+421 948 199 109

septembra 2021

Sťahovanie izbových rastlín

Autor: Ing. Adriána Francová 16. septembra 2021 Žiadne komentáre

Aj terasa a balkón sa menia vzhľadom na pokročilé leto a blížiacu sa jeseň. Niektoré druhy izbových a exotických druhov je nutné na konci septembra umiestniť bližšie k stene alebo rovno premiestniť do bytu.

Izbové rastliny na balkóne

Už vopred si pripravte miesto. Pokiaľ ste si nakúpili nové väčšie rastliny, určite ste mysleli aj na ich prezimovanie. Ideálne zazimovanie rastlín je v svetlých miestnostiach s teplotou do 18°C. Pamätajte na zníženú zálievku a stále dostatok svetla.

Kaktusy a sukulenty umiestnite z vonkajších priestorov pod strechu. Ešte stále môžu zostať do konca mesiaca vonku. Oleandre, anjelské trúby a iná exotická flóra môžu zostať na terase do teploty 5°C. Po tomto teplotnom bode ich už umiestnite na chodbu alebo do miestností, kde nemrzne. Klasické izbové rastliny, orchidey, už uložte na svoje miesto v byte.Izbové rastliny na balkóne

Kontrola zdravotného stavu rastlín

Pred tým, ako máte v pláne preniesťletné izbové a exotické rastliny v nádobách do vnútorných podmienok, dôkladne skontrolujte ich zdravotný stav. Veľakrát sa stáva, že niektoré rastliny sú napadnuté voškami, puklicami alebo je substrát plný lariev a červíkov a v bytových podmienkach sa začnú prejavovať a páchať škody, prípadne môžu napadnúť aj iné rastliny.


Inšpirujte sa ponukou rastlín na balkón


Veľké oleandre skontrolujte najmä na listoch a kmienku. Môžu tam byť spomínané puklice (štítničky). Pokiaľ ich je málo, použite lieh alebo alkohol a vyčistite postihnuté miesta vatovým tampónom namočeným do roztoku. Môžete zvoliť aj chemický postrek.

Pokiaľ sa vám zdá, že niektoré rastliny vyzerajú mdlo, uvädnuto aj napriek tomu, že ste venovali pozornosť zálievke, skúste ich vybrať z pôdy a skontrolovať substrát a koreňový systém. V prípade výskytu lariev, podozrivých červov a smútiviek vymeňte substrát.

Čiastočný opad niektorých listov je normálny jav. Jeseň sa blíži a takto to pociťujú aj rastliny. Znižujú odparovacie plochy a pripravujú sa na odpočinkové obdobie. Rešpektujte tieto prirodzené javy a znížte zálievku, zastavte hnojenie. Hnojivá používajte len u druhov, ktoré budú kvitnúť práve v zimnom období – vianočné hviezdy, orchidey. Pokiaľ listy rastlín opadajú viac ako je bežné, skontrolujte svetelné podmienky, množstvo vlahy a prievan.

Rastliny ako kaly a begónky, ktoré ste pestovali na balkóne a terase ešte ponechajte a až o mesiac ich zrežte. Kalám znížte zálievku a počkajte na zožltnutie listov. Až potom ich umiestnite do pivnice.Rastliny na balkóne

Rastliny, ktoré ste vonku letnili, by sa mali po lete doniesť na to isté mieste, kde ste ich pestovali predtým.

Pokiaľ vám prerástli cez hlavu a nezmestia sa na pôvodné miesto, skráťte ich, prípadne rozsaďte. Môžete s rozsadením však počkať aj na vhodnejšie obdobie, teda na jar.

Neesteticky vyzerajúce rastliny, žlté a poškodené, či ohryzené listy odstráňte. Vrchnú vrstvu substrátu nahraďte čerstvou.

Nádoby oprášte, umyte a položte na miesto, kde ich pestujete v zimnom období alebo uložte do svetlej pivnice, kde nehrozí pokles teplôt pod 0°C. ideálna teplota na prezimovanie je okolo 10°C.


Pozrite si náš sortiment okrasných rastlín, z ktorých si môžete vybrať aj tie vhodné na balkón


Existujúce rastliny nahraďte sezónnymi rastlinami, ktoré urobia dojem až do prvých mrazov. Vhodné sú chryzantémy, vresy, vresovce, starček, brečtan, nízke ihličnany a vždyzelené dreviny. Pokiaľ túžite po väčšej drevine, zadovážte si ihličnan alebo vždyzelené dreviny na kmienku.

TIP: Ak doma pestujete orchideu a chcete si ju rozmnožiť, prečítajte si náš návod o rozmnožovaní orichideí pomocou keiku.

Zaujímavé dreviny do záhrady

Autor: Ing. Adriána Francová 15. septembra 2021 Žiadne komentáre

Aby záhrada vyzerala naozaj nádherne, potrebujete vysadiť už teraz na jeseň zaujímavé, na jar kvitnúce dreviny, ktoré zaplnia vôňou celú plochu a každý si Vašu dominantu všimne.

Zaujímavé dreviny do záhrady

Máj je najkrajší jarný mesiac plný zakvitnutých čerešní a mladých rašiacich lístkov. Ideálne počasie, slnko, dážď, vôňa pokosenej trávy, piknik a možno aj opekanie s priateľmi. Pre záhradu je to veľmi priaznivé obdobie.

Na jar Vás určite nesklame staršia magnólia. Máte ju už niekoľko rokov, ale nekvitne? Môže to mať viacero dôvodov. Príčinou môže byť napríklad zlé stanovište. Magnólia vyžaduje kyslú pôdu, bezveterné stanovište, slnko až polotieň, žiadny podrast a okopávanie, žiadny rez. Druhým prípadom môže byť to, že máte semenáč, ktorý kvitne až vtedy, keď dosiahne určitý vek. Môže to byťaj 5 až 8 rokov. Začnite prihnojovať fosforečnatými hnojivami na podporu kvetov, niekedy ju tak oklamete. Pokiaľ plánujete kúpu magnólie, zakúpte si už väčší strom, ker, najlepšie už kvitnúci.

Ďalšou atraktívnou a obľúbenou drevinou je japonská čerešňa - sakura alebo čerešňa pílkatá. Niekto by si z nej najradšej vytvoril celú aleju. Atraktívna nie je len vďaka kvetom, ktoré neskôr vo vánku poletujú ako sneh v ružovej farbe, ale aj lístím, ktoré je tmavofialové, neskôr svetlozelené. Sú rôzne formy: stĺpovité, s guľovitou korunou aj previsnuté na kmienku. Stačí si vybrať.Zaujímavé dreviny v záhrade

Kultivar Amonogawa je neobvyklej stĺpovitej formy, ktorá je vhodná aj do najmenších záhrad. Kultivar Kiku-shidare je naopak previslej formy. Výhodou je, že si ju môžete už zakúpiť vo výške, akú potrebujete, alebo aká sa Vám najviac páči. Tieto dva kultivary nie sú náročné na pestovanie. Vyžadujú slnečné až polotienne stanovište, stredne ťažké, vlhkejšie, kyslé, dostatočne hlboké a výživné pôdy. Tieto nádherné, na jar kvitnúce dreviny s plnými kvetmi vyniknú najmä ako solitéry alebo ako dominantná drevina v krovitom podraste.

Na jar vynikne hamamel, drieň, orgován, lieska, mandľa a zlatý dážď, ktorý môžete pestovať aj ako stromček. V lete budleja, škumpa vlasatá, popínavé ruže, ibištekyoleandre.

