jogurtov alebo smotany.

Papriky môžete presádzať rovno po 2 kusy. Platí to aj pre chilli papričky a feferóny, baranie rohy. Je to kvôli jednoduchšiemu opeleniu a stabilite rastlín. Ak však neskôr rastliny vysadíte aj jednotlivo v tesnej blízkosti, účel bude splnený.

Zeleninové priesady potom umiestnite na rozptýlené svetlo v blízkosti okna. Ak sa budú za svetlom ťahať, otáčajte ich, prípadne ich cez deň otužujte vonku na terase a balkóne. Pozor na priame slnko. V prvých dňoch otužovania im priame slnko môže popáliť listy.


Od semienok až po vlastnú úrodu - ponuka semien zeleniny


Zeleninové plantySamozrejmosťou je zálievka. V máji môžete priesady ponechať na chránenom mieste, bez silného vetra. Keď už priesady dosiahnu požadovanú výšku, mnohé budú vyžadovať oporu. Použiť môžete rôzne kolíky, drevené, kovové či plastové paličky a špirály.

Listy na úkor plodov

Paradajky musíte vyštipovať. Z pazúch listov vyrastajú často nové výhonky, ktoré dokážu tiež zakvitnúť a zarodiť, ale zbytočne rastlinu vysilia a množstvo energie sa vkladá do zelenej hmoty listov a nie do tvorby a veľkosti plodov. Aj spodné listy, ktoré sú obyčajne nevzhľadné, môžete odstrániť.

Ak rastlina vytvorí strapce plodov alebo jednotlivé plody, môžete odstrániť všetky listy pod strapcom. Aj kvôli tomu, aby mali plody viac svetla, a tým aj rýchlejšie dozreli. Môžete sa takto vyhnúť aj možným plesniam - ak je viac rastlín po kope, tienia si a dotýkajú sa navzájom, prípadne ak by trpeli prebytočnou vlhkosťou.

Nádoby, v ktorých ich plánujete pestovať, musia byť dostatočne veľké, s priepustným a zároveň výživným substrátom a s drenážnou vrstvou na dne. Otvor na odtok prebytočnej vody by mal byť samozrejmosťou.

Nezabúdajte aj na inú plodovú zeleninu

Paradajky sa do nádob vysádzajú nižšie, než boli pôvodne. Nielen kvôli stabilite, ale aj kvôli svojej výške. Je to liana, ktorá dokáže vytvoriť korene aj na stonke. Príliš vysoké paradajky môžete zaštipnúť na vrchole. Robí sa to aj na konci sezóny, kedy je zjavné, že už plody nestihnú dozrieť. Preto rastlinu radšej skráťte, aby vyživovala existujúce plody a nedávala energiu do rastu a prípadne nových kvetov.

Zelené paradajky môžete obrať a nechať dozrieť na parapete okna, alebo v sklenenej fľaši. Chuť už bude síce iná, ale aj tieto plody sa dajú spracovať.

Na paprike kontrolujte výskyt škodcov. Pokiaľ má paprika nahodených viac plodov, malé a deformované odstráňte.

Rovnako na balkóne môžete dopestovať baklažány alebo šalátové uhorky na konštrukcii.

Tip: Ako správne na výsev zeleniny.

Boj proti škodcom

Autor: Ing. Adriána Francová 6. júna 2021 Žiadne komentáre

Nie vždy sa dá bojovať proti škodcom nechemicky, ale stojí za to vyskúšať to. V minulosti neboli žiadne podporné látky na rast a rýchlenie, ani na ochranu škodcov a zeleniny i ovocia bolo dostatok.

Boj proti škodcom v záhrade

V dnešnej dobe sa  aj u rezistentných odrôd môže stať, že sa na stromoch objavia molice, vošky, mravce a hniloba.

Počas leta sa mnohí trápia aj s náletom vtákov, ktorým tiež chutí drobné ovocie, čerešne a menšie plody. Umiestnite na stromy plašiče. Nie je to však trvalé riešenie, lebo vtáky si na tieto strašiaky a alobalové pásky rýchlo zvyknú a sú natoľko inteligentné, že si odsledujú ich pohyb a význam. Je lepšie využiť spleť jemnejších vlákien nití nad porastom, ktorý má byť ochránený, lebo im znemožňuje prístup priamo k plodom. Dá sa to aplikovať však len na nízkych porastoch. Kry ríbezlí a malín môžete zakryť sieťkou, rovnako ako sa zakrývajú hlávky slnečníc.Škodcovia v záhrade