Na jeseň vyniknú najmä dreviny, ktorým sa vplyvom vonkajších podmienok mení farba listov, najmä javory, buk a dreviny s okrasnými plodmi – rakytník, muchovník, hlošina, cezmína, mahónia. Pozor však na deti. Niektoré vymenované druhy patria medzi pichľavé a jedovaté.

zimnom období majú hlavnú úlohu ihličnany a vždyzelené dreviny, ktoré okrem toho, že minimálne opadávajú, vedia zaujať farbou, vzhľadom a textúrou. Atraktívne sú cyprušteky, cédre, tvarované krušpány aj tuje. Krásne sú aj smreky, ktoré práve vďaka kultivarom vyniknú na každej terase, napr. kultivar Picea abies „Inversa“, rovnako borovica – Pinus mugo „Wintergold. Navyše, mnohé ihličnany vedia v čase Vianoc nahradiť vianočný stromček. Vysadený ihličnan v nádobe zvládne krátkodobo aj vyššie bytové teploty bez ujmy na zdravotnom stave a vzhľade. Musíte ho však zmene teploty prispôsobiť postupným premiestňovaním z vonkajších podmienok do bytu. Najskôr do chladnejšieho prostredia, potom aj do vyhriatejšej obývačky. Vypnite kúrenie na dobu, akú sa len dá a zalievajte. Potom proces premiestňovania smerom von zopakujte.

Nebojte sa experimentovať. Nechajte svoje záhrady vyniknúť a doprajte si v nich zaslúženú pohodu.

Dominanta záhrady

Najkrajšou dominantou záhrady je strom, ktorý svojou charakteristickou črtou dotvára priestor, vypovedá o záhradnom štýle alebo pôsobí dominante kvôli vzhľadu, kôre, korune či kvetom. Aj starý strom zo starej pôvodnej záhrady dokáže vytvoriť dokonalú ilúziu romantickej záhrady alebo starej zarastenej záhrady v tieni. Jeho koruna, ktorá dosahuje do neuveriteľnej výšky a šírky, je tým prvkom, ktorý si všimnete ako prvý. Potom nasledujú listy, kvety a teda sezónne prevedenia. Mať však takýto strom v záhrade vyžaduje dostatočne veľký priestor.Dominanta záhrady -strom

 Ak taký nemáte, ani sa neskúšajte vysadiť gaštan, pagaštan, orech, ginko, katalpu, paulowniu, platan alebo dub. Tieto druhy vyniknú ako samostatne stojace druhy v trávniku, prípadne pod ktorými je voľný záhon ako podrast. Potom už len umiestniť lavičku, hojdačku a môžete v príjemnom tieni leňošiť celý deň. V malej záhrade je priestor pre menšie stromy. Obyčajne s guľovitou alebo previslou korunou, ktorá síce vytvorí menší tieň, ale svoju funkciu dominanty určite splní.

Často uvažujete o výsadbe napriek rozmerom? Sú druhy stromov, ktoré sa Vám páčia a dokážete nájsť aj alternatívny kultivar, ktorý pomalšie rastie a dosahuje menšie rozmery v korunnej časti. Dominantou môže byť aj výrazne sfarbený kultivar javora alebo bohato kvitnúca popínavá liana na pergole či stene altánku.

Štedrec, vistéria vyniknú najmä v období kvitnutia. Počas skorej jari, neskorej jeseni a v zime sú bez listov a preto vidíte len spleť lián, ktoré síce esteticky mnohým nevyhovujú, ale zato v čase kvitnutia od nich oči neodtrhnete.

Vybrať si môžete hocičo, po čom túžite. Nezabudnite však rešpektovať podmienky pestovania a nároky na priestor alebo čas na starostlivosť. Nič nekvitne večne a bez starostlivosti. Vy to však zvládnete.

Jesenná výsadba drevín

Jeseň je variabilná, farebná a tiež je to obdobie, kedy si v záhrade ešte neoddýchnete. Musíte pripraviť všetko potrebné pre nové výsadby ovocného sadu alebo okrasnej záhrady. V tomto období je čas na výsadbu voľnokorenných drevín a krov, rovnako ako tých pestovaných v nádobách. Tie sa dajú vysádzať v priebehu celého roka.

V prvom rade si vždy pripravte plochu alebo jamy, do ktorých budete vysádzať. Rastliny ponorte na čas do vedra s vodou, aby sa korene dostatočne napili vody, prípadne vodu vylejte do jamy a zmiešajte so substrátom. Je čas aj na výsadbu vresov a vresovcov, prípadne založenie celého vresoviska. Vresovcom pripravte kyslú rašelinu. Vysoké dreviny upevnite kolíkom do doby, kým sa dobre nezakorenia. Najťažšie bude obdobie zimy a silného vetra. Po tomto období môžete koly odstrániť. Na príliš veternom mieste ich ponechajte ešte do budúceho roka, prípadne do doby, kým strom nespevnie.

Jeseň je vhodná na výsadbu z viacerých hľadísk : vyššia vzdušná vlhkosť, viac prirodzených zrážok, nižšie teploty. Do zimy sa zakorenia. Pokiaľ neprší, zalievajte. Vždyzelené kry a ihličnany je nutné aj počas zimy, kedy nemrzne, zalievať. Potom nevyschnú ani nevymrznú. Vysádzajú sa všetky ovocné druhy, ihličnany, vždyzelené kry, trvalky, jarné cibuľoviny, listnaté opadavé kry. Novovysadené dreviny a kry už nehnojte. Tým, že ste ich vysadili do výživnej pôdy alebo nového substrátu ste im zabezpečili na 2 mesiace dostatok živín, ktoré im vydržia do jari. Dreviny vysadené na jeseň majú prirodzene viac vlahy na jar zo zimných zrážok, sú odolnejšie a lepšie rastú. Na jar začnú skôr rašiť a rásť.

TIP: Plody sú určite zaujímavá ozdoba záhrady. Prečítajte si viac o drevinách, ktoré spestria záhradu práve okrasnými plodmi.

Ruže v záhrade

Autor: Ing. Adriána Francová 14. septembra 2021 Žiadne komentáre

Ruže si všímame, až keď ucítime ich vôňu a reálne ich vidíme kvitnúť. Starostlivosť však vyžadujú už od skorej jari až do neskorej zimy. Sú stále obľúbené, i keď už nie v takom množstve ako v minulosti, kedy z nich boli vytvárané nekonečné pásy a lemy okolo celej záhrady, prípadne vznikali rozária. Dodnes ich však vidíme v rôznych historických i menej historických parkoch a záhradách.

Ruže v záhrade

Každý druh má svoje čaro. Či už  ako popínavka na oblúku pred vchodom do domu alebo okrasnej záhrady, alebo v nádobe či v skalke. Samozrejme vyniknú aj v zmiešaných trvalkových záhonoch a popri plotoch. Ich vôňa a farby sú charakteristické a mnohé dýchajú romantikou a nostalgiou.

plné i prázdne, drobné i veľkokveté, na rez, ako stromčekové, kríkové, nízke, vysoké aj popínavé. Navyše v rôznych farbách. Všetky vyžadujú zalievanie, rez, odstraňovanie odkvitnutých súkvetí, kontrolu chorôb a škodcov, nakopcovanie, prípadne priväzovanie.

Detailnejší prehľad odrôd ruží nájdete v článku "Vyznáte sa v ružiach?"

Nájdete ich vo farbách od bielej cez ružovú a červenú a ich odtiene až do žltej, oranžovej až fialovej. Biele pôsobia čisto a krásne, ale, bohužiaľ, len veľmi krátku dobu. Pokiaľ je dlhší čas daždivé obdobie, zvyknú rýchlejšie opadávať a kvetné lupienky už nemajú bielu, ale hnedkastú farbu.

Určite im nájdete miesto v skalke (to platí pre mini ruže) alebo aj na balkóne. Ste prekvapení? Áno, ruže sa dajú pestovať aj na balkóne. Popínavé vyžadujú treláž alebo oporu a samozrejme dostatočne veľkú nádobu. Aj nepekný múr v záhrade či stenu môžete pokryť práve ružami. Keďže im drevnatie stonka, dbajte na to, aby bola opora naozaj prispôsobená váhe rastline. Výhonky pravidelne k oporu vyväzujte a prichytávajte. Nevzhľadné alebo inak prečnievajúce výhonky odstraňujte.Ruže do záhrady

Výsadby ruží

Ruže môžete vysádzať počas celého roka, ale záleží na tom, či sú kontajnerované alebo sú voľnokorenné. Bez koreňového balu sa môžu vysádzať od októbra až do mája, okrem mesiacov, kedy je trvalo zamrznutá pôda.


Inšpirujte sa ružami na jesennú výsadbu z nášho eshopu


Najvhodnejšie je ich vysádzať na jeseň, kedy sa dostatočne zakorenia a do jari nastúpia so silným rastom, vďaka postupnému otepľovaniu pôdy a s dostatkom vlahy, ak je v zime sneh. Jarná výsadba je tiež vhodná, ale ruža vyžaduje vyššiu starostlivosť v oblasti závlahy, prípadne tienenia, ak je príliš horúca jar.

Od mája sa predávajú aj kontajnerované ruže, ktoré musia byť dostatočne prekorenené už v nádobe, aby sa uchytili po presadení do voľnej pôdy vo Vašej záhrade. Dôležitá je výsadba, výber stanovišťa a závlaha. Po výsadbe hneď nehnojte, až keď sa ruže zakorenia.

Pri kúpe si všímajte zdravotný stav ruže a celkový vzhľad. Slabé a ovisnuté výhony v nádobe nie sú ani estetické, ani vhodné na predaj. Rastlinu je najlepšie ponoriť na pol dňa do vedra s vodou, potom ju vybrať a vložiť do pripravenej jamy, zahrnúť zeminou a ešte dôkladne zaliať.

Miesto očkovania by malo byť 5 cm pod povrchom zeme a tak je do budúcnosti chránené pred zimnými mrazmi. Na jeseň sa musí nakopcovať a v apríli sa kopcovanie odstráni.

Vysádzať sa môžu aj kvitnúce ruže. V budúcom roku sa Vám ukážu ešte v lepšom svetle a s bohatším kvitnutím. Kontajnerované rastliny sú však náchylnejšie na vyschnutie, preto sa im náležite venujte a nepodceňujte zálievku.

Po vysadení prichádza na rad starostlivosť o rastlinky. Prečítaje si článok o tom, ako sa postarať o ruže.

Vhodné stanovište na výsadbu: slnko až polotieň, miesto s pohybom vzduchu, hlboké a výživné pôdy s humusom, dostatočná zálievka.

Nevhodné stanovište: úpal, tieň, trvalé zamokrenie, ílovité ťažké pôdy, nedostatok živín, príliš piesočnatá pôda, blízko vysadené konkurenčné rastliny a ich korene, blízkosť stromov a miesto, kde sa už v minulosti ruže pestovali.

Netradičné ovocie v záhradách

Autor: Ing. Adriána Francová 13. septembra 2021 Žiadne komentáre

Tradičné ovocné druhy ako jabloň a hrušku pozná každý. Máte ešte voľné miesto na záhrade a chceli by ste pestovať niečo netradičné a zároveň zozbierať úrodu? Máte možnosť.

Netradičné ovocie v záhrade

Pestujte napríklad znovu objavené a obľúbené moruše. Dajú sa zakúpiť vo forme klasického stromu alebo navrúbľovanej previslej koruny na podpníku, ktorá sa dá využiť aj v okrasnom záhone.

Sladké mámenie

Moruša biela a moruša čierna (Morus alba a Morus nigra) má plody, ktoré sú extrémne sladké v čase zrelosti a nikto im neodolá. Ani deti. Výzorom sa podobá maline, konzistenciou jahodám, a preto sa niekedy nazývajú stromové jahody alebo maliny.

Plody obsahujú veľa vitamínov a sú vhodné na spracovanie, konzervovanie, mrazenie, sušenie i do koláčov, na sirupy a šťavy. Najlepšie však je sadnúť si priamo pod strom a plnými hrsťami sa kŕmiť týmito plodmi. Pozor však, plody výrazne farbia nielen oblečenie, ale aj dlažbu či trávnik a vtáky ich tiež vedia rozniesť. V silných mrazoch dokáže namrznúť, ale veľmi dobre regeneruje, má rada svetlo a teplo.

Kyselkavé škaredé káčatko

Významnou a menej pestovanou ovocnou drevinou je aj mišpuľa (Mespillus germanica), ktorá patrí medzi nízke stromy alebo väčšie kry, dorastá cca do 3 metrov a plody sú práve využiteľné v zimnom období na všestranné spracovanie i konzum. Je charakteristická plodmi, ktoré sú typické kališnými lístkami, ktoré zostávajú na plode.Plody netradičného ovocia

Plod je menší, podobný jablku, tvrdý, semená sa nekonzumujú. Konzumujú sa až po mrazoch, kedy zmäknú a šupka nadobudne vrásčitý vzhľad. Chutia ako kyslejšie jablká, dužina je ako pyré. Vhodné sú na priamy konzum, džemy, želé ako i na dezert. Má rada teplo, svetlo, nevyžaduje druhý strom na opelenie a navyše takmer netrpí žiadnymi chorobami a škodcami. Pestovali ju už naši starí rodičia. Vhodná je aj na oživenie záhrady, na jar keď kvitne, v jeseni, keď sa listy vyfarbujú a v zime, keď je obsypaná plodmi. 

Chutná po prvom mráziku

Krásnym stromom je aj jarabina oskorušová (Sorbus domestica), nazývaná aj ako oskoruša. Už dávno vymizla z tradičných ovocných záhrad a práve v týchto posledných rokoch sa niektorí záhradkári snažia o prinavrátenie hodnoty tejto ovocnej kráske.

Plodom je minihruška alebo minijabĺčko – malvica, ktorá je najskôr žltočervená, potom červená s výraznými lenticelami – čiže bielymi bodkami. Dozrievajú na jeseň a pred zrelosťou sú trpké. Po namrznutí alebo odležaní majú výbornú osviežujúcu chuť. Plody majú všestranné využitie: na pálenie, sušenie, na lekvár, džem, kompót, likér, čaj, mrazenie – ale pomleté. Plody sú vhodné aj pre diabetikov. Vyžaduje teplo a svetlo. Neznáša ílové pôdy a trvalé zamokrenie. Dobre znáša aj mestské prostredie. Ako strom solitér dorastá do výšky aj 15 m.

Muchovník je ker, ktorý sa okrem klasického kra dá pestovať aj v živom plote. Má sladké jedlé drobné plody určené na priamy konzum aj na spracovanie. Vyžaduje slnko až polotieň a nevyžaduje kyslú pôdu.


Všetky druhy netradičného ovocia nájdete aj v našom eshope


Čo tak skúsiť pestovať goji – kustovnicu čínsku? Je to ker, ktorého plody a ich účinky poznali už starí Číňania. Goji dorastá do výšky 2 metre a plody sú červené a podobné šípkam. Chutia ako brusnice alebo hrozienka.

Postačí malá hrsť plodov denne a Váš organizmus a telo omladne. Je to doslova vitamínová bomba. Obsahujú aminokyseliny, vlákninu a stopové prvky ako selén, železo, vápnik a iné. Až 21 stopových prvkov pre Vaše telo a množstvo vitamínov, antioxidanty, ktoré napomáhajú, aby naša pokožka bola svieža a mala mladistvý vzhľad. Okrem iného stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, zlepšuje metabolizmus, podporuje trávenie, ideálny doplnok pri chudnutí a oslabení imunity.

Vyžaduje piesočnaté, ľahšie pôdy s pH okolo 8. Do jamy pri výsadbe pridajte vyzretý maštaľný hnoj alebo čerstvý kompost. Viac informácií k tomuto netradičnému ovociu nájdete v našom článku o pestovaní goji.

Presvedčili sme Vás? Tak si ich zadovážte a budete prekvapení nie len rýchlosťou rastu, ale aj množstvom plodov, ktoré budú chutiť Vám aj celej rodine.

TIP: Ďalší menej tradičný druh je rakytník. bližšie predstavenie a spôsob ako úspešne pestovať práve rakytník, nájdete v článku venovanom tomuto ovociu.

Ľalie (Lilium)

Autor: Ing. Adriána Francová 10. septembra 2021 Žiadne komentáre

Kto by ich nepoznal, kto by ich nemiloval. Majú noblesný elegantný vzhľad a atraktívnu vôňu. O farbách ani nehovoriac. Majú všetky farby okrem modrej a fialovej. Navyše si ich môže dovoliť pestovať každý. Sú to ideálne v lete kvitnúce trvalky (cibuľoviny), ktoré nie sú náročné na pestovanie. Samozrejme existujú aj druhy, ktoré sú na pestovanie náročnejšie.

Ľalie

Ľalia pestovanie

Prinášame Vám zaujímavé informácie o ich pestovaní a využití v záhonoch. Na to, aby dokonale vynikli, sú predurčené na solitérne pestovanie alebo pestovanie v zmiešaných záhonoch v hniezdach. Nezabudnite, že ide o veľmi rozsiahly rod, ktorý je variabilný aj výškou. Niektoré druhy dosahujú výšku len 20 cm, iné naopak až 2 metre.

Rozdeľujú sa na niekoľko skupín a od toho sa odvíjajú aj nároky na pestovanie:

Ľalia pestovanieÁzijské hybridy – najviac pestované a predávané. Dorastajú do výšky 60 -120 cm a kvitnú v júni až v júli.

Martagon hybridy – vyžadujú polotieň, vápenaté pôdy, kvety sú jemných a nie veľmi nápadných farieb a dorastajú do výšky aj 2 m.

Candidum hybridy – málo pestované druhy v okrasnej záhrade.

Americké hybridy – pôvodom z Ameriky. Dorastajú do výšky 120 –200 cma farba kvetov je červená, oranžová, žltá až škvrnitá.

Longiflorum hybridy – menej pestované v záhradách. Sú predurčené na rez a rýchlenie.

Rúrkovité hybridy – v záhradách pestované. Dorastajú do výšky aj 2 m, kvety sú miskovité, rúrkovité, ploché a farebné. Darí sa im celkom dobre aj v zime. Kvitnú od júla do septembra.

Orientálne hybridy –  východoázijské krížence, ktoré vyžadujú miernejšiu klímu, menej vlahy, ľahké a kyslé pôdy. Vysoké sú do 180 cm a kvety kvitnú v auguste až septembri.

Pôvodné druhy – tam patria napríklad ľalia kráľovská, ľalia biela, ľalia dlhokvetá.

Záhradníci však rozdeľujú ľalie aj podľa typu kvetov na rúrkovité, miskovité, turbanovité.


Krásne ľalie v pestrých farbách nájdete aj v našom eshope


Výsadba ľalie

Ľalie nemajú na cibuliach ochranné šupy ako hyacint, narcis alebo tulipán, a preto sú náchylnejšie na vyschnutie. Uchovávajú sa teda na chladnom a tmavom mieste. Vysádzajú sa na jeseň. Počas sadenia buďte opatrní. Cibuľa je krehká a nemalo by sa z nej nič ulomiť. Rany vzniknuté na cibuliach môžu spôsobiť rôzne infekcie a hnilobu. Ak sú cibule pred výsadbou zvädnuté, namočte ich na 24 hodín do vody. Cibule sú obyčajne veľké cca 10 cm, preto potrebujú ísť do hĺbky minimálne 20 cm.

Majú radi kypré a zároveň prevzdušnené pôdy a povrch s mulčom. Najviac im škodí zimná a jarná prebytočná vlaha. Pokiaľ máte na pozemku príliš ťažkú a zamokrenú pôdu a chcete pestovať ľalie, vyhĺbte dostatočne veľkú jamu aj 50 cm, dno vysypte drenážnou vrstvou a až potom vysádzajte do vhodného substrátu s prímesou rašeliny. Nepoužívajte na takejto pôde geotextíliu. Ľalie ďalej neznášajú zálievku na list a kvet. Môžu sa vysadiť aj na jar. Orientálnym druhom sa darí aj v nádobe.

Ľalie sú predurčené na rez a aj veľmi obľúbené. Nezabudnite odstrániť tyčinky s peľnicami, aby ste si neušpinili odev alebo obrus v byte. Dobre a rýchlo sa rozmnožujú dcérskymi cibuľami.

S čím kombinovať ľalie

Svetlé farby kvetov vyniknú pred tmavým pozadím ihličnanov. Nízke druhy v skalke a v nádobe. Tmavé druhy sú zaujímavé v trvalkovom záhone s bielo kvitnúcimi trvalkami. Pokiaľ máte veľký priestor, viete ich vysadiť aj popri dome alebo plote do súvislého pásu. Počas kvitnutia sa Vám naskytne nenahraditeľný pohľad na množstvo kvetov a vôní. Dobre sa kombinujú aj s okrasnými trávami. Pozor však na pestrofarebné kombinácie, ktoré už nepôsobia esteticky.Madonina ľalia

Madonina ľalia

Lillium candidum - Madonina ľalia je obľúbená bielokvitnúca ľalia, ktorá vytvára až pätnásť exoticky voňajúcich voskových kvetov na jednej dlhej stopke. Kvitne v júni až v júli.

Pestuje sa buď na záhone alebo vo väčších kontajneroch a svojimi kvetmi prináša radosť naozaj každý rok.  Dosahuje výšku 70 cm a vysádza sa do pozadia cibuľového záhona alebo popri stene. Vyniknú aj v skupine pred tmavozelenými ihličnanmi. Voňavé kvety lákajú hmyz.

Má ružicu zelených listov. Po odkvitnutí cibule zaťahujú a na jar znovu vyrašia. Vhodné sú na kombinovanie so stálozelenými trvalkami, ktoré zakryjú nevzhľadné listy v letnom období. Niektoré listy normálne prezimujú. Vysádza sa koncom augusta až do konca septembra do výživnej priepustnej pôdy na slnku alebo v polotieni.

Tieto ľalie patria medzi liečivé. Zbiera sa kvet. Na čo sa dá použiť? Má všestranné využitie na popáleniny, bolesť svalov, ako obklad po zlomeninách, lieči hnisavé i zapálené miesta a dokonca je vhodná aj na opary. 

Tinktúra z bielej ľalie

Ako vyrobiť tinktúru:  4 kvety ľalie, bez zelenej stopky uložte do 7 dcl pohára, ktorý vopred umyjete a osušíte. Zalejte bielym alkoholom, alebo liehom, ovocnou pálenkou a zatvorte. Nechajte lúhovať 14 dní na suchom a tmavom mieste. Len na vonkajšie použitie! Prikladať sa môžu aj lupienky kvetov. Kvet by mal byť stále zaliaty, aby sa nevysušil. Na herpes použite tinktúru pomocou vatovej tyčinky.

TIP: Medzi zaujímavé jarné cibuľoviny, ktoré sa vysádzajú teraz na jeseň, patrí aj okrasný cesnak. Prečítajte si článok o pestovaní okrasných cesnakov.

Teplomilná zelenina na jeseň

Autor: Ing. Adriána Francová 9. septembra 2021 Žiadne komentáre

Už je to tak, pomaly sa nám leto končí a dostávame sa opäť pod nadvládu jesene. I v tomto období však záhrada ponúka množstvo plodov, o ktoré sa musíte ešte postarať. Na konci mesiaca sa môžu objaviť teploty okolo 0°C a menej, a to už nie je priaznivá teplota pre teplomilnú zeleninu, ktorá zostala na záhonoch.

Zelenina na jeseň

Teplomilná zelenina

Paradajkám, ktoré sú ešte plné plodov, odstráňte všetky prebytočné spodné listy. Rastlinu vo vrchole zaštipnite a odstráňte všetky nové strapce plodov, ktoré kvitnú. Tým rastlinu prinútite nevenovať sa rastu na tvorbe plodov, ale dozrievaniu a rastu existujúcich. Zelené paradajky dozrú aj bez rastliny voľne položené na parapete okna alebo vo veľkej 4 litrovej zaváraninovej fľaši.Teplomilná zelenina na jeseň

Paprika, ktorá je ešte na rastlinách, tiež nemá rada nízke teploty. Preto ak hrozia prvé prízemné mráziky, prikryte ich alebo im vytvorte trvalejšie kryty. Pokiaľ máte papriky ešte malé a nedozreté a potrebujete sa porastov zbaviť a vyčistiť plochu, tak ich oberte a naložte do pohárov spolu s miešanou zeleninou ako chuťovky.

Cukety, tekvice a melóny pomaly tiež uskladňujte. Ak je tam dostatok listov, mráziky ich síce zozačiatku ešte veľmi nepoškodia, ale je čas na uskladňovanie. Nechcete predsa prísť o peknú úrodu. Pokiaľ máte prebytok, nastrúhajte ich na veľkom strúhadle a uskladnite v mrazničke. Dajú sa počas zimného obdobia použiť na chutné zeleninové placky, koláče, plnky.

Klasické melóny a červené dyne sa dajú tiež konzervovať a zavárať s uhorkovým nálevom. Pre niekoho možno novinka, pre niekoho bežná vec. Vyskúšajte.

Nezabudnite po zbere vyčistiť všetky plochy od buriny. Neskôr bude plocha pripravená na jesenné zapracovanie hnojív.

Zelenina na jeseň

V tomto období by ste už mali mať vytrhaný cesnak. Ten vybieľte, poviažte a zaveste do sucha a mierneho prievanu, aby sa dosušil. Cibuľu vytrhávajte, až keď väčšia časť leží na zemi a krčok je suchý a zlomený. Tiež ju dosušte na slnku, odstráňte suché a odlupujúce sa šupy a zaveste alebo umiestnite do debničiek.

Priebežne zbierajte tekvice, cukety a patizóny. Môžete ich aj mraziť, stačí ich nastrúhať na väčšie rezance. Aj v zime si potom môžete pochutnať na výborných cuketových plackách. Stačí pridať nastrúhanú mrkvu, petržlen a zemiaky.Jesenná zelenina

Aby boli na záhrade čo najdlhšie, podložte pod plody kartóny a príliš dlhé šľahúne bez kvetov a plodov odstráňte. V tomto období dominujú paradajky a uhorky.

Nezabúdajte na zber a spracovanie. Spodné listy na paradajkách odstraňujte a vrcholce skráťte, aby stihli všetky strapce s plodmi ešte dorásť a dozrieť. Vysoké paradajky stále priväzujte k oporám. Nemusíte ich zbierať úplne dozreté, dozrú aj mimo rastliny. Ak ich zozbierate aj so stonkou, vydržia dlhšie svieže.

Toto obdobie je plodné a kuchyňa sa plní zavareninami a zásobami na zimu. Vyskúšajte kombinovať zeleninu v jednom pohári. Do jedného pohára nakombinujte kolieska, kocky rôznej zeleniny ako uhorky, mrkvy, cukety, kalerábu a cibuľky, zalejte sladkokyslým nálevom a bežne sterilizujte.

Po zbere zeleniny zostávajú na ploche prázdne miesta. Tie stále udržiavajte v stave bez buriny. Môžete vysiať napríklad rastliny pre zelené hnojenie, ktoré potom zarýľujete do pôdy.

Už teraz môžete uvažovať nad výsadbou jesenného cesnaku. Samozrejme, zatiaľ len nad miestom jeho výsadby. Vyhnite sa rovnakému miestu, kde bol vysadený a aj miestu, kde bola vysadená cibuľa.

 

Cesnak na jesennú výsadbu nájdete aj v našej ponuke medzi semenami zeleniny

 

Rovnako môžete vyberať skorú mrkvu. Mrkve stačí byť v pôde 100 dní. Počas zberu používajte košíky alebo debničky.

Zeleninu môžete mraziť, sušiť, uskladňovať v pivniciach a skladoch, či v komore. Ako na sušenie? Najlepšie je použiť sušičku. Koreňovú zeleninu nakrájajte na malé kúsky a tie poukladajte na otočné taniere v sušičke. Usušené kúsky je vhodné používať v kuchyni na prípravu polievok a na dochutenie jedál.

TIP: Máte tienistú záhradu, no nechcete sa vzdať vlastnej zeleniny? Prečítajte si ako to je s pestovaním zeleniny v tieni.

Prvé jarné kvety

Autor: Ing. Adriána Francová 8. septembra 2021 Žiadne komentáre

Medzi prvé jarné kvety v záhrade môžeme zaradiť drobné cibuľoviny. I keď samotný názov hovorí o drobnokvetých cibuľovinách, dokážu urobiť asi najatraktívnejší záhon vďaka dlhšiemu kvitnutiu oproti klasickým veľkokvetým druhom ako tulipány a narcisy.

Drobné cibuľoviny

Medzi zaujímavé drobné cibuľoviny, ktoré často vytŕčajú už koncom januára a vo februári spod snehu, patria: snežienky (Galanthus nivalis), šafrány (Crocus sp.) a modrice (Muscari), neskôr vykvitá tavolín (Eranthis), scilla (Scilla), puškínia (Puschinia) a modravka (Chionodoxa). Okrem nádherných kvetov rýchlo vyplnia každé miesto a sú vhodné ako podrast, prípadne robia spoločnosť vyšším druhom cibuľovín.

Dajú sa pestovať aj v nádobách. Kvietky často voňajú a dajú sa z nich vytvoriť aj prvé jarné aranžmány. Určite ich nezabudnite v budúcnosti vysadiť pod opadavé stromy s riedkou korunou, na okraje záhona alebo do zmiešaných cibuľovinových záhonov do popredia.Prvé jarné kvety

Vysádzajú sa v jesennom období, plytko a nevyžadujú žiadnu ďalšiu starostlivosť. Sú to vďačné kvety, ktoré potešia každého.


Náš aktuálny sortiment jarných cibuľovín


Mnohé z ich sa veľmi rýchlo rozmnožujú dcérskymi cibuľami a sú určené aj na pestovanie v trávniku. Takto Vás vie skoro na jar privítať aj zakvitnutý trávnik. Dôležité je potom pokosiť trávnik až vtedy, keď cibule zatiahnu a budú mať dostatok zásobných látok na budúce kvitnutie.

Tieto drobné cibule nie je potrebné každoročne vyberať z pôdy. V prípade potreby ich viete rozdeliť na viac miest. Pokiaľ ich pestujete na splanenie, sami sa rozrastú po stromami. Nečakajte však, že to bude za rok alebo dva. Na to by ste potrebovali veľký počet cibúľ.

Cibuľoviny patria medzi prvé jarné kvety, bez ktorých nevynikne žiadna záhrada. Osviežia prázdne miesta, často ešte aj snehové mapy a pokiaľ budú vysadené pred tmavozelené ihličnany, doprajú im zaujímavé kulisy. Sú variabilné kvetmi, vôňou a farbami.

Dobre sa kombinujú so skalničkami a nízkymi trvalkami, ktoré v tom čase často nemajú ani poriadne listy a ešte sa len prebúdzajú k životu. Vhodným spoločníkom sú: rozchodníky (Sedum), kotula (Cotula), zimozeleň (Vinca), balónovník (Polycodon).

Cibule nevysádzajte jednotlivo ale do skupiny, do malého kruhu, aby vytvorili objem a vedľajšie vysadenú trvalku by ste tiež mali poznať, aby sa v budúcnosti nestalo, že prekryje aj miesto s vysadenými cibuľovinami.

Cibuľoviny v kvetináči

Cibuľoviny je možné pestovať okrem záhona  trávnika aj v nádobách. Je to dôležitý moment najmä pre tých, ktorí nevlastnia záhradu a svoje zelené kráľovstvo si tak postupne vytvárajú na terase, balkóne alebo lodžii.

Cibuľoviny v kvetináčiSú dve možnosti ako získať rozkvitnutý jarný balkón. Cibuľoviny v črepníku môžete zakúpiť už hotové, vysadené v kvetináčoch, ktoré už čoskoro budú k videniu na pultoch rôznych obchodov za lákavé ceny. Najpredávanejšie sú hyacinty, mini narcisy, nízke tulipány a modrice.

Tiež si takéto nádoby môžete pripraviť sami a potešiť sa im o to viac, pokiaľ Vám zakvitnú. Najdôležitejšia je správna výsadba a splnenie teplotných podmienok, aby na jar vykvitli. Vysadiť by ste ich mohli ešte teraz. Zakvitnú o niečo neskôr ako obyčajne. Ideálne je vysádzať cibule do nádob okolo decembra.

Môžete vysadiť jeden druh do plytkej nádoby alebo viac druhov do veľkého črepníka. Nízke druhy ako snežienky krokusy a modrice sú kompaktné a vyniknú aj samostatne v menších nádobách.

Vytvorte na dne kvetináča drenáž, lebo neznášajú premokrenie. Potom zasypte cibule vrstvou substrátu podľa toho, aká veľká je cibuľka. Drobné menej, veľké cibule do 3 násobku veľkosti cibule. Nasteľte na kvetináče lístie, kôru a zazimujte. Nádoby musia zostať vonku, aby prešli obdobím chladu. Bez tejto fázy na jar nevykvitnú, ale samozrejme nesmú zamrznúť. Nádoby obaľte jutou, vložte do škatúľ vystlaných lístím a podobne. Umiestnite na terasu alebo do kôlne, či pivnice, kde je zima a chlad. Môže byť aj tma. Po cca 2 mesiacoch, keď uvidíte náznak schádzania, nádoby premiestnite do teplejších podmienok. Zaručene vykvitnú a Váš balkón bude ten najkrajší a vlastnoručne vypestovaný. Jednotlivé nádoby potom vykladajte na balkón a tešte sa z nádherných a voňavých kvetov.

Čo s cibuľami po odkvitnutí

Možno sa Vám už niekedy stalo, že ste dostali ako darček nádherný hyacint alebo narcisy v nádobe a potom ste ani nevedeli, čo s odkvitnutými cibuľami robiť. Možno ste sa ich kráse ani dlho netešili. Tulipány po odkvitnutí a vy sa pýtate, kde nastal problém a čo s nimi urobiť.

Cibule v nádobe z obchodných reťazcov sú často vystavené extrémnym podmienkam, nehovoriac o zmenách teplôt alebo prebytočnej vlhkosti. Po príchode do Vášho bytu tiež musia čeliť novým podmienkam a prispôsobeniu sa im. Niekedy cibule vytŕčajú z nádoby. Máte pocit, že sú tak nahusto, že už nemajú ani vzduch. A v krátkom čase po umiestnení na okenný parapet zistíte, že kvety schnú, listy žltnú a celkový dojem nie je taký ako ste očakávali. Už v obchode mali zvýšenú zálievku a teplo. U vás možno sucho a teplo.

Nádoby nikdy neumiestňujte na okenný parapet, pod ktorým je radiátor. Doprajte im chladnejšie prostredie, budú kvitnúť dlhšie. Krokusy po odkvitnutí stále zalievajte až kým listy  nezačnú žltnúť. Platí to samozrejme aj pre ďalšie druhy cibuľovín. Potom už nepolievajte a doprajte im sucho a teplo, aby cibule zatiahli a tým naberú dostatočnú energiu na kvitnutie v budúcom roku, ak ich vhodne uskladníte. Môžete ich uložiť na tmavé a suché miesto do pilín, alebo do papierového vrecka.

V jesennom období ich viete vysadiť priamo na záhon a potešiť sa kvetmi na jar. Tam sa im bude dariť najlepšie. Alebo ich opätovne vysadíte do nádob a prirýchlením docielite, že Vám vykvitnú už vo februári alebo začiatkom marca priamo na stole v kuchyni. Naša rada : Uskladňujte len pevné a zdravé cibule, ktoré musia byť dokonale suché, aby vydržali obdobie až do jesene či ďalšej výsadby.

TIP: Chceli by ste uskladniť svoje nakúpené cibulky a neviete ako na to? Prečítajte si článok o uskladnení cibuľovín a starostlivosti o ne.

Pestovanie a zimovanie rastlín na balkóne

Autor: Ing. Adriána Francová 7. septembra 2021 Žiadne komentáre

Nie všetci majú tú možnosť vlastniť záhradu. Tí, čo ju nemajú k dispozícii, využívajú práve balkóny ako svoju odpočinkovú mini záhradku a zároveň aj ako vonkajšiu obývačku počas leta. Váš balkón nemusí byť prázdny ani v zime. Nebudete tam môcť pestovať žiadnu exotickú flóru, ale mnohé dreviny a trvalky zimu prežijú aj na balkóne v nádobách, pokiaľ ich vhodne zazimujete.

Pestovanie a zimovanie rastlín na balkóne

Všetko závisí od vhodného výberu drevín, veľkosti nádoby, drenážnej vrstvy a zálievky. Nie je dané, či sa darí viac ihličnatým alebo listnatým druhom. Všetko závisí od starostlivosti. Aj ihličnan, rovnako aj opadavý strom dokáže počas zimy vyschnúť.

Viac sa však pestujú ihličnaté druhy, ktoré prinášajú estetický zážitok práve v zimnom období, keď je väčšina drevín bez listov. Pokiaľ však máte možnosť pestovať druhy na kmienku, ktoré sú naopak charakteristické zaujímavým sfarbením kôry, kmeňa, prípadne farbou výhonkov, určite v zime vyniknú tiež (napríklad vŕby, brezy, platan, svíb).

Z ihličnanov sa najčastejšie pestujú tuje, cyprušteky, borovice, borievky. Aby koreňový bal nepremrzol, je nutné zvoliť správnu nádobu. Výhodou je, ak to nie je plast, ktorý veľmi reaguje na vonkajšie podmienky. Vyberajte výrobky z pálenej hliny, keramiky či betónu. Vnútro nádoby vysteľte textíliou, starou dekou alebo vrecovinou a až potom nasypte štrk, kamene ako drenáž a drevinu vysaďte do vhodného a vzdušného substrátu, ktorý dobre saje vodu. Nezabudnite na podmisku a otvor v kvetináči.


Vyberte si z kompletného sortimentu ihličnanov v našom eshope


Ihličnan môžete pred Vianocami vyzdobiť jedlými ozdobami ako sušené jablká a pomaranče, škoricou, kolieskami, na ktoré ponalepujete rôzne semienka slnečníc a maku, prípadne zavesíte vylúpané orechy a medovníky. Čoskoro uvidíte na balkóne nových návštevníkov, ktorí si radi odtrhnú zo stromčeka pochúťky.Konifery na balkóne

V zime je dôležité nádoby ešte obaliť, najmä ak sa predsa len rozhodnete dreviny pestovať v plaste. Nádoby poukladajte do drevenej debničky, ktorú môžete vystlať slamou, senom, polystyrénom, suchým lístím alebo bublinkovou fóliou. Farebne ich môžete obaliť do flisu, plyšu alebo vrecoviny, dekoviny, a tak jej dať zasa iný vzhľad.

Nezabudnite na pravidelné zalievanie. Neznamená to v tomto prípade každodenné, ale primerané počasiu. Nespoliehajte sa na to, že je zima, nepotrebujete zalievať. Rastliny aj dreviny vodu potrebujú a aby sa dožili jari, je to nutnosť. Polievať je vhodné raz za týždeň v čase keď nemrzne, výdatne a prebytočnú vodu zlejete.

Rovnako v nádobách môžete pestovať vysoké okrasné trávy, ktoré musíte pred zimou zviazať. Hoci na balkóne nehrozí nadmerná vlhkosť, množstvo snehu, ale ochránite ich takto pred mrazmi. Zviazaním vytvoríte kužeľ, ktorý si môžete ozdobiť tiež a na jar suchú trávu ostriháte.

Trvalky sú na pestovanie tiež vhodné. Vyberajte druhy, ktoré však nezaťahujú do zeme. Inak sa môže stať, že na ne zabudnete, prípadne sa budete zbytočne trápiť nad tým, že asi vyhynuli. Na jar by Vás však možno opätovným rastom prekvapili. Jedná sa o funkie a paprade. Vyžadujú však polotienne stanovište.Balkónové kvety na jeseň

V jesennom období je ešte stále možné ozdobiť balkón aj kvetmi. Určite Vám chýbajú zakvitnuté vodopády letničiek a muškátov či petúnii, ktoré v tomto období práve dokvitajú a maliby ste ich už uložiť do pivníc a bytových prijateľnejších podmienok, kde neklesajú teploty pod bod mrazu. Balkón však nemusí zostať prázdny. Naopak, dokážete pomocou vhodných rastlín vyčarovať veľmi pekné kombinácie.

Balkónové kvety na jeseň

Najžiadanejšími trvalkami jesenného obdobia sú určite chryzantémy. Od maličkých rastlín, ktoré sa zmestia do hrantov po muškátoch, si môžete vysadiť aj veľké chryzantémy v samostatných nádobách. Dokonca ich viete zakúpiť v dvojfarebných a trojfarebných kombináciách.

Chryzantémy sú však náchylné na mráz. S prvými intenzívnymi mrazmi stratia krásne kvety a zostanú len listy. Niektoré môžete vysadiť na záhony. Ak sa chcete tešiť z ich krásy čo najdlhšie, umiestnite ich čo najbližšie k stene alebo ich prikrývajte na noc bielou textíliou. Menšie rastliny sa dobre kombinujú s inými na jeseň kvitnúcimi trvalkami ako sú vresy, vresovce, strieborný drôtik, rozchodníky.

Pokiaľ túžite po čiastočne vždyzelenej kráse, vysaďte trvalky spolu so zakrslými ihličnanmi do nádob. Vresy a vresovce vyžadujú kyslú pôdu, preto nezabudnite zakúpiť balenia rašeliny. Inak sa im dariť nebude. Tiež je vhodné dbať na počet rastlín v nádobe. Hoci v preplnenom kvetináči vyniknú viac, nebude sa im dlhodobo dariť. Jednotlivé misy a nádoby môžete ozdobiť vetvičkami krov s okrasnými plodmi, tekvicami a farebnými listami.

Výhonky brečtanu a nielen toho zeleného dokážu vytvoriť nápadné previsy a odľahčiť celkovú výsadbu.

Kombinujte, vymýšľajte a tvorte. Balkón je rozšíreným obydlím človeka, Vaša ďalšia obývacia miestnosť, hoci teraz už chladná, ale vďaka kvetom môže byť stále príjemná a farebná.

TIP: Viete, že na balkóne sa dá pestovať aj ovocie? Prečítajte si viac v článku o pestovaní balkónových ovocných stromov.

Jesenné rozmnožovanie trvaliek

Autor: Ing. Adriána Francová 6. septembra 2021 Žiadne komentáre

Jeseň je ideálne obdobie na rozmnožovanie trvaliek – delením trsov. Získame nové rastliny, doplníme prázdne miesta v záhone a zmenšíme veľké trsy starších rastlín a tak ich podporíme v raste a čiastočne omladíme.

Mix trvaliek

Takto môžeme deliť viacero trvaliek ako sú rudbekie, kokardy, echinacei, astry, hosty, heuchery.

Rozmnožovanie trvaliek

Vyberiem si rastlinu vhodnú na delenie, v tomto prípade ide o Echinaceu purpurovú ( Echinaceae purpurea), teraz by už mala byť odkvitnutá.

Rozmnožovanie trvaliek - výber a vykopanie rastlinyň

Echinacea trvalka: fotka vľavo hore je z obdobia kvitnutia. Celý trs dôkladne a opatrne odkopeme, vyrýľujeme s celým koreňovým balom a vyberieme z pôdy, tak ako vidieť na obr. vpravo hore.

Delenie trsov u trvaliek

Rastlinu rozdelíme podľa veľkosti trsu na niekoľko častí. Môžeme použiť rýľ na preseknutie, nôž alebo opatrne deliť rukou. Trvalku sme rozdelili na 3 približne rovnaké časti

Rozmnožovanie trvaliek - rozdelienie rastliny

Jednu získanú rastlinu môžeme vysadiť na pôvodné miesto. Pri výsadbe použite kvalitný substrát a dobre utlačte okolo koreňov. Rastliny po výsadbe dôkladne zalejeme. Už neprihnojujeme.