Samotné mravce nie sú až takým problémom, ale tieto malé tvory ochraňujú vošky, lebo im chutí práve výlučok vošiek. Takže tam, kde sú vošky, sú aj mravce, ktoré im doslova vytvárajú prostriedky dopravy. Mravce potom dokážu okrem vošiek preniesť aj ochorenie ako múčnatku, roznášajú aj semená burín. Ani mravcov sa nedá len tak jednoducho zbaviť. Napriek tomu, že vedia byť aj užitočné, vedia znepríjemniť pobyt v záhrade. Majú výborne vyvinuté čuchové ústrojenstvo, a preto nemajú radi intenzívne vône ako škorica, paradajkové listy, citróny.

Sú aj väčšie živočíchy, s ktorými si nevieme dať rady – mačky, hraboše, krtko. Mačky sa najradšej vyváľajú v nižšej okrasnej tráve alebo v trse. Porast, ktorý chcete ochrániť, zakryte pichľavými konármi, aby tam nedokázali vykonať svoju potrebu alebo na trvalky umiestnite konáriky ruží, šípok, malinčia. Prípadne si zadovážte psa.

Myšihryzce obľubujú najmä cibule a hľuzy. Zadovážte si plastové misky a košíky a do nich vysádzajte cibule. Docielite aj to, aby nezostupovali príliš do hĺbky a vždy budete vedieť, kde sú vysadené a aj presadenie bude jednoduchšie.

Krtko je tvor prefíkaný, ak je u suseda, zaručene navštívi časom aj Vás. Ak nemáte siete pod trávnikom, za chvíľu môže vyzerať trávnik ako po bojisku. Sú rôzne plašiče a návnady, ich použitie necháme už na Vás. Ak ho konečne chytíte, preneste ho ďalej do lesa, je chránený. Jeho nepriateľom je aj pes. Napriek škodám, ktoré dokáže v krátkom čase, niekedy z noci do rána napáchať, je aj veľmi užitočný.

TIP: Prilákajte so záhrady užitočný hmyz, ktorý pomôže aj v boji so škodcami. Jedna z možností je kvetinová lúka. Prečítajte si ako ju založiť.

Dekoratívne stromy a kry pre oživenie záhrady

Autor: Ing. Adriána Francová 4. júna 2021 Žiadne komentáre

Záhrada je po byte druhým obydlím človeka, preto by mala byť pohodlná, atraktívna, upravená, účelová i úžitková zároveň. Vyhovovať by mala nám, deťom, návšteve i zvieratám, ktoré sú súčasťou nášho života, a preto ich od záhrady ani nevieme eliminovať.

Ihličnaté stromy do záhrady

Celková kompozícia je najkrajšia vtedy, keď ladí s okolím, so zástavbou, architektúrou domu, prípadne umiestnením v urbanistickom územnom pláne. Musí obsahovať dreviny atraktívne vzhľadom, tvarom a habitusom, aby dokonale vypovedali o záhrade, o jej tajomnosti a poslaní.

Každý strom i ker je niečím zaujímavý: veľkosťou listov, farbou, kôrou, kvetmi, plodmi. Toto všetko by sme o nich mali vedieť ešte pred samotnou kúpou, pred samotným umiestnením do záhrady a výsadbou. Výber stromu ovplyvňujú podmienky svetelné, pôdne, veľkosť plochy a samozrejme aj váš pohľad na záhradu a čo od nej očakávate.

Ihličnaté stromy do záhrady

Dekoračné stromyNiekomu sa nepáči množstvo listov, a preto vysadí radšej ihličnaté dreviny, o ktoré sa treba starať iba minimálne.

Výhodou ihličnatých drevín je to, že poskytujú celoročný pohľad na zelenú záhradu. Navyše majú rôzne odtiene zelenej, žltej, smaragdovej až modrej.


Vyberte si ihličnany z našej ponuky


Pri vhodnej kombinácii vedia aj bez listnáčov ihličnaté dekoračné stromy dotvoriť atmosféru krásnej záhrady, a to len vďaka rôznym výškam, šírkam, farbám a tvarom.

Nevýhodou je, že počas roka pôsobia takmer rovnako narozdiel od listnáčov, ktoré menia svoj vzhľad podľa ročných období alebo podľa poveternostných podmienok. Ihličnaté stromy menia farbu a odtieň len pôsobením oblohy a jej farby.  