Rozmnožovanie trvaliek - výsadba rozdelených trsov

Ostatné získané rastliny vysadíme na vhodné slnečné miesto a počas celej suchej jesene zalievame, aby do zimy zakorenili. V lete sa Vám odvďačia nádherným kvitnutím.


Ak ešte echinaceu v záhrade nemáte, vyberte si z našej ponuky alebo sa pozrite do nášho eshopu na trvalky všetkých farieb


Dúfame, že dnešný fotopostup vám poskytol zrozumiteľný návod ako rozmnožiť echinaceu a iné jesenné trvalky.

Ďalší spôsob ako si rozmnožiť trvalky, prípadne iné kvety, je pestovanie zo semien.

Pestovanie trvaliek zo semien

Z výsevu priamo doma si môžete okrem letničiek vypestovať aj trvalky či dvojročné rastlinky. Je to ideálne najmä pre tých, ktorí nechcú príliš investovať do hotových rastlín a zároveň majú možnosti a priestor vypestovať zdravé priesady trvaliek a potom ich vysadiť na pripravené záhony.

Nie všetky trvalky sa však dajú vysievať v jarnom období. Niektoré sa vysievajú už na jeseň, po dozretí semien. To platí najmä pre tých, ktorí už trvalky pestujú a chcú si ich ešte dopestovať z vlastných semienok.

Iné semená zasa potrebujú prejsť obdobím chladu, čiže stratifikáciou na to, aby začali klíčiť. Čiže najskôr im musíte imitovať podmienky chladu, akoby boli vonku, vypadnuté z materskej rastliny. Stačí, ak ich vysejete do nádob a umiestnite do studeného pareniska, pivnice na 3 mesiace.

Ak nemáte takúto možnosť, môžete ich zabaliť do servítky a papierového vrecka a uložiť na dno v chladničke. Po období 3 mesiacov ich môžete vysadiť ako trvalky, ktoré sa vysádzajú na jar.

Stratifikovať sa musia napríklad: srdcovka (Dicentra), čemerica (Helleborus), hlaváčiky (Adonis), lupina (Lupinus), horec (Gentiana), primulky – aurikuly (Primula auricula). Veľmi drobné semienka sa vôbec nezasypávajú substrátom, voľne sa položia na povrch. Vyžadujú svetlo : rudbekia (Rudbeckia), zvončeky (Campanula).

Niektoré dvojročky ako sedmokrásky (Bellis) a sirôtky (Viola) a náprstník (Digitalis) sa vysievajú koncom leta do riadku a okolo septembra, októbra sa presádzajú na trvalé stanovište. Na jar môžete vysádzať orlíček (Aquilegia), kokarda (Gaillardia), echinacea (Echinacea).

Výsevy s prakticky podobné ako pri letničkách do pripravených nádob. Umiestnite ich podľa toho, aké teplotné podmienky potrebujú. Len tak sa dočkáte priesad. Ak zvolíte nesprávne obdobie, niektoré semená stratia klíčivosť.

TIP: Ak chcete poskytnúť vášmu trvalkovému záhonu kompletnú starostlivosť, prečítajte si aj článok o pestovaní trvaliek.

Pivonky pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 3. septembra 2021 Žiadne komentáre

Pivonky patria medzi obľúbené trvalky. Už v minulosti boli takmer v každej predzáhradke, vo vidieckych záhradách našich babičiek. Ich krása je ťažko opísateľná. Obrovské majestátne kvety na pevných stonkách sú nápadné už z diaľky.

Pivonky pestovanie

Mnohé potrebujú oporu, aby sa udržali na stonkách. Kvety sú bohaté, plné, iné prázdne s výrazným stredom, rôznych farieb, plné sladkej a typickej vône lákajúce opeľovače.

Patria medzi spoľahlivé trvalky, ktoré radi splnia svoju úlohu v akomkoľvek záhone. Výborne sa kombinujú s inými trvalkami. Kvitnú od jari do leta a po odkvitnutí svojou bohatou zeleňou vyplnia akýkoľvek záhon a vytvoria dostatočne hustú hmotu. Samozrejme, hovoríme už o starších porastoch.

Pivonka sa dožíva aj 100 rokov, teda pokiaľ sa rozhodnete ju pestovať, zvážte jej výsadbu, teda vhodnosť miesta na dlhodobé pestovanie. Niektoré kultivary sú vysoké a potrebujú dostatočný priestor aby vynikli.


Vyberte si pivonky z našej ponuky alebo sa inšpirujte pestrou ponukou trvaliek


Sú kultivary s jednoduchými kvetmi alebo plnokveté, rôznych farieb a veľkostí. Mohli by sme ich rozdeliť do dvoch skupín : drevnaté alebo bylinné.Pivonky v záhone

Bylinné druhy každoročne vyrastú, vytvoria listy, vykvitnú a potom odumrú a v budúcej sezóne opäť vyrastú od koreňa novými výhonkami. Dosahujú výšku 60 – 80 cm.

Drevnaté druhy si ponechávajú pôvodnú stonku, ktorá drevnatie a potom majú charakter kra. Tým sa rozlišujú aj výškou. Drevnaté vo vhodných podmienkach dorastajú aj do 2 m.

Výsadba pivoniek

Podstatou úspešného pestovania tkvie v správnej výsadbe. Vysádzajú sa plytko, do vhodnej pôdy. V ílovitých pôdach vytvorte na dne drenážnu vrstvu.

Vlhké prostredie nie je vhodné pre pivonky. Neznášajú časté presádzanie, okopávanie a v prvých rokoch po výsadbe mladé rastliny doporučujeme nastlať v mieste koreňov. Tým ich ochránite aj v zime pred vymrznutím. Postačí Vám na to mulč. Vyberte chránenú polohu, slnko až polotieň a v priebehu rastu im doprajte hnojivo a zálievku.

V krátkom čase rozžiaria Váš záhon a zároveň vyčaria úsmev na tvári. Vyhnite sa prievanu, severnej strane a kyslej pôde. Tu prospievať nebudú.

Starostlivosť o pivonky

Paeonia nie je náročná na pestovanie. Rastliny plytko korenia, teda neznášajú častú manipuláciu s koreňmi ani okopávanie. Preto len po odkvitnutí odstráňte odkvitnuté súkvetia, aby sa zbytočne nevysilili pri tvorbe semien. Na jeseň odstráňte časť poškodených listov a suché listy a časť ponechajte. Pred zimou zasypte vnútro lístím. Na jar odstráňte suché výhonky, keď uvidíte od koreňa nové lístky.

Kvety pivoniek sú nádherné na dekorovania a aranžovanie, do svadobných kytíc alebo len tak do vázy. Pôsobia majestátne a romanticky najmä plné kultivary. V záhrade by mali byť umiestnené tak aby kompozične vyplnili miesto v záhone a zároveň pôsobili a boli dominantné. Obľubujú ich aj motýle a čmeliaky. Určite sa stanú aj vašimi obľúbenými rastlinami. V našej ponuke nájdete zaujímavé kultivary, stačí si len vybrať.

Snáď sme vás presvedčili, že pivonka je nádherná trvalka a jej pestovanie vôbec nie je náročné.

TIP: Dominantné trvalky majú tiež svoje miesto v záhone. Prečítajte si napríklad článok o rozdieloch medzi fakľou a fakľovkou.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Deutzia gracilis / Trojpuk, 30-40 cm, C1,5