Na jeseň môže strom počas silnej búrky prísť takmer o všetky listy. Na druhej strane, listy sa v priebehu niekoľkých dní môžu vyfarbiť zo zelených na žlté, hnedé alebo červené.

Po opade listov sa na trávniku nachádzajú listy a je čas na upratovanie, hrabanie a to mnohých odrádza, nakoľko nemajú kompostér a možnosti uskladnenia či spracovania listov.

Väčšina krov vyžaduje aj pravidelné strihanie, tiež treba počítať s odpadom a zadovážiť si drvič konárov. 

Tip: Aj neopadavé listnaté stromy majú v záhrade svoje miesto.

Trávy - návod na pestovanie

Autor: Adriána Francová 3. júna 2021 Žiadne komentáre

Trávy prinášajú pôvab do záhradky po celý rok. Myslíme tým samozrejme tie okrasné trávy, dominantné a vznešené, so zaujímavými súkvetiami. Zaujímavo pôsobí svieža a sýta zelená farba dlhých listov, ako aj žlté, panašované, červeno-hnedej a najmä veľmi ozdobné modrasté a striebristé sfarbenie listov.

Okrasné trávy pestovanie

V jesennom období sú vyhľadávané najmä pre atraktívne kvetenstvo, ktoré sú vhodné pre zimné výzdobu interiérov a na aranžovanie.

Okrasné trávy pestovanie

Aj keď niektoré z okrasných tráv sú cudzokrajného pôvodu, patriaí aj v našich klimatických podmienkach k rastlinám dobre odolným voči zime. Mnohým z nich vyhovuje slnečné a suché stanovisko, iným zase veľmi vlhké miesto.Okrasné trávy eshop

Aby si okrasné trávy zachovali prirodzený vzrast, pekný vzhľad a najmä typické sfarbenie listov, treba ich vysádzať podľa osobitých požiadaviek buď na slnečné miesta alebo do polotieňa, vždy radšej do chudobnejšej priepustnej pôdy, prípadne s prímesou riečneho piesku.

Všetky druhy tráv dobre kryjú pôdu, zabraňujú jej vysychaniu, sú pevné a vytrvalé a dobre sa rozrastajú.

Pri výsadbe tráv postupujeme podobne ako pri výsadbe trvaliek, po výsadbe ich treba dôkladne zavlažiť.

Väčšie druhy tráv sa odporúča na zimu zviazať, suché steblá sa zrezávajú až na jar, keď pominie nebezpečenstvo jarných mrazov. Prečítajte si článok ako správne zazimovať okrasné trávy.

Samotná výsadba a rozostupy sú závislé od použitého druhu.

Ozdobnica (Miscanthus) sú trávy vyšších rozmerov a tiež širšie. Za 5 rokov dokáže trs vyrásť aj na šírku 60-100 cm. Preto ak ich máte v pláne vysádzať vedľa seba, nezabudnite na tento údaj.

Perovec (Pennisetum) je nižšia, do 60 cm v kvete, ale zato vyžaduje viac priestoru do šírky. V prípade, že chcete pestovať 3 ks v tvare trojuholníka, potrebujete šírku aj 1,5 m, aby pekne vynikli samostatne.


Okrasné trávy nájdete aj v ponuke nášho eshopu


Okrasné trávy sú nenáročné na pestovanie a mnohé dokážu rásť aj na extrémne suchých miestach v piesku a štrku.

Kortadéria pestovanie

Kortadéria je jedna z náročnejších tráv na pestovanie. Vysádza sa na slnečné a teplé stanovište, pričom pôda musí byť drenážovaná.

Na zimu treba rastlinu okrem zviazania aj prekryť plastovým vrecom, ktorý zabráni preniknutiu vlhkosti doprostred trsu. Vlhkosť spojená s mrazom by spôsobila vyhnitie rastliny. Spodná časť rastliny je vhodné obsypať suchým lístím, hoblinami, prípadne iným ľahkým a vzdušným izolačným materiálom.

Nenechajte sa nachytať na krásne fotky na internete, kde sú práve tieto kortadérie a ich kvetenstvo prifarbované do neónovo ružových či žiarivo fialových farieb. Naozaj nič také neexistuje. Kortadérie sú prirodzené iba biele a jemne ružové.

Kortadéria pestovanieObr 1.

A – miesto zviazania   kortadérie 

Obr 2.

A – miesto zviazania,   B – juta, C – otvor na prúdenie vzduchu  

Obr. 3.

Kortadéria strihanie - jarný rez na 20 cm  

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu